N3 lagi dgn manu yg tetunda..yg ni pun jgn di tanya juga mmg dah habis ..semlm seharian x dpt masuk blog tu yg kita letak pic sementara di Fb...semlm hari senin kita buat puasa ganti...jd sedang elok le buat dessert ni sebagai pencuci mulut ...kalau x bulan posa mana le nak dpt dessert2 cam ni kan... buat santapan bebuka selain nasi...kebetul mlm senin tu npk Kak Nor tayang puding ni kat Fb so kita pun plan le nak buat... resepi asal dari Dj juga...sdp rasa seakan sekerim... perlu buat lg ank2 pun suka...cuci mata lg ye...
PUDING COKLAT SOS KASTARD
resipi : Dayang Jack
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Puding Coklat :
10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
500 ml susu segar (k.nor lebihkan 100ml)
250 ml susu cair
100 ml air
3/4 cawan gula pasir
2 sb susu pekat
2 sb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)
1 sb tepung kastard + 2 sb air
1 sb mentega
1 sk esen vanilla
Cara-cara :
Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan. Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.
Bahan Sos :
2 cawan susu segar/susu cair (DJ campurkan kedua2nya)
2 sb tepung kastard
4 sb gula pasir
1 sk esen vanilla
Cara-cara :
Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.