Selasa, Mei 29, 2012

Cucur Udang Ala Pak Habibi


Assalamualaikum salam sejahtera di pg selasa...syukur dgn nikmat yg di berikan.....hemmmm sepi seketika....bukan merajuk.. ada ni... sesekali jegah juga kekawan di sini....cuma berehat seketika saja :-) memunasabahkan diri..dan mencari ketenagan sikit.....:-)

Pg ni n3 Cucur Udang Ala Pak Habibi....walalala....manu juadah bebuka puasa petang semalam....mmg sdp garing diluar lembut di dlm...warna pun npk asli..kira cam cucur jemput2 dulu2 kan......dah sejuk pun masih lembut lg tau :-).....resepi ni dari Kak Shah MC.....bila Kak Shah tayang je pepagi tu terus kita bekenan...tq Kak :-)


Cucur Udang Ala Pak Habibi
Resepi : K.

BAHAN-BAHANNYA :
400 gm tepung gandum *ayak << perghhh :))
3 biji bawang besar *hiris halus
2 biji cili merah *hiris halus
3 ulas bawang putih *dadu
2 biji putih telur
8 ekor udang saiz besar *kupas kulit dan potong 3
sedikit garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

CARA :
Campurkan kesemua *BAHAN-BAHAN* sehingga sebati.
Adunan separa pekat dan sesuaikan rasa.
Panaskan minyak dan gorengkan sehingga kekuningan *jangan terlalu garing *pesan Pak Habibi i hokey! :))
Angkat dan toskan.
Hidangkan bersama sos cili Thai!


Jumaat, Mei 18, 2012

Kaswi Pandan lemak


Salam buat semua di pagi jumaat yg indah...pg ni cerah...kerja mendobi semua dah siap dah berada di ampaiyan pun....jum sarapan gan kuih pulak pg ni...lama tak sarapan pg dgn kuih2 tau :-)....kaswi lg npknya....tp kaswi pandan belemak...sdp gak...yg ni buat dlm loyang dah sejuk baru potong, kita kukus kuih ni mlm tadi...sedang elok x le lembik dan x keras dah sejuk pun masih lembut.....sdp mkn sama isi kelapa putih, nak lg sdp guna betul2 air daun pandan yg di blend, kalau x ada pakai je perasa pandan hehehe... kuih ni npknya ramai juga dah cuba.... resepi yg x asing lagi :-)... bab kuih2 kaswi ni sapa lg dari KakBesah MyR le :-)......hemmm apa lg mari le sarapan same...


KASWI PANDAN LEMAK
Resepi: kak besah@myr


Bahan-bahan ( 1 loyang )
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi kayu
1 cwn santan
1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai) ~sheila guna daun pandan
3/4 cwn gula pasir
1/2 sudu teh AIR kapur sireh
1/2 sudu teh garam
1 bj telur (xkira saiz)
beberapa titik pewarna hijau.
secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.

Cara-cara
  1. Kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. Tapis lah adunan ni
  2. Seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
  3. Bila kaswi dah sejuk, boleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg telah dicampur dengan secubit garam. Nota kak besah:di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..

Khamis, Mei 17, 2012

Pisang Muda Masak Lemak


Assalamualaikum....hari ni masak lauk kampung  pulak...ada pisang muda sesikat...buat masak lemak  mmg sdp...lawan pulak sama sambal belacan dan ulam2.....lemak pisang sy rencah kan sama ikan bilis....tp kalau  ada udang basah pun sdp kan....lauk2 cam ni kalau ada geng lg best mkn betambah2 di buatnya :-)....


PISANG MUDA MASAK LEMAK

Bahan :
Sesikat pisang muda ~ Celur dulu pisang dan kulitnya..kemudian toskan
1 biji kelapa parut
Segemgam ikan bilis/udang basah
1 inci kunyit hidup
8-10 biji cili padi
(ikut suka)
1/2 sudu lada hitam tumbuk ~ ikut suka
3 batang serai di titik
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa

Caranya :
1. Siang,celur dan toskan pisang.
2. Tumbuk kunyit hidup dan cili api sehingga lumat.
3.Perah kelapa parut dan ambil santan yang pekat saja. ( 1 mangkuk)
4.Satukan santan, ikan bilis, serai yang telah di titik dan bahan yang ditumbuk. Didihkan di atas api sambil kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
5. Apabila mula mendidih masukkan pisang yang telah di celur sebentar tadi dan juga garam secukup rasa.
Masak hingga kuah agak pekat dan angkat. 

