Salam besiaran di pg isnin.....ceria selalu...mula lah rutin harian seperti biasa kembali.....ok pg ni n3 manu yg x sempat nak masuk semlm...biasalah smlm kan hari minggu so byk le kerja yg nak dibuat....ok pg semlm sebelum saya pergi ke kelas masakan, sempat le saya masak utk org2 di rumah ni...lagi pun dah lama x mkn spaghetti....ank2 pun dah betanya..budak2 skrg, dah pandai nak request itu ini...hemmmm...kalau kita dulu apa yg mak masak itulah yg kita mkn hehe....x pelahhhh kita pun tumpang sekali heheheheh....sdp kuahnya daging cincang pun terasa..masam2 manis tomato tu yg buat sdp...nak pulak pedas pehhhh...kuah kalau letak lebih lagi byk syokkkk...ok resepi asal dari Kak Asma tp saya ambik dari dapur sahabat yg lama menyepi dek Hana.... miss u Hana ..... yg ni dah habis yeee nak tahu sdp kena lah cuba tau ...
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 300g spaghetti - rebus ikut arahan peket dan toskan
- 200g daging cincang
- 3/4 cawan tomato puri - bleh gune sos spaghetti
- 1-2 biji tomato - potong dadu/baji
- 1/4 batang carrot - potong dadu *optional
- *4-5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2) - rebus dan toskan
- *1/2 biji bawang besar kuning
- *2 ulas bawang merah
- 1/2 kiub pati kembu@ayam
- sedikit oregano
- air secukupnye - spaghetti nih berkuah
- garam dan sedikit gula@perasa
- Bahan sampingan - timun, sawi celur, bwg goreng dan daun sup
- Blend bahan yang bertanda *. Panaskan sedikit minyak... Tumis hingga pecah minyak.. Masukkan daging cincang dan juga carrot. Kacau hingga daging berubah warna.
- Masukkan tomato puri dan juga tomato dadu. Gaul. Masukkan air secukupnya.. Masukkan garam, gula@perisa dan juga kiub ayam@lembu serta sedikit oregano. Didihkan hingga kuah agak pekat. Matikan api.
- Cara hidangan, ambil spaghetti ke dalam mangkuk, tuang kuah dan taburkan dengan daun sup, bawang goreng, timun dan juga sawi celur. Sedia dinikmati.
ikut cita rasa... saya taburkan kacang panggang & capsicum yg di dadu