Khamis, Mei 12, 2011

Seri Muka Pandan


Salam besiaran di pg khamis..ada sikit redup pg ni...best le pulak sejuk aja...pg ni bf pekena kuih pulak, actually jarang sagan bf dgn kuih yg manis2 ni...entah cam ne mlm tadi terigin sagat nak mkn dan buat kuih fv sofea ni...tp pg ni baru nak di rasmikan....hemmm pestime buat kurang sikit comelnya..tang pulut tu ada telembut sikit hemmm x puas hati betul ni... x peee sabo leh cuba dan cuba lg ...kalau x dehaka mmg x sahkan... pulut tu di rendam gan air daun pandan ... sebab tu hijau rasa pandan..yg kepalanya letak mekup sikit gan warna kuning bg seri aja....rasa mmg dah cukup sdp tabik spring kat resepi ni.... geng2 pun ramai yg dah cuba resepi ni Kak Ayu Sg, Ika, Yatie dan resepi asal dari Chef Asma.. cuma sy aje ya ketingalan...ok le jemput cuci mata..........


SERIMUKA PANDAN

Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air - (sy buat air dari daun pandan )
2 tsp garam halus

Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2". (Since Ayu cuma buat 1/2 adunan , I gunakan loyang 8" aje)

Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor>>kita tak semuakan ikut kemanisan yg disukai :D
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan

Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan )>>same2 :D
pewarna hijau- secukupnya

Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
Sources:-From Chef Asma Baking Class

7 ulasan:

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Sheila

ada kelainan pada seri muka ni. selalunya yang pulut u kaler putih dan yang atas hijau. Haa.. yang shelia nya nampak lain, sangat sedap. sekali2 ubah selera dan kaler pulak kan :D

suka..kak ct menag suka seri muka dan seangkatan dengan kuih ni..yummy

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Ct comel
ye kak saja buat kelainan sikit biasa putih kan saja bg pulut tu rasa pandan..yg atas tu rasa asli sdp ....kesian negok kuat serimuka bawahnya asyik putih aje hahahh yg atas tu selalu je bewarna warni heheh

tun_telani berkata...

morning kak sheila ^^ sini pun pagi ni redup =) tp nmpk mcm ptg ni bakal panas je.. dh lama x mkn kuih serimuka nih. tp x cukup kerajinan lagi nih.. nk gi tapau yg akak punya lah ^^

Sheila Shafeareen berkata...

salam tun
hee sdp akk pun baru petama kali but kuih ni...grg lain dah bekali2 tayang hehehhe nak buat lg x puas hati hehhe

cik cek berkata...

salam Sheila...

Berbeza penampilan....menarik utk dicuba....teringin lak kak cek nak makan seri muka ....nak buat asyik bertangguh je....

Sheila Shafeareen berkata...

salam cek cik
heee tukar rasa pula pulut di pandan kan sdp gak....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

ramainya yg menalam hari ini..yg ni dah lama tak buat...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More