Sabtu, Februari 26, 2011

Kek Milo Pisang

As'salam semua, cuti hari ni x kemana pun, rehat memanjang...rehat2 pun nak jugak buat kerja ye tak? ok sempat le pg tadi membangkit... kira pagi x pagi jugaklah matahari pun dah naik tepacak tu...simple dan sedap...itu pun termanis sikit membuatnya, lain kali buat kena kurangkan gula...sy ni mmg takut pada manis..ok nak rasa silakan mencuba hehehhe
Bahanya
3 biji pisang di lecek - beranga/montel
2 cawan tepung naik sendiri
3 biji telur
1 cawan gula halus - saya kurangkan 3/4 (ini pun dah kira manis)
1/2 cawan minyak masak
3 sdb serbuk milo
1 sdk ovelet
1 sdk asen vanila
Caranya
Dalam mangkuk pukul telur dan gula hingga kembang
Masukan pisang yg di lecek, asen vanila, ovelet, minyak dan pukul sebati
Masukan tepung sedikit demi sedikit kaup dan balik
Bahagi adunan kepada dua satu di campur dgn serbuk milo kacau sebati
Loyang di alas kertas minyak dan lencer dgn sedikit minyak atau butter
Masukan adunan beselang seli
Panaskan oven 180' dan bakar selama 45 minit
Sejukan kek baru dikeluarkan dari acuan
ready nak kena bakar...panassss

Jumaat, Februari 25, 2011

Nasi Beriani

Hai ni le manu utk tgh hari ni...nasi beriani belaukan rendang dgg pindang dan sayur jelatah kobis , sesuai ke kira sesuailah tu...nasi beriani ni pun sempoi jeee, x letak kismis n gajus..yg penting ade rempah beriani dan berani hahaha mesti le berani nak mkn...sambil tanak nasi sambil menunggu rendang dgg empuk dan sambil menunggu pehuni rmh balik nak mkn...silakan
Bahannya
3 cawan beras basmathi- cuci dan toskan
1 cawan susu cair + air - ikut jenis beras
1 btg kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkis
1 ulas bawang merah - cincang
1 biji bawang putih- cincang
1 kuib pati ayam
2 sdb rempah beriani
Sedikit pewarna kuning
Kismis/kacang gajus
Garam/daun pandan simpul
2 sdb butter/minyak sapi
Caranya
Basuh beras dan toskan
Dlm kuali panaskan butter/minyak sapi tumis semua bahan hiris dan rempah ratus
Bila dah naik bau masukan rempah beriani dan kacau sebati tutup api
Dalam Rice cooker masukan beras, susu cair, air, rempah2 yg ditumis tadi, pati ayam, daun pandan kacau sebati dan sesuaikan rasa
Masak seperti masak nasi biasa, bila hampir masak renjiskan pewarna dan kais nasi bagi bederai boleh di taburkan dgn kismis/gajus
*Perlu di ingat sukatan air begantung pada beras masing2 yeee*
Sayur jelatah kobis & keret

Rendang Daging Pindang

Assalamualaikum...dgg ada lg baik jgn biarkan lama dlm peti tu...nnt x sdp pulak..buat rendang dgg pindang sesuaijugak ni.. boleh lama sikit masak bg empuk...biasa buat rendang ayam pindang, so hari ni nak try pula dgn dgg, lg pun resepi ni x pakai kerisik.. main campak2 jee senag sagat..nak buat kering atau basah2 pun boleh tepulang pada cita rasa masing2 yeee
Bahan
1 kilo daging di potong kiub basuh dan toskan
2 cawan santan
*5 batang serai
*5 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*1/2 inci kunyit hidup
*5 biji cili api - kurangkan x nak pedas
Semua bahan betanda * di kisar halus
2 keping asam gelugur @ asam keping
Gula, Garam , Perasa
Daun kunyit simpul/daun limau purut racik
Caranya
Dalam kuali panaskan minyak dlm 4 sudu, tumis bahan yg di kisar hingga naik bau dan garing
Masukan daging, santan, daun limau/daun kunyit kacau sebati
Masukan asam keping, garam, gula, perasa
Biarkan dgg empuk dan kering

