Khamis, Januari 31, 2013

Ikan Sambal Siam


Assalamualaikum salam sejahtera di pg khamis....sarapan apa pg ni...dah plan ke nak masak apa utk hidangan tghari juga....jom pekena lauk ikan masak sambal siam ni...x rugi mencuba mmg sdp, ni lauk mkn mlm td tau so dah habis leee kalau nak kena buat sendiri...:-)...rasa kuah yg ala2 mcm rendang pun ada....sy guna ikan kerisa yg di goreng garing..makan panas2 kan sdp...pastu curah  kuah atasnye hemmm harum bau daun limau purut...yg bestnya taburkan bawang goreng yg di goreng sendiri byk2 sdp gitu....kuahnya sdng elok..jgn cair nnt kurang kawnya..resepi asal dari Kak Iza Akma yg mengunakan ayam so di olah sikit oleh Zaliedana mengunakan ikan .....terus tegoda, lg pun bhn pun x susah mana....apa salahnya ubah2 selerakan dgn resepi dan rasa yg baru....mmg bebaloi... next  cuba dgn ayam /dgg pulak tq Zaliesana bg ider nak masak,,, :-)


Resepi Asal Ayam Sambal Siam
Majalah rasa..Sumber Rsp : Kak Iza Akma
Resepi Ikan Sambal Siam
Sumber: Zaliedana

Bahan2:-
500 gm Ikan,dilumur garam,serbuk kunyit,lada itam n tepung jagung
150ml Santan Pekat (Aku ltak susu cair) - Sheila letak santan
Minyak Masak
2bji Limau kasturi di perah ambl airnya
Garam Gula secukup rasa

Bahan Kisar
20Tangkai cili Kering
6 Biji Bawang Merah
2cm Kunyit Hidup
2cm Halia
3cm Belacan yg dibakar

Bahan Hiris Halus
Daun Limau Purut
2batang Serai(Aku Ketuk ajer)
3Cm Lengkuas(Aku kisar jer)

Bahan Hiasan
Daun limau purut yg dihiris halus
2Ulas Bawang Putih Hiris nipis n goreng garing
4Biji Bawang Merah Hiris nipis n goreng garing

Caranya:-
Goreng ikan yg dilumur dgn gram ,serbuk kunyit,serbuk lada itam n tepung jagung hingga garing,Letak didlm pinggan yg sesuai n ketepikan..
Buang lebihan mnyak msk n tinggalkan sedikit shja utk msk kuah.
Panaskan minyak masak,goreng bhn kisar ,masukkan serai n lengkuas goreng lagi sehingga garing n naik bau,
Masukkan santan n daun limau yg dihiris, tmbah sedikit air,biar mendidih ,perasakan dgn grm, gula n juga jus limau nipis..
Tuang kuah yg siap dimsk keats ikan yg digoreng tadi.
Goreng garing bawang merah n putih,taburkan diatas ikan tadi bersama2 dgn daun limau yg dihiris halus..
Siap utk dihidangkan..
Selamat mncuba n mnjamu selera..


Rabu, Januari 30, 2013

Donat Becoklat


Salam besiaran di petang rabu...wah dah dua hari sarapan petang dgn kuih muih...esok entah le rajin ke tidak...sebenarnya donat ni kemarin saya dah buat...tp goreng separuh masak je dan di frozenkan...jadinya bila2 masa boleh goreng balik dan mkn...ank2 pun dah pesan hari ni nak donat yg becoklat...jd tehasillah donat becoklat utk sarapan petang...yg satu tu saja taburkan dgn serbuk badam..bg ada rasa lemak2 sikit... adunan donat ni sy dah beberapa kali buat, resepi dari sifu saya Cikgu Zalin...cikgu kuih ni cantik manis org nye.. suka ke blog beliau sbb cikgu ni x lokek ilmu..segala petua di turunkan..petua buat kuih leee..jom layan resepi....


Resepi Donat Versi Zalin

Bahannya
500gm tepung gandum (tepung murah pun takpe..suka pakai tepung cap cempaka..)
50gm gula pasir
50gm margerin (suka pakai margerin pelangi..murah je..)
1 biji telur
1 1/2 sudu kecik yis kering (suka pakai mauripan..)
1 sudu kecik garam halus
1 sudu kecik baking powder
2 sudu kecik tepung susu (susu tepung anak umur lebih 1tahun pun boleh guna...susu Anlene takleh ye..)
250ml air suam (jangan panas sangat nanti yis mati..)

