Assalamualaikum, besua di pagi jumaat yg indah..baru reda hujan di luar tu.. sejuk rasanya... jom bf besama nak..milo panas pun dah siap di bancuh....pagi ni bf gan roti grg ragup inti sardin pula, kemarin dah buat yg berinti manis...bf ala kadar aje hari ni.... dlm peti pun bhn masak dah habis licin..tuan rmh pun nak g becuti..dok simpan bhn basah lama2 pun nnt jd x elok jugak..roti grg ni sempat le ank2 bawa bekalan seorg dua keping......resepi saya letakan di sini sekali lagi..
Roti Goreng Rangup >> HaSue@myresipi.com
Bahan-bahan:
* 8 keping roti
* Serikaya - Secukupnya
* 2 cawan Tepung gandum
* 2 1/2 cawan air
* 2 sm Marjerin
* 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
* Sedikit pewarna kuning
Cara-cara
1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan.
2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.. SELAMAT MENCUBA! :)
Nota biru:Adunan yang sama boleh juga untuk menggoreng pisang,keledek,keladi,cempedak dan sebagainya yg memerlukan adunan tepung goreng..