Salam besiaran di hujun minggu...manu sambal goreng jawa yg di masak semalam, buat jamuan utk rakan2 Fb mkn tegah hari...maklum le semalam kan x dapat nak merayap turun Kl.. so kita buat mkn2 ajelah dirmh sambil borak2 gan geng Fb@Geng Mama Club Petaling......ada juga 2,3 org geng yg x dpt dtg sbb ada hal masing2...apa pun pejumpaan tetap bejalan dgn suasana yg amat seronok lg hepening...ok layan dulu juadah yg tuan rumah masak ni ye...Sambal gareng jawa sekuali besau sy grg ....
Sambal jawa sekuali basau ...tunggu di keringkan lagi baru boleh angkat... sdp tau resepi ambik dari dapur
CMG...sdp mmg semua suka.. izinkan saya cnp resepi disini yeee....
SAMBAL GORENG JAWA
Resepi: CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
7 tangkai kacang panjang, hiris serong
1 biji kentang, dadu dan goreng hingga empuk, toskan
2 keping tempe, dadu dan goreng, toskan
1 keping tauhu, didadu dan goreng, toskan
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
40 gram fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut
3 keping pedal ayam muda, cuci bersih, hiris kecil
2 keping hati ayam, cuci bersih dan potong kecil -(saya tambah dgn udang hidup)
1/2 inci belacan, bancuh dengan sedikit air
1/4 cawan jus asam jawa
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang serai, dititik
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau hiris
1/3 cawan santan (optional, mat tak letak pun)
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
Pedak dan hati ayam dicelur sekejap, buang airnya. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng pedah dan hati tadi sekejap. Angkat dan toskan. Kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum, masukkan pedal dan hati, jus asam jawa, belacan dan santan. Kacau rata dan biar mendidih.
Masukkan fucuk, tauhu, tempe, kentang, cili merah dan hijau, kacau rata dan masukkan kacang panjang. Gaul rata. Tambah soo hoon tadi. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
Masak dengan api sederhana hingga sambal goreng sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...