 kuah buat pekat lg sdp

Rabu, Mei 16, 2012

Kaswi Durian


Salam buat semua...ptg ni kita n3 kuih pula...hemmm harum semerbak bau dapur kita hari ni...3 ulas durian pun bau dah menyegat....hemmm pada yg pengemar durian tu leh le cuba buat kuih kaswi durian ni..mmg the best lah...ank2 yg x mkn kuih manis pun jadi suka....mmg sesuailah buat utk sarapan petang...atau makan2 kenduri...kuih kaswi ni kenyal tp lembut tu yg buat lg sdp mkn...kaswi durian sdp juga mkn tampa kelapa...tepulang leee ye...  makan sama kelapa lg lemak2 rasanya.....isi durian tu saya kisar sekali...kejadiyan kuih pun npk halus licin....masuk dalam acuan kecik senang sikit..malas nak potong2 :-).....masak pun jadi cepat,  apa pun acuan kena sapu sikit minyak ye...resepi kuih kaswi durian yg sdp ni dtgnya dari Kak Besah di Myr...amboi dua hari beturut2 pekena resepi  KakBesah ye....tq Kak...jemput sekali semua :-)


KASWI DURIAN
Resepi By: KakBesah MyR

Bahan-bahan ( seloyang kcik jer )
  • 1 cwn tpung gandum
  • 1 cwn tpung ubi
  • 2 1/3 cwn santan (1/2 cwn sntan pekat + air)
  • 1/2 cwn isi durian
  • 2/3 cwn gula pasir
  • 1/2 suduteh garam
  • 1/2 suduteh AIR KAPUR sireh
  • secawan kelapa parut putih + secubit garam (jika xnk cpt basi kukus 5 mnt)
Cara-cara
  1. panaskan air kukusan.
  2. campur rata / sebati semua bahan. bleh blend jika suka. tp, akk x blend coz nk jimat karen(konon..) heheh.. ~Sheila blend~
  3. sapu sedikit minyak dlm loyang, pastu masukkan adunan. jgn tebal sangat, x best. lbehkurang 1 inci suku cukup. kukus 30 minit atau hingga masak.
  4. bila sejuk, blehla dipotong & digaul bersama kelapa parut....
  5. senang jer... sbb tu segan nk letak..heheh..

Selasa, Mei 15, 2012

Tauhu Goreng & Kuah Bekacang


Salam besiaran di hari selasa...harap semua ibu2 sihat yeee...hari ni buat mkn tegahari manu simple lg sdp....diet yeeee...ahammm yeee dlm proses pegecil lan :-)...dah plan pun nak buat resepi ni....Quinnie dok tayang kemarin tu yg x sabau2 nak merasa....bahan pun simple2 ... cuma buah kuah aje....lg pedas lg best...sayur tu tepulang le lak letak apa...cuma kat sini saya goringkan tempe buat tambahan....resepi asal dari Artis hehehe pastu  Kak Besah pun kongsi kat MyR............hemmm cubalah :-)mmg sdp

kacang tumbuk saya dah campurkan sekali dlm kuah...cuma taburkan bijan di atas

TAHU GORENG

Resepi Asal : kakbesah@myr

Bahan-bahan ( sepinggan )
10 biji cili api kampung
3 ulas bawang putih
kicap lemak manis secukupnye
3 genggam kacang tanah(+- secawan) - digoreng
utk sayur, puan Rahimah guna 3 jenis saja;
3 biji telur rebus
segenggam tauge - celur (3 saat jer tau)
3 keping tauhu goreng
1/2 batang timun - belah dua & hiris (baru edit coz bru tringat.. "ala kaseem.. amponkn mak kaseem..mak dh tua..!")
ada tempe goreng skit.. so akk ngn sukarela letak skali.. (opps, yg timun tu akk x letak sbb....nk buat camane, dh lupa..huhu..)
sedikit air perahan limau kasturi (dlm 2 bj kot..)

Cara-cara
tumbuk cili api & bawang putih hingga hancur, pastu masukkan ke dlm mangkuk. tambahkn kicap hingga sesuai rasanya - biar dulu.
goreng kacang tanah hingga rangup. ikut suka la nk goreng ngn minyak atau tak. kalo sangai(x guna minyak) kena lah buang kulit kacang tu... so, akk yg 'rajinn' ni pilih utk goreng dgn minyak je lah. lebih sedap, garing, harum & x prlu buang kulit coz kulit dh jd rangup.. (diet?...ala..esok2 lah..hehe..)
tumbuk kacang tanah hingga hancur. ni pun ikut suka.. nak hancur lumat @ juz nk hancur kasar @ nk half hancur half kasar. tepuk dada tanye gigi..hehe..
campurkan kacang tumbuk bersama sambal kicap tadi, suaikan rasanya. x payah tambah garam ke apa2 lg... dh ok lah tuh. tp..kalo gatal nk bubuh gak...x dpt lah den nk nolong eh.. hehe..
dlm pinggan, susun & atur sayur2 & telo rebus ngn stail sendiri, (gaya bebas) ingat.. tiada penambahan markah ye..
bila hendak mkn, barulah curahkan kuah ke atasnye. sedap ratah2 di waktu mlm sambil berTenet... utk mereka yg separa diet..hehe..

