Salam besiaran di pg isnin...mulakan tugas pagi seperti biasa, walaupun musim cuti sklh bemula x leh juga nak senang lenang bagun lambat...oooo time cuti2 mcm nilah tugas betambah byk..bukan tugas betambah sikit...lg beganda2 byk adalah.....:-) kat atas meja kalau x siapkan1,2 jag air x sah...nak pulak rmh saya ni time cuti mcm ni ank2 buah semua dok melepak di sini...pandaikan mak bapak dia org cuti je letak ank rmh nenek/atok....bukan ape sy juga mmg kena tempiasnya..sbb duduk gan mak, abah, nenek sekali wooooo..x peee sy kan mak sedara yg ikhlas ceh wahhhh :-) ..ok le bebel pepagi x guna gak...kerja menanti tu...ni nak kongsi manu juadah semalam hemmm lama lah sy x makan pais....sdpnya manu org lama2 ni...nenek sy dulu kalau buat pais guna ikan yg kecik2...sy x tahu ape nama ikan tu...ikannya putih jernih besar sikit dari ikan bilis...ikan ni mmg sesuai buat pais ada rasa manis...tp itulah byk tulang dan isinya tak puas mkn...sy mmg betul x ingat ape nama ikut tu sorry heee:-)...sy guna ikan kerisi dan isi ayam..pais sy buat dua versi yg ikan di bakar dan ayam sy kukus...wauu kalau bau jgn ckp leee nak satu rmhhh heee harum....sambal kelapa mmg sy buat lebih sbb nak mkn gaul gan nasi..pehhh walaalaa...rasanya kalau kawan2 nak buat utk hari ni masih sempat lg.....:-) di sini sy kongsikan resepi yg simple...sudi2kan lah yeee
PAIS IKAN / PAIS AYAM
Bahan:
4 ekor ikan / 4 ketul ayam - Kembung,Tenggiri, Patin -
Sheila guna ikan kerisi
4 sudu besar cili kisar - nak kurang/lebih ikut citarasa sendiri
1 inci halia - di tumbuk
4 batang serai - ditumbuk
1 labu bawang merah - ditumbuk
2 helai daun kunyit - di mayang
1/2 biji kelapa parut
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula
Beberapa helai daun pisang/alumunium foil
Pais Ayam yg belum di kukus dan Pais Ikan yg belum di bakar
Caranya:
Basuh ikan/ayam dan toskan kelar sedikit badan ikan dan ayam
Dalam bekas lain masukan kelapa parut, semua bahan2 yg ditumbuk, daun kunyit mayang, cili kisar, garam, gula, serbuk kunyit gaul semua sampai sebati...kalau tawar tambah lg garam, gula
Sediakan daun pisang yg sudah di lap bersih, letak 1 1/2 sudu sambal kelapa ratakan sikit dan letak ayam/ikan kemudian tutup semula dgn sambal kelapa, balut dgn daun pisang kemas2, sepitkan hujun dgn lidi..buat hingga habis
Bolehlah di bakar, panggang atau kukus....
Sedap juga di perahkan sama asam limau....
Isi dlm Pais Ikan dan isi Pais Ayam