Khamis, Februari 24, 2011

Biskut Oren

Assalamualaikum...Ada yg tanya masih daya lagi ke sy ni...InsyaAllah hari ni sudah 37wk 6 day..bila2 masa jekan.. ada rasa debar di hati hehehe maklum le 11 thn kosong dah x berapa nak ingat sgt, tp boleh di bayangkan ehhehe, kalau ikutkan dua yg sedia ada tu mmg ter'overdue seminggu..x tahu le pulak yg ketiga ni..apa pun masih daya lagi buat kerja2 rmh cuma nak memasak kena duduk di kerusi bediri lama2 mmg le xdaya leguh di buatnya.., ok bebalik pada projek pg tadi, time semua x ada kat rmh, pg2 megodek2 kat dapur, buat krj sorg2 cepat siap... sambil2 melayan Sinar FM, tesegeh2 sorg diri mendegar telatah DJ yg 3 org tu, terutama Mak Ning dan Abg Jem ... sy pun mula megukis, kebetulan ada butter yg beli 2 hari lepas..ingat nak membangking tp ada je bhn yg kurang, tebantut pulak, last2 buat biskut simple dgn bhn yg mudah, biskut ni sdp dan ragup..olahan sikit dari biskut yg sy buat kemarin, suka dgn keragupannya..sy letak buah oren cincang yg siap ada jual dlm peket di pasaraya...nak letak buah-buah campuran pun boleh..jemput layan...
Bahanya
1 buku batter - di lembutkan telebih dulu
1 cawan gula kastor - sy kurangkan sbb limau cincang dah manis
2 cawan tepung gandum - di ayak
1 cawan limau cincang/buah-buah campuran - ada jual dlm peket
Caranya
Butter dan gula kastor di pukul hingga kembang
Bila kembang masukan tepung sedikit demi sedikit beselang seli dgn limau cincang atau buah2 campuran
Uli dgn tangan hingga menjadi doh, kalau rasa adunan lembut tambahkan sedikit tepung
Bolehlah di bentuk megikut cita rasa anda
Panaskan oven 180' megikut kepanasan oven masing2, dulang pembakar di sapu sedikit butter dan bakar sehingga biskut perang
Sejukan di atas radai, simpan dlm bekas kedap udara
buat utk kunyah2 sambil melepak kalau ada tetamu pun boleh di sajikan

Rabu, Februari 23, 2011

Gulai Kari Daging Bekentang

Assalammualaikum semua...dah kenyang yeee mkn tgh hari patut sampai ke sini bunyi sendawa tu heheheh.... ok hari ni n3 lauk gulai kari bekentang...smlm npk dgg kat tesco terus sambar..kalau ada roti jala, roti paun & roti canai sdp gak buat cicah...time2 cam ni mls pulak nak menjala ..apa pun mkn gan nasi lg puas ada sambal belacan dan ulam timun kenyang perut hehheh jemput ...
negok gulai ni kalau pekena cicah roti jala, lempeng, roti canai, tose sdp ni...
resepi ke?..biase le setakat gulai kari kekawan pun lagi pandai masak kan, kan, kan hehehhehe