Cara-caranya:-
1.Bancuh air suam dengan gula...larutkan...pastu letak yis..biar sekejap (berbuih2)
2.Masukkan semua bahan dalam mixer...atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana..
4.Kalau guna tangan, lama sikit ye...sampai adunan tak melekat kat tangan
5.Tutup adunan...biar kembang selama 1 jam atau lebih...paling lama pun 3-4 jam...lama sangat nanti bau tapai pulak..

Utk Topping Coklat
1/2 buku butter
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu serbuk koko
Satukan dlm mangkuk butter & susu pekat kacau sebati kemudan masukan serbuk koko kacau lg bg sekata
Guna kaedah double boiler sampai adunan bekilat
Bila donat dah hampir suam bolehlah di celup separuh pada coklat


Ok korang...Selamat Mencuba ye...boleh buat bekal anak2 ke sekolah :)



Selasa, Januari 29, 2013

Puding Kasted Santan@Puding Kasted Jagung


Assalamualaikum Seranok ke cuti...kita pun x gi mana2 hanya jln2 dekat2 je...kuar mkn2 sama family jeeee...hari ni rutin harian mcm biasalah ye...oh lupa lah jumaat ni cuti lg bg Wilayah Pesekutuan, yg duduk area WP tu kerja & sekolah tiga hari je leee utk minggu ni...yee cuti lg x payah gosok baju....:-) n3 kuih utk minum ptg kita dah siap...lama tau x mkn kuih puding jagung ni..padahal bahan2 nya senang aje...resepi dari rakan di FB Kak Mai Zura..tq yek.... kuih ni kita buat pg td so sesuai le buat mkn ptg...kuih pun lembut...suka rasa jagung sdp lemak manis...kuih yg sdp pasti cepat habis...:-D


PUDING KASTAD(santan)

Resepi : Dapur> Mai Zura
Mai Share ReCipe (FB)


Bahan:
2 cwn tepung birds custad
2 cwn gula pasir-klu x suka manis kurangkan sikit
6 cwn santan-biasa
1 cwn jagung manis(dlm tin) klu lebih lagi sedap..

Cara:
Satukan kesemua bhn2(kecuali jagung)-kacau-rata-
sampai gula & tpng x bergentil2.
Tapis masukkan dlm periuk ,masukan lah jagung.
Masakkan..lah.. atas api yg sederhana..kacau2
sampai pekat..
Tuangkan dlm acuan/loyang--biarkan sejuk dulu
baru di potong..





Jumaat, Januari 25, 2013

Kek Coklat Bujang


Assalamualaikum Salam besiaran kita di hari jumaat yg indah...alhamdullilah cuaca pun npknya dah cerah matahari mula memancar sikit demi sikit..semalaman hujan..sejuk siap pakai stokin........nak ceta juga kat sini :-)...Kek Coklat Bujang hee apasal letak nama bujang :-) sbb yg buat tu ank bujang...nak ikutkan kek ni sama je dgn resepi kek2 coklat yg lain..ada rasa lembab, lembut dan gebu...cuma pengunaan telur lebih sikit je...dan ni lah salah satu resepi pembuka tahun utk pemulaan kelas Katering Penyajian tingkatan 5...asalnye minggu lepas dah ank murid satu kelas buat kek...bila bawa balik kerumah dlm 3 potong mak hai betapa sdpnya kek ni.. kalah kek yg mama buat...hemmm apa lg cari bahan suruh ank bujang buat..kira ni 100% usahanya... saya mmg x sentuh langsung cuma sediakan bhn aje...dan cuci pekakas heeee sabar jelahhhh.:-)...kek ni tahan beberapa hari...x muak pun...nak cuba boleh lah try....


Kek Coklat Bujang
Resepi: Kelas Penyajian & Katering Tingkatan 5

Bahan
2 cwn tepung kek
6 biji telur
1 buku butter
1 cawan gula kasterd
1 cawan serbuk koko
150ml susu cair

Cara
Panas kan oven telebih dahulu
Tepung kek dan serbuk koko satukan dan di ayak
Putar butter, gula kaster hingga gula hancur dan lembut
Masukan satu persatu telur beselang seli dgn susu cair
Akhir sekali masukan tepung kacau mengunakan senduk kayu
Alas loyang dgn kertas minyak dan masukan adunan kedlm loyang
Bakar dgn suhu 160' selama 45 minit..sejukan dan boleh di hias dgn topping coklat

Utk Topping
1/2 buku butter
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu serbuk koko
Satukan dlm mangkuk butter & susu pekat kacau sebati kemudan masukan serbuk koko kacau lg bg sekata
Guna kaedah double boiler sampai adunan bekilat, kemudian curah pada kek yang telah sejuk.


