Ahad, Jun 24, 2012

Candol & Becandil Perasa Durian


Assalamualaikum utk semua di pg Ahad, nak buat n3 semalam tp x sempat... lepas mkn cendol petang semalam kita keluar ke Sogo cari barang2 utk adik ipar nak nikah hujung bulan ni.. selepas asar kita buat cendol lg,  tapi kali ni cendol ada rasa durian hehehe, kes negok kat rumah Norma@Cendana Kasih tu lahhh siap bedurian bagai cendolnya....tp kita punya x le letak durian yg betul tu...dah habis dah mkn kemarin, memandangkan semalam sehariyan panas jd teringat pulak pada cendol letak ais ketul..jd sy pun buat le candil letak perasa durian....same je mcm mkn pegat keledek & candil resepi candil pun ambik dari resepi buat pegat...ok...utk santan tu saya gantikan sama susu rendah lemak dlm kotat yg 1 litter..seperti yg Cendana Kasih buat tu guna susu cair, nak juga tahu bila guna susu cam ne rasa cendol ...rupanya lagi hemmm mmg sdp dan enak...kalestrol pun x ada..:-) dan jgn lupa buat air gula sekali ye nnt x sdp pulak rasanya tampa gula.:-)...mana yg nak cuba boleh leee


Cencol  & Becandil Perasa Durian
1 kotak susu (1 liter) ~ susu ni saya hangatkan sekejap
1 peket cendol
1 tin kacang merah
2 cawan air gula merah
Bebola Candil
Ais ketul

Bahan Utk Candil

  • 2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • 1 cawan air- tuang sikit2 utk uli tpng jadi doh yg dikehendaki
  • Air secukupnya= utk merebus bubur candi
  • Sheila tambah 3 sudu perisa durian ( letak sikit x ada rasa pulak )
  1. Sementara itu campurkan tepung pulut, tpng gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
  2. Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  3. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  4. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
Dalam mangkuk masukan susu, dan bahan2 lain dan letak ais ketul serta gula merah ikut rasa yg sesuai...

Khamis, Jun 21, 2012

Gyoza 2


Assalamualaikum salam di pg khamis..kejap jekan dah nak hujung minggu...minggu depan nak masuk bulan baru ....moga semua di limpahi dgn kesyukuran dan nikmat yg di berikan....Amin.....pg ni n3 awal...rajin lah tu..heehee  x ada lah kebetulan ada masa cepat2 curi...nnt ank patung kecik kita dah bagun nak duduk kat kosi empok lama2 x leh pham2 le megacau sama :-)....ni hidangan yg dah habis buat utk mkn malam petang semalam,,,nak kira mlm x jugak...sbb lepas magrib kita dah keluar... kira mkn ala2 petang jugak le selepas megadam rojak petis...betul2 jatuh cintan gan gyoza ni sbb tu buat lg,  ank2 mmg suka..apatah lagi mak bapak budak...beketul2 ngap:-)..sdp tu kita buat dua versi yg satu tu di goreng yg ni ank dara suka sangat...yg satu lg mcm biasalah....mkn gan sos kicap pedas mmg best....next kena beli lebih skin gyoza ...resepi sama mcm yg pernah kita buat.. ada disini

gyoza yg di goreng mmg sdp ragup

RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros , tun telani

Bahan-bahan ~Sheila beli yg dah siap ada 30 keping
Untuk Skin

250g tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
1/4 sk garam
Extra tepung gandum utk canai
1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)

Untuk Inti
250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)
1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
1 sudu makan halia parut
2 sudu makan bawang putih parut
1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
1sk gula
1/4 cawan bawang besar - potong dadu
Daun negi - jika suka (tak masuk) ~sheila x letak
garam dan pepper
Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung)
 
Cara-cara
Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain. - tun guna ready-made dumpling skin
Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.

sebelah bawah yg garing

mkn same sos kicap pedas mmg sdp....