mkn cam ni pun dah kenyang

Isnin, Mei 14, 2012

Kari Sotong Benenas


Assalamualaikum ... betemu kembali setelah sekian lama x besiaran..lama keeee hemm ada lah dlm seminggu lebih....x sihat demam melanda...sakit yg x di jangka...legoh segala badan...mood jatuh merundum...alhamdullilah hari ni npknya segar walau pun ada saki baki pening2...tp masih lagi tekawal......:-)...
story hari ni n3 lauk kari sotong benenas...hemmm tekak nak mkn yg masam2 manis...... kebetulan jumpa resepi ni di MyR...dari Datin Lulu....apa lg  cuba lah..mmg sdp kena dgn citarasa....letak nenas ada rasa ala2 pajeri gitu.....jom layan lauk  kita...:-) Tq pada Datin Lulu... kita kongsi resepi di sini...


KARI SOTONG BENENAS
Resepi : Datin Lulu MyR

Bahan-bahan ( 4/5 org mkn )

  • 1/2 kg sotong - cuci brsih / toskn
  • 1 biji nenas (kecil) potong ikut citarasa
  • 2 paket kecil srbuk kari ikan
  • 1 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • * 3 jenis bawang d hiris nipis
  • 1 batang serai - dtitik
  • 2 cawan penuh santan (sederhana pekat)
  • 1 sudu teh asam jawa adabi
  • 1 sudu teh halba campur
  • 6 biji cili padi
  • 1 tangkai daun kari
  • serbuk perasa / garam cukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskan 1/3 cawan minyak @ bleh kurngkn
  2. Tumiskn 3 jenis bawang, serai, halba campur & daun kari (api sederhana) hingga naik bau...x perlu garing
  3. Masukkn serbuk kari ( x prlu d bancuh dgn air)...kecilkn api trus kacau & masukkn 1 cawan air panas
  4. Kacau rempah selalu (guna api sederhana semula) dlm 1 minit...smpai rempah naik aromanya...
  5. Masukkn asam jawa, dikuti santan (guna api sederhana) Bila santan mendidih, masukkn nenas & cili api (sebiji2)
  6. Agak2 nenas hampir lembut masukkn sotong, garam & srbuk perasa (kecilkn api)...biar kari mereneh selama 5 minit... baru tutup api
  7. Kalau suka, bleh tabur dgn daun bawang yg dpotng agak pnjng...trus keatas kari tadi & cpat2 tutup periuk tu (ini utk lebih aroma)
  8. Selamat mencuba :)

Jumaat, Mei 04, 2012

Terung Bakar & Air Asam


Salam besiaran buat semua di hari jumaat semoga ceria selalu.....pasti ada ibu2 yg masuk dapur awalkan..maklum lah ank2 hari ni balik cepat....ok utk lunch tegahari ni saya buat manu bako2 lagi pehhh jaga badan kee :-) ahemmm...terung bako yg di cicah sama air asam ...manu2 cam ni mmg best le buat mkn waktu begini..tp ingat mkn nasi tu pada2 yeee...resepi yg  simple lg sdp ni ambik dari dapur nOOrsha...Kak NorSG pun dah pernah buat....pat air asam tu saya campurkan sikit dgn racikan daut kesum, buah tomato dadu dan ikan bilik tumbuk kasar .......pehhh lelehhh dibuatnya Tq nOOrsha..


TERUNG BAKAR & AIR ASAM 
by Noorsha

Bahan2 utk Terung Bakar

3 biji terung - belah 2 (K.Nor potong serong )
sedikit garam
sedikit minyak masak @ minyak jagung

Cara2
Gaul terung dengan sedikit minyak masak @ minyak jagung. grill seketika atas stove atau bolehlah masukkan dalam oven n bakar sekejap. lepas empuk tu, ketepikan seketika.