Selasa, Januari 22, 2013

Siakap Stim Asam Boi


Salam besiaran....manu yg paling sdp..pehh nak pulak ikan siakap kegemaran saya...hemmm..seekor mcm x cukup2...bukan tamak tp mmg saya suka sangat mkn ikan siakap...x kira lah masak resepi apa pun...hemmm tang kuah tu sdp di hirup walau di masak stim..ada masam2 manis...nak lg best perah jus limau dan letak asam boi pehhhh...pastu lawan sama budu dan telur dadar...mak haiiii mkn sampai x  hinggat tuuuu sabauuu jelah ahammm :-)..resepi sempoi lg mudah jom intai

IKAN SIAKAP STIM ASAM BOI

Bahan
Ikan (siakap, kerapu )
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - ketuk
1 inci halia - hiris halus
5-6 biji asam boi
1/2 batang carrot - hiris ikut suka
Tomato cherry @ biasa - belah 4
Daun ketumbar/kucai/kobis
1 sudu sos ikan
1 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram - (optional)
Hirisan limau atau jusnya
Cili padi dan cili merah - hiris@ketuk
Garam/Gula
Tepung jagung+air sedikit jika ingin kuah pekat - sy x letak

Caranya
Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih. Letak ke dalam pinggan@mangkuk tahan panas yang sesuai.
Susun@taburkan bwg putih, bwg merah, halia ke atas ikan dan di bawah ikan, tuang sos ikan, sos tiram, kicap cair, asam boi... kalau nak bekuah tambah air..kukus 10 mimit
Akhir sekali masukkan sayuran dan kukus lg 5-8 minit hingga ikan masak




Khamis, Januari 17, 2013

Kerabu Mangga


Salam sejahtera buat semua....n3 pg lauk kerabu mangga tp ni dah habis tau jgn di tanya, semalam punye juadah mkn lunch ....sekali hadap habis....kalau pekena kerabu mcm ni buat sekali byk pastu ratah hemmm dap dap dap :-)...letak udang tabur kacang pehhh harum baunya...biasalah kalau kerabu ala ala thai gaya nye mcm nilah...masam , manis, pedas semua cukup..apa lg boleh le cari mangga tghari ni sagat buat kerabu....ayukkk..


KERABU MANGGA ALA THAI

Bahan-bahan 
3 Biji Mangga Muda - parut
1 Biji Bawang Besar - hiris
1 Kuntum Bunga Kantan - hiris
1 Pokok Daun Kesum - hiris
3 Biji Cili padi - hiris halus
1 Biji Cili Merah - hiris
1 Biji Limau Nipis - ambil Jusnya 
Sedikit kacang tanah tumbuk kasar
Sedikit udang kering / ikan bilis goreng utk tabur
1 sudu garam /1 sudu gula

Cara Penyediaannya 
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan jus limau nipis dan gaul rata sehingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia untuk dihidangkan.

Isnin, Januari 14, 2013

Coffee Mousse Cake


Assalamualaikum salam sejahtera di pg isnin...x jemu ke mkn kek...hee x lahhh kalau kek yg sdp mana nak jemukan....x gemuk keee selalu mkn dan buat kek hee hee bab tu x ada masalah nyeeee....kat dlm rmh ni semuanya slim2 belaka wakakaka..amboiiii...pandai mkn pandai le simpan ehhh ehhh salah... pandai mkn pandai le jaga hemmm....kek kopi lembap sdpnya...kena pulak dgn topping perasa kopi..mmg sesuai...sama mcm kek coklat lembap juga kalau dah seharian rasanya cukup sebati....kek ni tak ada rasa pahit kopi pun....rasa ala2 cappuccino pun ada..resepi kek ni sama dgn kek coklat moust ...kat sini saya guna serbuk kopi cap kapal api....serbuk kopinya pun halus...pada yg nak cuba tu jangan ragu2 lah ye,,,kek ni mmg sedap...pada yg pengemar rasa kopi atau suka makan gula2 kopiko mcm tulah rasanya..........jom negok resepi...