Rabu, Jun 20, 2012

Sos Kuah Rojak & Rojak Petis


Salam besiaran di petang rabu harap semua kekawan sihat yeee...rojak buah sdppp ni gara2 godaan dari DayangJack semalam heheheh...sampai pipi pun naik kecur di buatnya...nak pulak pantang gan rojak...pantang jumpa...:-)...try resepi sos dari Dayang pehhh mmg sdp lah..cuma kita ter buat pedas sikit...tp bila dah di gaul sama buah2 x rasa sangat....si bujang sampai menjilat2 sos nya....next time boleh le buat banyak...sesuai buat utk mkn kenduri2 kan?....apa pun jom mkn dulu rojak buah ....:-) terima kasih DayangJack

buah2 ikut je pilihan sendiri...ni buah yg saya suka, nenas, sengkuang, timun, manga, dan belimbing besi

Sos Kuah Rojak/Rojak Petis(homemade)
Bahan-bahan
  • 1/2 botol kecil kicap lemak masin (lebih kurang 200 ml)
  • 300g gula apong/gula merah/gula melaka atau secukupnya
  • gula pasir secukupnya jika perlu
  • 1 buku kecil belacan bakar(dihancurkan)
  • 1/2 botol kecil sos cili
  • 3/4 atau 1 cawan cili asli blended (pedas) / cili kering kisar / cili boh - DJ menggunakan cili asli Walfood
  • bijan secukupnya (digoreng tanpa minyak)
  • 125g tepung kanji/tepung ubi (tapioca starch) (dibancuh dengan air secukupnya)
 sos atas dapur tunggu  pekat kan lg.....
 Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan KECUALI bijan dan tepung di dalam periuk/kuali. Dengan api perlahan, masak dan kacau hingga larut dan mendidih. (sila rasa masin, manis dan pedasnya. Jika terkurang, bolehlah tambah apa yang perlu)
  2. Masukkan sedikit demi sedikit tepung kanji sambil dikacau tanpa henti. (Pastikan sentiasa dikacau supaya ia tidak berketul-ketul). Masak hingga kuahnya sedikit pekat dan kelihatan licin. 
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan bijan yang sudah disangai tadi. Gaulkan rata-rata.
  4. Tutupkan api. Biar ia sejuk.
  5. Bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan yang digemari. Jangan lupa, taburkan kacang tanah yang sudah dikisar atau perah sedikit limau kasturi bagi yang suka rasanya masam-masam sikit. Selamat mencuba!

Isnin, Jun 18, 2012

Pengat Keledek Oren & Candil


Assalamualaikum hemmmm hari ni buat pegat utk sarapan petang...lama x buat pegat2 ni...terujak masuk rumah Yatie gan Anna kemarin ada pegat keledek..sdp dimkn suam2 dan nak lagi best mkn sejuk letak ais ketul pehhhhh.....tp kalau dpt time bulan posa mmg byk syokkkkk....mkn bemangkuk2.....kita suka kat cendil ni lembut..rugis x buat byk..... haaaaaa dah musin durian ni  lg betambah sdp kalau di masuk kan 2,3 ulas dlm pegat...... :-) apa pun jum layan dulu.....

PENGAT KELEDEK OREN & CANDIL
Resepi : Yatiememories

Bahan Utk Candil
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • 1 cawan air- tuang sikit2 utk uli tpng jadi doh yg dikehendaki
  • Air secukupnya= utk merebus bubur candil
2 ketul keledek oren, kupas dan potong dadu besar-rebus hingga empuk dan toskan
Bahan Kuah
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
  • 2 helai daun pandan
Cara-Cara

1. Rebus keledek sehingga empuk. Bila dah empuk, angkat dan toskan.
  1. Sementara itu campurkan tepung pulut, tpng gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
  2. Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  3. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  4. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
  5. Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
  6. Masukkan bebola candil tadi, keledek dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
  7. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

Sabtu, Jun 16, 2012

Mee Goreng Udang Kering



Assalamualaikum salam besiaran di pg sabtu ...wahhh lambat bagun yeee heheh...sarapan apa pagi ni...kalau telambat sarapan tu alang2 terus je mkn tegahari senang ceta kiki :-)...pg ni mcm biasa je bagun pun biasa juga sbb ank dara ada kelas tambahan utk Tahun 6, jadi pg ni kena lah bawa bekal sbb kenten x buka..setakan tahun 6 jeeee...padahal Cikgu ada bg sarapan tp nak juga bawa bekal...x pelah  yg kat rumah pun nak sarapan kena masak juga ....kita try resepi dari Quinnie pg ni Mee Goreng Udang Kering hemmm sdp tauuu...biasa buat guna mee hoon aje...mee ni kita goreng basah sikit tp ok le boleh terima sdp mkn panas2..nak pulak letak udang kering sampai dua peket bau tumisan mmg harum pepagi dah buat kita beresin :-)...kita tumbuk bhn2 tumisan nya baru best...repini ni mmg senag sangat, rasanya kalau tetiba ada org datang ke x tau nak masak ape boleh le buat masakan ni.......kalau nak try boleh le buat utk mkn mlm...tq Quinnie akk cnp resepi ye


MEE GORENG UDANG KERING
Resepi: quinnie@qasehququinnie
1 paket mee
sayur kobis dihiris
daun sup dan daun bawang dihiris
cili merah dihiris
1 bawang besar*
4 bawang putih*
3 sudu besar udang kering*
10 cili kering direbus kejap kemudian tos * ( bahan * ditumbuk lumat)
sedikit sos ikan
sedikit gula
telor dadar dihiris

rencah yg di tumbuk 

Cara
1. mula2 panaskan sedikit minyak....lepas tu tumis bahan tumbuk hingga terbit minyak dan cili masak....