Bahan2 utk Air Asam
10 biji cili padi
2 inci belacan bakar
1 biji bawang besar
Asam jawa sebesar duit 50 sen
1/2 cawan air masak
gula
garam
* Sheila tambah sikit ikan bilis tumbuk kasar, buah tomato dadu dan racikan daun kesum

Cara2
Tumbuk c@ kisar kering cili padi dengan belacan bakar. Kemudian, masukkan gula & garam secukup rasa, tumbuk lagi. Cairkan asam jawa dengan air masak,toskan bijinya dan masukkan dalam cili & belacan yag dah ditumbuk tadi. Tambahkan sedikit demi sedikit air jika terlalu pekat. rasa & tambah ape yg kurang....


Khamis, Mei 03, 2012

Ayam Bakar Limau Nipis



Salam besiaran buat semua di hari khamis..minggu ni rasa cepat pulak belalu tup tup dah nak masuk hujung minggu...cuaca mmg x menentu sejak dua hari ni hujan turun lebatnya....kain nak mendobi pun betambah dah ni..mendobi separuh dulu...pg2 dah bawak jemuran keluar..hemmm....baiklah hari ni kita masuk opis dapur awal sikit sbb nak bako membako :-) n3 ayam bakar limau nipis  pehhh sdp tu ada rasa pedas, masam, dan lemak2 batter....cicah sama sos cili lg sdp...ni kes semlm lah npk Dek Tun_talani tayang ayam bakar nya...negok pun dah terliuq........tp kita ada ubah sikit ye :-) ayam tu kita kukus dulu bg dlmnya masak dan baru le dilumurkan sama bhn2 perap...bukan apa sbb oven kita ni x betul sikit cepat naik panasnya hemmmm suruh Mr.N sambar yg baru katanya sabau sabau sabau :-)........kalau terus di masukan nnt luarnya masak dlm pulak x masak... tu yg buat x suka tuuuu...tp yg penting kena perap lama baru sebati rasanya.......bila dah kukus x payah le nak bakar lama sangat agak2 dah garing atas dan bawah  boleh  le kuarkan.....Tq Tun_talani....tang peha tu dah cop nak ratah

limau pun kecut kena bako....masih panas

Ayam Bakar Lemon
resepi: tun telani

Bahan2
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang putih- tumbuk
2 bj limau nipis
1 sb butter/margerine
1 sk garam
lada hitam
paprika
* Sheila buat seekor ayam so ganda kan jelah bhn2nya

Cara2
bersihkan ayam dan keringkan.
campurkan butter/margerine dgn bawang putih dan cairkan. xyah tumis, tun microwave kan je sampai cair.
campurkan garam, serbuk lada hitam, dan perahkan sebiji limau nipis dlm butter tu.
lumurkan bahan perapan pd keseluruhan ayam, tun lumurkan dekat bawah kulit ayam tu jugak.
sebiji lg limau nipis dibelah dua dan letakkan atas loyang. letak ayam atas limau nipis tu (kalau guna seekor ayam, letak liamu dlm ayam ye). cucuk2 sket ayam tu, dan perap 2-3 jam.
bakar pada suhu 200 C selama sejam atau hingga masak.


Rabu, Mei 02, 2012

Karipap Tun Pusing


Assalamualaikum semua harap sihat belaka yeee rindunya kat rmh yg satu ni...yg beberapa hari di tinggalkan sampai habis tart nenas tu ye hahahhaha...nnt lah kalau ada rajin tuan rmh buat lg....hemm hujan lebat melanda KL dgn kilat  dan guruh....time sejuk2 ni best pekena yg panas2....nescafe hemmm nak pulak dpt karipap panas2 pehhhhhhh......ada yg lapar balik ke tu hehehheh,,,,,nak cita sikit karipap ni ala2 karipap pusing tau..tapi adunan bukan cam karipap pusing tu ye yg kena buat dua doh....ni adunan karipap Tun sebelum ni pun saya dah pernah buat ada di sini...cuma kali ni saya saja try main2 buat pusing dan gelek :-) senyum sikit.........lg pun bila dah gelek bulatnya menjadi sama..bahagian yg di gelek ditebalikkan menjadi lekok senang nak isi inti bila dah klim... cantik bedagu runcing hahahaha....hemmm dah grg npk lah alur2 gulungan tu...cuma x bekeping2 aje mcm karipap pusing.....inti guna inti kentang letak udang kering...sdp harum....

Doh Karipap
Resepi : Tun Telani 
Bahan :
  • 4 cawan tepung
  • 2 tbs margerin
  • 1/2 cawan oil
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 tsp garam



bedaguk rupanya...senang isi inti...

Cara membuatnya :
  1. Panaskan margerin + minyak dalam periuk. Tutup api.
  2. Tengah panas2 tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu ( jangan guna tangan, melecur nnti ).
  3. Dah sejuk siket, campur garam dan air.
  4. Uli-uli.. siap! Buleh wat karipap ikot suka inti apa..


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More