Assalamualaikum ..hari ni besiaran di ptg hari....hehe pg tadi npk kat rmh Yatie ada kuih Getas terus terigat abah kita suka mkn kuih ni... tu yg kita betambah semangat nak buat...lg pun kita suka juga kuih ni lembut dan liat2..cuma manis tu kita kurangkan sikit...tp kalau x manis x sdp pulakan hehh.....kuih ni biasa jual kat kampung2 dan ada juga time bulan posa org jual....kt area tpt kita dulu pernah akk yg beniaga nasi lemak jual kuih getas ni..tp skrg dah x niaga lg tu yg payah nak cari....bila Yatie tayang aje terus kita gi beli bhn2 dan cari tepung pulut...hemmm siap dah kuih getas kita cuma derhaka sikit lee kita sirakan sama gula hangus..tp tp jangan buat sampai hagit nnt pahit..sdg2 elok aje........lepas solat Asar ... jom kita minum petang sama2....tq Yatie sbb tayang kuih ni heheheh
KUIH GETAS-GETAS
Sumber : Yatiememories
Bahan-bahan ( 25 keping, Yatie dpt banyak sbb buat kecik2 sikit)
- 1 peket Tepung Pulut (500 gm)
- 1 biji Kelapa Parut (guna yg putih & muda)
- Sedikit garam
- 2 cawan air- tuang sikit2 ya sampai jadi doh yg di kehendaki
- Minyak secukupnya utk mengoreng kuih
- 1/2 cawan Air
- 3/4 cawan Gula
- Satukan Tepung pulut dan kelapa parut.
- Campurkan air dengan garam
- Masukan campuran air garam ke dalam mangkuk tepung dan kelapa tadi
- Uli sehingga sebati dan menjadi doh, jgn lembik sangat/ keras sangat.
- Ambil sedikit doh, gentel memanjang dan leperkan.
- Goreng dengan api yang sederhana.
- Campurkan Air dan gula di dalam kuali, masak hingga pekat, berbuih dan bertali baru masukkan kuih tadi dan gaul rata.
- Matikan api dan biarkan kuih tadi kering sedikit dan siap untuk dihidang.
kuih getas kita salut gan gula hangus ada basah2 sikit....tp bila dah sejuk gula tu keras....sdp pulak