Selasa, Februari 22, 2011

Apam Labu

Mari kita minum dan mkn kuih di petang hari...mmg ramai adik kakak yg dah demam gan apam labu ni, tu yg nak cuba try buat betul ke sdp..hemmm mmg sdp, lembut, lemak, gebus.. x payang susuh cari labu mmg ada lebihan labu yg buat masak gulai minggu lepas masih elok lagi...warna pun cantik kuning diraja...tq pada yg punya resepi ni mmg bebaloi lee..Hana & Yatie ada lg ke kuih apam labu tu kalau dah habis mai dtg rmh mkn hehheh..Izah, Mas & K.Ummi tq sekali lg dgn resepi yg sdp ni
Resepi: Izahdaut@izahmuffin@blogspot.com
Bahanya
Bahan A
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam
Bahan B
240 gm labu(kukus/rebus)
150gm gula kastor
1 biji telur
150ml santan pekat
Bahan C
200gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder
Caranya
Campurkan bahan-bahan A dan kacau sehingga sebati, kemudian biarkan adunan selama 5-10 minit
Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus, tuang kedalam mangkuk adunan
Masukan bahan C kedalam B yg telah dikisar sedikit demi sdikit dan kacau rata
Masukan pula bahan A tadi dan kacau hingga sebati biarkan adunan sehingga 1 jam
Panaskan kukusan dan bolehlah di tuangkan adunan tadi kedalam loyang atau acuan kecil-kecil yg telah di sapu sedikit minyak dan kukus hingga masak selama 15-18 minit
Hidangkan besama kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam dan kukus sebentar agar kelapa tidak basi
Lebihan labu minggu lepas ada sebelah lg nasib x kecut..
Bekilat telebih minyak sikit time sapu pada acuan tu...

Nasi Dagang Versi Tanak

Selamat besarapan semua...pg ni kita bf dgn manu yg berat sikit ..pas mkn sambung tdor ye, kira nilah petama kali hampir 20thn besuamikan org pantai timur sy memasak nasi dagang...mmg kelakar bunyinya..bukan x pandai nak buat cuma sy x tebuka hati nak memasaknya, lg pun sy kurang sikit le dgn nasi ni, kalau ada mkn kalau x ada x apa...biasa MIL dan SIL yg masak sy tompang mkn je...sebenarnya dah lama Mr.laling dan ank2 suarakan suruh bwt nasi dagang ni..entah mcm mana mlm tadi mmg tegerak nak membuat kebetulan rempah gulai ikan yg SIL bagi pun ada boleh saya mencubanya...Alhamdullilah menjadi..pg ni masing2 bawa tapau sekali....dan yg best sy x kukus pun nasi ni saya tanak dlm rice cooker yg macam makcikManggis buat tu..mmg rasa, rupa same dan lembut bedarai lg senang kerja...
Resepi: Mamakitchen-Makcikmanggis
Bahan
3 cawan beras biasa - sy guna beras wangi flora
1 cawan beras pulut - sy lebihkan 1/2 cawan(nak kurangkan pun boleh tp lbhkan beras)
1 cawan santan pekat + air same paras mcm nak masak nasi biasa
3 biji bawang merah hiris
1 inci halia hiris
1 sd halba
Sedikit garam
Caranya
Rendam beras pulut semalaman
Campurkan beras pulut dgn beras biasa cuci dan toskan
Masuk kesemua beras dlm rice cooker, masukkan santan, garam, bawang, halia dan halba (jgn telebih air nnt nasi lembik sagat)
Masak mcm nasi biasa

Gulai Ikan Nasi Dagang

Assalamualaikum ..pagi ni kita mkn yg berat sikit yeeee...kebetulan SIL belikan rempah gulai nasi dagang time beliau balik becuti CNY ke K'tan tempohari, so boleh le kita mencubanya..sdp jugak, nileh petama kali sy cuba memasak gulai nasi dagang..lawak kan..sy campurkan sekali dlm tu buah timun n karet...
inilah peket rempah gulai nasi dagang yg saya masak...kat belaka tu mmg dah di sediakan resepi..