Coffee Mousse Cake

Bahan-bahanBahan-B
2 cawan tepung kek
1 cawan minyak masak/minyak jagung
1 cawan gula kasterd
1 cawan air suam
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan serbuk kopi ( Sheila guna serbuk kopi cap kapal api)
3 biji telur A

*Untuk Topping*
1/2 buku butter
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu serbuk kopi
Satukan dlm mangkuk butter dan susu pekat kacau sebati kemudan masukan serbuk kopi kacau lg bg sekata
Guna kaedah double boiler sampai adunan bekilat, kemudian curah pada kek yang telah sejuk.

Cara-caranya
1. Ayak tepung kek bersama, serbuk kopi, ketepikan. Panaskan pengukus.
2. Dalam mangkuk lain satukan telur , gula, pukul sehingga gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu/spatula, kemudian masukkan pula susu cair dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 45 minit - 1 jam


lelehan topping perasa kopi yg sdp....


Jumaat, Januari 11, 2013

Kek Coklat Vantage


Assalamualaikum heeee...pagi jumaat tyg kek coklat yg kita buat petang smlm jgn mareeee...hemmm apa bezanya kek coklat ni yekkkk... x ada beza mana sangat pun hemmm resepi npknya sama ngan kek coklat yg lain...cuma kek ni saya ada ubah sikat le... tak nak tulis pekataan derhaka mcm kasar pulak :-)... tulis pekataan ubah sdp sikit bunyinye...kek ni kita kukus tau...resepi asal di bakar....ooo menjadi juga.... tegoda juga...bukan apa sbb npk rakan di Fb Kak Ina Merahsamar Cottage name gelaran yg di beri heee tayang smlm, tu yg jd bekobar semagat nak try..lg satu kita tepikat pada topping coklatnye tu...cantik bekilat jeee....tu yg kita cuba....kebetulan semlm B'day Kak Ina.. kalau dekat dah sure kita hulur padanya buat rasa....Apa pun Happy B'day ye Kak Ina moga panjang umur dan di murahkan rezeki....kebetulan juga mlm td ada tetamu pulak, rakan baik dtg hemm langkah kanan le npknye rezeki tu..... tuan punye resepi ni suka gaya english gitu, so beliau namakan kek ni Kek Vantage heeeee..tq Kak Ina....


Kek Coklat Vantage
Resepi: Kak Ina Merahsamar Cottage

Bahan-Bahan:
1 buku butter @250gm
2 cawan gula halus/ gula aising - Sheila letak 1 cawan
5 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan sebuk koko
* ayak tepung + serbuk koko

Pukul Butter + gula hingga kembang
Masukan telur sebiji demi sebiji
Masukan campuran tepung sedikit demi sedikit
Bila dah rata adunan masukan dlm acuan yg sudah di sapu sedikit butter/tabur sedikit tepung di bahagian pemukaan dlm acuan

Bakar dgn suhu 175'celcius selama 1 jam atau hingga masak
- Sheila kukus adunan ini selama 45 minit

Untuk Topping
1/2 buku butter
1 tin susu pekat saiz rendah
3/4 cawan sebuk koko

Pukul butter bersama susu sampai sebati
Masukan serbuk koko, kacau hingga rata
Guna kaedah double boiler dikacau sampai pekat dan bekilat
Bila kek dah sejuk bolehlah di tuang atas kek dan hiasa ikut citarasa

Selasa, Januari 08, 2013

Pajeri Mangga


Assalamualaikum buat semua....pg ni kita n3 lauk semalam tau jggn tanye mmg dah pinissss...tp kalau bawa ke hari kedua lg sdp tau pajeri ni...rempah2 dah cukup sebati dgn buah hemmmm..suka dgn rasa yg masam, manis pedas mcm ni...rencah pulak sama udang kering...bauuuu nyeeeee hemmmm..ada pulak lawan dgn ikan masih pehhhhh...dgn mengunakan resepi yg sama mcm sebelum2 ni... x ada nak tukar2..cuma yg tukar pun isi dlmnye...dpt buah kedondong lg sdp...nak buat pajeri mangga ni jagan cari mangga yg dah masak kuning ye nnt lebik...guna mangga yg muda2 tp jgn le pulak muda sangat karang masam pulak....kira sedang2 hampir nak masak leee ... guna buah mangga pauh lg sesuai...