2. kemudian masukkan sos ikan ....sedikit gula....kacau2 dan masukkan mee..kacau rata....lepas tu masukkan sayur kobis...kacau2 hingga mee lembut dan semua bahan mesra.

3. angkat mee dan hias dgn telor dihiris dan daun sup dan bawang dihirs serta hirisan cili merah.

Rabu, Jun 13, 2012

Serawa Pulut Durian


Salam besiaran di petang rabu hemmm masing2 dah buat sarapan petang keeee,,hari ni buat serawa durian mkn sama pulut....kes npk kat rumah CMG tempoh hari..pastu dek Hana pun ada buat tp cicah sama roti....kita pun tanak pulut sikit je dalam 1/2 kg, cuma serawa je buat lebih...habis je pulut boleh beli roti pulak :-) serawa ni kita lupa nak beli gula merah..jadi nya warna asal jelah.....utk kita mmg x mkn byk pun...lebih pada nenek, mak n abah aje...maklum le org tua2 kan suka mkn :-)....resepi ambik dari dapur CMG tq :-)....


SERAWA PULUT DURIAN
Resepi : Tiffinbiru ~CMG


BAHAN KUAH SERAWA :-)
1 biji durian, keluarkan isinya (kalau durian kecik, guna 2 atau lebih)
700 ml santan kelapa segar
500 ml air (atau secukupnya)
1 ketul gula melaka, potong kecil* ~ sheila x letak lupa beli
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*satukan masak hingga gula larut dan tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum
3 camca besar air
Secubit garam
Gula, jika perlu

BAHAN PULUT :-)
1 kg pulut, cuci dan rendam 1 jam, toskan ~ sheila buar 1/2 kg  pulut
700 ml santan cair ~ sheila ambil 350ml santan sbb buat pulut kurang
1 camca teh garam (atau secukup rasa)
1 camca teh minyak masak (mat guna minyak kelapa)
1 helai daun pandan, disimpul
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PULUT :- Panaskan kukus, sediakan loyang berukuran 9 inci. Letak pulut dalam loyang, satukan minyak masak, garam dan santan, kacau rata kemudian tuang ke dalam loyang berisi pulut, ratakan. Letak daun pandan dan kukus selama 20 minit dengan api besar, kemudian kareh (gemburkan) dan sambung kukus lagi 10 minit atau hingga pulut betul2 masak. Ketepikan.
  2. UNTUK KUAH SERAWA :- Satukan air gula merah, santan, air, isi durian dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacau selalu. Tambah sedikit garam dan jika kurang manis tambah gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. UNTUK SERAWA PULUT DURIAN :- Senduk pulut secukupnya dalam bekas sesuai. Tuang kuah serawa dan hidangkan. Atau anda boleh hidangkan berasingan kuah serawa dan pulut tadi...Selamat mencuba!..

Selasa, Jun 12, 2012

Cendol Sagu Sejuk


Salam besiaran di petang selasa...hemmmm cuaca hari ni npknya panas....best kalau dpt hirup cendol sejuk berais lg....kemarin npk kat rumak Kak  Zana cendol sagu merahnya...amat tetarik...nak pulak sagu mmg fv kita tu....nak buat x le susah mana....janji ada bahannya...masak sagu sampai kembang pastu sejukan, masak santan dan buat air gula siap....tp pada yg nak ganti kan santan ke susu cair pun boleh juga..ikut le citarasa tekak sendiri ye...saya mmg buat nak rasa betul2 cam cendol kat luar tu :-) sb tu guna santan...rasa pun masih tetap sama ...cuma isi utama je lain ...mari , mari, mari sini ada cendol sagu sapa nak ada lg ni.....^__^


CENDOL SAGU
Resepi  : Kak Zana@bp

1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air - rasanya kurangkan pun takpe
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah

1/2 biji kelapa parut putih sahaja
~ sheila ambik  4 cawan santan dari 1 biji kelapa dan didikan
~ Sheila buat 2 cawan gula merah masak sama 3 cawan air dah larut di tapis

1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose

Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.