Isnin, Februari 21, 2011

Kambas Goreng Kunyit

Salam utk semua kekawan..ceria selalu ye di pemulaan hari isnin...lauk tgh hari ni simple saje tapi ttp selera...kambas grg kunyit, sdp x pahit, ank2 pun suka, potong nipis dan rendam dulu dgn air garam dlm 2 sudu selama 15 minit sure x pahit punya..ingat nak buat mcm kat kedai mamak tu grg dgn daun kari dan biji sawi..mls pulak nak gi kedai mencari...yg penting grg mcm ni pun tetap laku...
Bahan
1 biji kambas yg sedang - sy buat dua biji sbb nak meratah
1 cawan santan
*1/2 cawan ikan bilis/udang kering/udang hidup(x payah tumbuk)
* 4 biji bawang merah
* 4 biji bawang putih
* 1/2 inci kunyit
1 biji cili merah - mayang
1 labu bawang merah - mayang
Garam, gula perasa
Caranya
Potong kambas bersihkan dlmnya dan rendam dgn air garam selama 15 minit
Bahan yg betanda * di tumbuk
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk
Bila dah layu masukan santan
Toskan kambas yg direndam tadi dan basuk seketika
Masukan dlm tumisan, gaul sebati biarkan kambas empuk
Masukan cili dan bawang merah yg di mayang, serta perasa
Boleh juga di grg besama telur
Pada yg tanya mcm mana rupa sayur kambas ini lah rupanya, biasa byk jual kat pasar...

Ahad, Februari 20, 2011

Ayam Kampung Masak Lemak Serai

Salam utk semua hari ni kwn2 x kuar ke jln2,lepas mkn ni nak kuar sat cari brg keperluan utk mkn buyung ni...sebelum kuar kita pekena dulu santapan tghari ye, gulai aym kg pehhhh tangkap leleh.... ingat nak buat rendang, x de pula bahan yg penting2..last2 pikir masak gulai lemak cili ape jelah letak kentang..sdp isi yg kenyal dan ragup itu pun rebus dekat 2 jam baru empuk kalau x tercabut gigi nak mkn...
layan dulu lauk gulai lemak yeee jemput mkn... baru perasan 3 hari ni n3 lauk belemak, lari diet family ku, sabo jeleeee

Sabtu, Februari 19, 2011

Lontong

Salam di pg sabtu.., kerja dah menanti..mlsnya nak buat rasa cam nak lepak je lepas sarapan..perut kenyang mata pun kecillah balik...naknya pagi2 pekena manu yg besantan lemah bdn jadinya...lontong yg x berapa nak lengkap main campak2 aje..lebihan kcg pjg semlm pun ada, tahu, pucuk, dan tempe, jadi le utk di buat kuah, 3 piket nasi impit rebus dlm rice cooker je..sambal tu dah siap buat awal2 lg simpan dlm peti besi kalau nak mkn tinggal dipanaskan je... jemput sarapan same...
nak mkn baru letak sambal
kuah lontong yg togel x ada rencah ayam & udg.... letak udg kering & sayur semata,jadi leee

Jumaat, Februari 18, 2011

Gulai Lemak Labu Kuning

Salam semua, santapan tegahari lauk gulai lemak labu,Fv sekeluarga ni, kalau ada pucuk manis@pucuk asing-asing, pucuk labu lagi sdp dilawankan dgn labu ni, ada udang hidup lg betambah sdp..yg ni campur gan kacang pjg dan rencahkan same ikan bilis...meratah je sayur labu tu...jemput mkn tghari same..
Bahan
Sebiji labu - 1/2 biji aje buat dah cukup
*3 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci kunyit hidup
*3 biji cili api - nak pedas boleh lebihkan
Kacang pjg,pucuk manis,bayam meranti,pucuk labu - sayur ikut pilihan anda
Udang basah/udang kering/ikan bilis - sy guna segengam ikan bilis
3 cawan pati santan pekat - sebiji kelapa
Daun kunyit simpul/serai titik
Garam/gula
Caranya
Labu dibelah dan buang kulit bersihkan dlmnya
Tumbuk semua bahan yg betanda *
Dalam periuk satukan labu & bhn tumbuk renehkan dgn air supaya labu lembut jgn sampai hancur
Agak-agak labu dah lembut masukan santan pekat, daun kunyit/serai titik, kacang pjg dikacau selalu agar santan tidak pecah minyak
Tambah grm, gula dan perasa
Bila dah didih tutup api

Apam Snow White Lagi (Yellow)

