Assalamualaikum....manu bebuka puasa semalam, salah satunya lauk ikan...talapia bakar cicah air asam....dulu2 mmg x makan ikan talapia ni....tup tup satu hari adik ipar buat makan2 di kampung ipar buat talapia bakar...cuba juga le merasa pehhhhh sdp juga....rugis kan awal2 dulu x makan :-)...cari resepi yg sdp utk ikan bakar...taraaaa dah bekenan kat resepi dari Yana....bahan2 pun senang.....mana yg nak buat manu ikan bakar petang ni rasanya masih sempat lg nak buat....makan panas2 mmg pehhhhhh
TALAPIA BAKAR
Resepi :Yanashaiful
BAHAN-BAHAN:-
Ikan talapia ( kitaorang bakar 8 ekor ) sheila bakar 2 ekor aje
Bawang merah
Bawang Putih
Cili kering*
Biji Ketumbar*
Serai
Halba
Serbuk jintan putih
Serbuk jintan manis
CARA NAK BUAT:-
Goreng cili kering dan biji ketumbar. Lepas tu bland bersama bawang merah, bawang putih, serai, halba, serbuk jintan putih dan serbuk jintan manis.
Kemudian masak bahan yang di bland tadi hingga mendidih.And then, lumur pada ikan talapia yang sudah siap dicuci tadi. Ibu mertuaku cuci dengan buah belimbing masam. Dah siap lumur semua kita balut ikan tadi dengan daun pisang..Kemudian bolehlah dibakar hingga masak..Slamat mencuba :-)