Salam besiaran di hari petama bulan ketiga..kejap aja masa belalu tutup2 dah sampai Mac.... tahun lepas saya tegah menghitung hari di kala masuk bulan Mac.....sedar x sedar si kecik pun nak masuk setahun bulan ini...syukur melayan telatah nya yg semakin melasak...tp menghiburkan hati ku...di kala semua ke sklah sekecik nilah jd peneman mama, kan sayang :-))...
Ok bebalik pada manu tegahari ni sy masak rendang pucuk ubi..hemmm lama bebenau x mkn rendang ni....kalau beli pucuk ubi pun buat masak lomak atau celor aje cicah gan sambal belacan...adalah kemarin jalan2 melawat dapur Kak Anim tetiba tesesat masuk bilik hahaha... jumpalah resepi rendang pucuk ubi..terus bekenan......pg tadi sah2 npk pucuk ubi terus le tepikir nak buat....ikut kan yg saya pernah mkn rendang ni kena betul2 kering lg sdp dan boleh simpan lama..tp yg buat sendiri ni sekadar nak mkn ank berana buat x lah kering pun....sedang2 aje lembab nya....rasa jgn ckp le mmg sdp empok..pucuk ubi dah di masa lama tu yg lembut...saya masukan sekali daun kunyit..bg ada rasa wangi rendang... sdp mkn sama nasi putih panas2 dan ada ikan grg ...cukup leeeee...kalau rajin cuba yeeeee
RENDANG PUCUK UBI
Resepi: anymz-mykitchen
Bahan:
1 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
Santan dari 3 biji kelapa atau
Santan segar rm 4
5 ulas bawang kecil dihiris
2 batang serai ditik
Ikan bilis Rm2
1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
Nak lg merah tambah cili mcm yg Kak Anim punya..dan biarkan kering baru sdp...
Cara:
Sediakan kuali
Masukan santan,serai,garam,serai,ikan bilis,bawang dan cili api yang telah di kisar
Kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana
Bila dah agak kering macam kat atas ni baru masukan pucuk ubi tu..jaga api jgn besar.
Kacau sehingga pucuk ubi tu kering dan garing..
Dah siap dan sedia untuk di hidangkan.
Sediakan kuali
Masukan santan,serai,garam,serai,ikan bilis,bawang dan cili api yang telah di kisar
Kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana
Bila dah agak kering macam kat atas ni baru masukan pucuk ubi tu..jaga api jgn besar.
Kacau sehingga pucuk ubi tu kering dan garing..
Dah siap dan sedia untuk di hidangkan.
5 ulasan:
kak sheila...
mas tak pernah try lagi masak pucuk ubi gini..
sedapnya tengok....
Hai Mas sdp tau rendang pucuk ubi ni..dua lauk dha sukup....lembut sbb masak lama...
sedapnya..saya pun dah buat benda alah ni..hehehe
hai Q hem rendang pucuk ubi kalau di kering kan lg sdp kan..mkn meratah lagi best...
As salam.
Kalau kawan-kawan ingin rasa Rendang Pucuk Ubi boleh beli secara online di www.maklongtimah.com.my atau Facebook Mak Long Timah dengan harga berpatutan.. Minimum 5pek ..penghantaran percuma
Catat Ulasan