Salam di pg jumaat yg betapa indah,semoga semua sihat2 sejahtera...harap x jemulah ye n3 lagi kuih apam yg sdp lagi lebut ni...pg2 subuh dah masuk opis dapur buat lagi kuih apam ni, request dari ank dara suruh bwt lg nak bawa tapau ke sklh katnya...saja letak kaler kuning sbb rmh sukannya kuning...mcm2 lah peragai bdk ni heheh..layan je,ok resepi mcm biasa ada di lebel kuih yeeee
yg ni buat separuh adunan je lg pun tgh hari nnt nak masak lain pulak...jemput sarapan same

Khamis, Februari 17, 2011

Kuih Lopes

Salam semua...dah mkn tgh hari ye...tadi pg x ada apa nak buat, boring rasanya semua penghuni rmh x ada..kemas2 dapur kejap jumpa ade le 1/2 peket lagi beras pulut..nak wat kuih seri muka tapi tpg dah habis.. pikir punya pikir ingat kat kuih lopes apa lg mula le memproses..kali ni buat air gulanya x nak manis2 le bahaya...sekadar sesedap rasa..resepi ambik kat MyR dari Tulip77 tq ye mmg sdp dan lembut...kelapa tu sy x g kedai hantar mesin mls nak keluar.. belah sendiri ambik congkel isinya dan sy sagat jee lagi npk halus...rajin lepulak..ok jemput pekena kuih ni buat minum ptg...
Resepi Asal: MyR-Tulip77
Bahannya
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (kisar)
1 st air kapur
1/2 st garam
Beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yg digaul besama sedikit garam (sy kukus sebentara dlm 3 minit)
*** air gula***
3 ketul gula melaka
5 sdb gula (sy kurangkan)
3 cawan air
Caranya
Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air selama 3 jam, masukan pewarna hijau & air kapur, kisar daun pandan besama 1/2 cwn air dan tapiskan airnya kemudian toskan beras dan masuk kedlm loyang kukus selama 20 minit lepastu masukan santan & air pandan, kukus lagi selama 30 minit
Alas bekas 4 segi/bulat dgn plastik/daun pisang. Ambik pulut tekan padat-padat dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka, kemudian gaul dgn kelapa parut
Semasa kukus pulut bolehlah buat air gula. Masukan semua bhn dlm periuk, bila dah memdidih kecilkan api dan masak hingga likat bila dah sejuk boleh dimakan besama pulut
* Air gula begantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar boleh di kurangkan gula

Rabu, Februari 16, 2011

Lompang Belauk

Salam semua...mmg dah lama sangat nak buat kuih lompang belauk, hari ni baru ada kesempatan membuatnya.. itu pun kemaruk punya pasal telembut sikit, tp ttp boleh makan... mmg sdp le buat utk minum ptg, x cukup rasanya buat satu bancuhan...buat inti ayam kari, hemmm harumnya...resepi ni x ingat dari sape lupa nak catat name, anyway tq pada yg empunya resepi yg simple ni...kenyang sagat...
Bahan
2 1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan
1 sdk air kapur
sedikit garam
Bancuh semua bahan dan tapis
Panaskan pegukus, acuan lompang di sapu minyak sikit
Tuang adunan kedlm acuan dan kukus selama 15 minit atau hingga masak
Bila inti sudah siap boleh le ditaburkan keatas kuih lompang
Sejuakan dulu baru di keluarkan dari acuan
* sy taburkan inti masa kuih lompang tu hampir nak masak supaya inti terus melekat pada kuih (macam buat kuih talam belauk)*
Bahan inti
2 cawan isi ayam/daging/udang kering
3 biji bawang merah di tumbuk
2 biji bawah putih di tumbuk
2 sdb rempah kari
Sedikit garam/gula
Cili merah/ daun bawang/daun sup/bawang grg (hiasan)
Caranya
Tumis bahan tumbuk dah wangi masukan rempah kari grg garing
Kemudian masuk isi ayam/daging, dan tambah grm serta gula
Boleh le di taburkan keatas kuih lompang dan hias dgn cili, daun bwg, bwg grg
Inti ayam...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More