Assalamualaikum salam ceria buat semua di hari jumaat yg indah....seperti biasa masuk jumaat je manu ada lain sikit...hidangan Nasi yg ada rasa.....utk mingg ni buat Nasi Mandhi pula...x silap pernah buat sekali dulu lama dah...sampai x ingat rasanya mcm ne....cuma lauk ayam tu saya buat ada bekuah sikit, ayam masak kari kering2 lembap kira kuah pekat2 gitu...kat rmh ni nak ada lauk yg bekuah..baru dia org laju mkn....bg saya nak tambahkan dgn lauk apa pun boleh...rasa Nasi Mandhi pun ada ala2 rasa Nasi Minyak...x muai mmg sdp di makan...saya tambah taburan kismis dlm nasi...mana yg x rasa lg tu perlu cuba..sdp :-)
Sheila x buat ayam bakar...sheila lawankan sama ayam masak kari pekat2
Nasi Mandhi
Sumber : Mamawandiha
Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning (MaDiHaA guna 1/2 sk serbuk kunyit masa menumis & pewarna kuning utk titis pada nasi)-yg ni Sheila ikut cara kak Madihaa
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu (masa ni MaDiHaA masukkan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit). Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak. (MaDiHaA tunggu nasi betul2 masak baru digembur)- Ikut Macam ni juga
Nota dapur Mamasya
*tak buat langkah 3 ni .utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap. (MaDiHaA pun sama juga.. skip langkah 3 sebab kat rumah takde arang.. hee)
Sos/Sambal:
1 biji tomato ~ hiris (separuh MaDiHaA biarkan dipotong dadu & campur kemudian selepas dikisar)
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris (guna 4 biji cili merah + 15 biji cili padi)
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus- tak letak
Garam, Gula
Perahan lemon.- guna limau kasturi (MaDiHaA guna limau nipis)
Cara penyediaan:
Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
Ulam:
Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung. (MaDiHaA berulamkan timun & kacang botor)
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning (MaDiHaA guna 1/2 sk serbuk kunyit masa menumis & pewarna kuning utk titis pada nasi)-yg ni Sheila ikut cara kak Madihaa
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu (masa ni MaDiHaA masukkan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit). Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak. (MaDiHaA tunggu nasi betul2 masak baru digembur)- Ikut Macam ni juga
Nota dapur Mamasya
*tak buat langkah 3 ni .utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap. (MaDiHaA pun sama juga.. skip langkah 3 sebab kat rumah takde arang.. hee)
Sos/Sambal:
1 biji tomato ~ hiris (separuh MaDiHaA biarkan dipotong dadu & campur kemudian selepas dikisar)
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris (guna 4 biji cili merah + 15 biji cili padi)
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus- tak letak
Garam, Gula
Perahan lemon.- guna limau kasturi (MaDiHaA guna limau nipis)
Cara penyediaan:
Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
Ulam:
Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung. (MaDiHaA berulamkan timun & kacang botor)