Pajeri Mangga
Resepi Asal : Kak Henieliza 
Sumber : Sheila

Bahan-Bahan 
Bahan A
  • 1 biji nenas potong kecil - Kali ini buat Mangga pula
  • 3 cwn santan pekat dari 1 biji kelapa
  • 4 sdm minyak masak
  • 2 sdb gula merah/putih
  • 2 sdb kerisik
  • Garam secukup rasa
Bahan B
  • 1 inci halia
  • 5 ulas bwg merah
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 sdb udang kering
  • Semua di tumbuk
Bahan C
  • 1inci kulit kayu manis
  • 6 sdb rempak kari ikan yg di bancuh dgn sedikit air
  • Panaskan minya tumis bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari
  • Masukan kerisik nenas kacau sebati sampai rempah x melekat di periuk
  • Masukan santan, garam, gula merah/putih masak hingga kuah pekat
Nota:: Selain dari nenas, terung panjang, terung peparu, mangga, buah kedondong boleh juga di masak pajeri


Jumaat, Januari 04, 2013

Kek Puding Karamel Coklat


Assalamualaikum salam sejahtera di pg jumaat yg begitu indah.... n3 petama utk thn 2013...biasa2 aje rutin harian pun bejalan seimbang...cuma si kecik x berapa sihat pulak batuk dan selsema.....moga hari ni adik kurang le sikit selsema dan batuk ye....dlm ank x sihat  pun sempat lg nak belek2...belek2 time ank tidurle baru leh buat...:-)..alahaiiiiiii korang pun mcm tu kan..kalau ada ank kecik heeee time tidur le kena cepat2 buat kerja:-)...ini juga kek yg takut2 nak buat  bukan apa sbb masa 1st lama dulu pernah le try...mmg hancur lebuh jadinye...kira pembukaan thn baru ni nak mkn kek karamel hasil tagan sendiri tecapai juga yeeee....alhamdullilah menjadi...walau pemukaan karamelnye x berapa nak rata..tp dlm pehhh sdp....rasa di tekak mmg sedang2 elok, sy buat kurangkan kemanisan dari lapisan atas dan bawah...kiranya karamel dan kek tu secukup rasa.....x nak buat manis2 nnt x laku membazir....saja buat bahagian bawah tu semua rasa coklat....sbb dah tahu kalau buat perasa biasa2 je compom di org ni x mkn sangat.....pada yg rajin boleh le buat caler male yg belapis2 tu.....kalau yg petama dah boleh..rasanya insyaAllah ada le yg akan menyusul nanti....alahai malu bebeno rakan2 lain dah bebiji2 buat kek karamel ni heeee....belajar utk diri sendiri heeee...resepi kek sy ambik dari dapur Cikmin....tq suka sangat....


KEK KARAMEL
Sumber : Cikmin

Bahan-bahan : Loyang 22cm
(A)-Gula Hangus
2 sudu besar gula (untnk buat gula hangus)
*tabur gula dalam loyang dan masak ats api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jadi perang,boleh guna sudu untuk ratakan gula hangus keseluruh bahagian)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah)

(B) – Bahagian Karamel*
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis -Sheila letak 1/2 cawan
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning

*campuran yang diatas ini manis

(C) – Lapisan Kek
140 gm tepung gandum - Sheila campur dgn 2 sudu serbuk koko ayak sama tepung
70 gm gula kastor - Sheila letak dlm 50gm
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak msk
2 sudu besar susu pekat manis

D) Merinque
6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar


Cara-cara :
Sediakan bahan (A) dahulu,ketepikan.
Kacau semua bhn (B) perlahan2,jangan berbuih nanti karamelnya tak menjadi.
Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi,ketepikan.
Pukul bahan (C) *cikmin guna mixer
Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat tak jatuh…(meringue)
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul dengan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
Bakar cara double boiling – selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175′C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160′C / 170′C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi…masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.

Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk.

Nota cikmin:bakar guna api bawah sahaja pada suhu 160′c selama 50 minit dan 10 minit terakhir cikmin bukak api atas bawah pada suhu 150′c untuk garingkan sedikit bahagian atas kek..ini untuk mengelakkan lapisan kek bahagian bawah tu tidak melekat bila kita potong nanti.





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More