Assalamualaikum besiaran di petang sabtu...dan hari terkahir be n3 dgn juadah yg istimewa utk tahun 2011...
Mari kita lihat hidangan pencuci mulut petang ni......bukan nya marathon pun kebetulan bhn2 utk resepi mmg ada dlm simpanan....memandangkan Kak Ummi tayang pg tadi so ada lah masa nak megodeknya buat mkn ptg2 cam ni...rasa yg sangat enak lemak2 biskut dan kasted susu yg bekerim....biskut akan menjadi lembut tp x hancur...makan begitu saja pun sdp sbb dlm tu dah ada jagung...tp kalau ada buah2 campuran lg best...mmg sesuai di mkn sejuk2....Tq Kak Ummi tayang resepi ni... dan juga amat beterima kasih sbb mana yg x punya Buku 1 Hari 1 Resepi dari Chef Kak Hanieliza ni seperti saya, dpt juga bekongsi di blog bila kakak2 dan rakan2 yg lain memcubanya... ..ok layan yee..jumpa lg dgn resepi2 yg sdp2 di Tahun 2012...
SELAMAT TAHUN BARU 2012 PADA RAKAN-RAKAN BLOGGER SEMUA
PUDING JAGUNG LAPIS BISKUT
Resepi: Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Dicuba Rasa : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:-
- 1 1/2 cawan jagung krim (dalam tin)
- 1 tin susu sejat (400 ml)
- 1 cawan air
- 1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je)
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu makan tepung kastad
- 2 sudu makan marjerin (akak letak mentega)
- Biskut keju tawar secukupnya (akak guna jenama Ritz)
- Buah-buahan koktel dalam tin
Cara Membuat:-
- Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan kacau rata.
- Masak di atas api perlahan sehingga kelihatan pekat.
- Masukkan margerin/mentega dan kacau lagi sehingga kelihatan berkilat. Tutup api.
- Bahagikan adunan (akak bahagi kepada 3 bahagian), sendukkan 1 bahagian ke dalam loyang dan ratakan.
- Susun biskut keju di atas adunan puding dan ulangi melapis dengan adunan puding hingga siap. (akak buat 3 lapisan puding dan 2 lapisan biskut). Bahagian atas diakhiri dengan bahagian puding.
- Sejukkan dan hiaskan dengan buah-buahan koktel. Sedia untuk dihidangkan.