Assalammualaikum...kemarin buat 2 jenis sekut....padahnya buat awal2 dah tingal suku balang hemmm rasanya nak sampai raya mmg x sempat le menjamu tetamu gan sekut buatan sendiri...puas dah simpan dan puas dah pesan x jln jugak...x pelah ada yg nak makan bg jelahhhh...so utk yg ni mmg dah buat lebih dan di asing kan dua bekas, satu utk mkn sendiri2 dan satu lg khas utk hari raya...yehhhhh siap juga.....kalau benda sdp kena buat lebih kan kan kan hehhehe x susah membuatnya, ank dara menolong cepat lah siap.....lebihan sambal tu disimpan ..mmg ada cadangan nak buat lg popia pedas ni....kalau ada yg suka manis2 boleh le di sira gan nestum atau Holicks...resepi dari
Mas Duniaku tq yeee...sekeluarga suka kudap2 mcm ni..
Mula2 gulung kulit popia sampai habis
Siap di gulung, gunting serong-serong pulak
Goreng hingga kekuningan, pastu gaulkan dgn sambal yg di tumis tadi, masukan bijan gaul sebati bg semua besalut dan sejukan dlm bekas
Popia Pedas
Resepi : Mas DuniaKu
Bahan :
1 bungkus besar kulit popia
1 biji telur - pukul sikit / bancuhan tepung gandum pun boleh
Bahan untuk cili :
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula
Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak
bijan - goreng sikit tanpa minyak - sy letak bijan je
Cara membuatnya :
Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur / bancuhan tepung gandum.
Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka.
Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.