Masukan sagu, kemudian kacau rata.
Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.


Cendol sagu letak ais ketul hemmm sdp tu....

Kuih Lapis Durian


Assalamualaikum..salam sejahtera semua besua kembali di pg selasa...pg ni nak n3 pasal kuih yg kita buat utk sarapan petang semalam...tp maap yee kuih ni habis dah....kejap je licinnya....nak pulak kalau yg rasa durian...laju je.....musim durian pun dah tiba yeee...kuih lapis ni mudah je buatnya main bancuh ...nak cun kisar semua bhn lg npk halus....beli sebijik durian ambik 3 ulas pun dah cukup buat kuih lpais ni betambah sdp...harum baunya :-)...so apa lg mana yg mmg pengemar durian tu leh le cuba resepi dari Kak Hanieliza ni ye...Tq Kak sy kongsikan resepi disini...^___^


KUIH LAPIS DURIAN
Resepi: Chaf Hanieliza

Bahan A
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula perang ~ sheila guna gula biasa
1/2 cawn durian ~ sheila ambik dlm 3 ulas isi durian
2 cawan santan
1 s/k garam
~ yg rasa durian sheila letak warna kuning
Bahan B
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan
1 s/k garam

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dan juga Bahan B dalam mangkuk berasingan dan tapiskan
2. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang bersaiz 10 inci.
3. Lapiskan adunan dengan 1 senduk adunan bahan A dan kukuskan selama 10 minit.
4. Lapiskan pula 1 senduk adunan bahan B selama 8 minit.
5. Ulangkan proses melapis sehingga bahan semuanya habis.
6. Sejukkan sebelum dipotong dan hidangkan.


Jumaat, Jun 08, 2012

Mee Suah Sempoi


Assalamualaikum...hemmmmmm sepi lg minggu ni :-) jgn risau kita ada x kemana pun hanya intai2 dari jauh aje....sekali sekali jegah juga rmh kawan2.....baik le demi menjaga kesihatan sekrang ni...mlm ni dinner dgn yg sempoi lg sdp...sup...kenyang u......nak pulak ada sambal kicap......kalau buat benda yg simple lg sdp mmg betambah mkn nasib bukan yg berat2 sangat,, sebelum ni pun pernah juga mkn mee suah... sdp lembut.....mkn mlm ni pun mmg sudah dirancang...masing2 dah cadang x nak ambik yg berat2...kira sesuailah manu ni kan...tq Kak Sha MC...kita pilih manu dari Kak Sha ye mlm ni.....^____^

Betul kata Kak Sha mee ni mmg sempoi lg sdp.... yg pasti mkn panas2 :-) jgn le sampai melecur mulut pulak...tiup dulu heheh...nak pulak ada sambal kicap lg le menyegat.....

MEE SUAH SEMPOI SEDAP YOU
Resepi: Kak Shahrian MC

Bahan-bahan :

3 biji telur *kocok
4 ulas bawang putih *dadu
3 batang lada hijau *hiris
1/2 sudu kecil lada putih *tumbuk renyah
1000 ml air
1/2 sudu teh serbuk pati ayam knoor
sedikit garam
sedikit minyak
2 peket mee suah
daun sadri *hiris
cili kicap power & limau kasturi
 ~ sheila tambah isi ayam dadu buat rencah
 
Cara:
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, lada hijau dan lada putih sehingga naik bau.
Masukkan air dan didihkan.
Setelah mendidih masukkan serbuk pati ayam, telur dan kacau rata.
Sesuaikan rasa dan masukkan daun sadri sebelum di angkat.
Akhir sekali masukkan mee suah, kacau dan hidangkan!!
bersama cilipadi kicap dan limau kasturi.


Sabtu, Jun 02, 2012

Fried Dumpling/ Gyoza


Salam besiaran buat semua di hari sabtu...wahhh ramai yg beholiday npknya....dan yg pasti byk juga jemputan kenduri kendara yeeeee seronok lah kan :-) dapur pun x berasap... sangkut periuk dan kuali ye....haha....bg yg x kemana2 tu...tugas harian bejln seperti biasa kan :-)....jln jauh2 pun ank nak exam lg dua tiga bulan...bejln tetap jalan tp yg dekat2 je...^___^
Hari ni n3 makanan Jpn pulak ..alhamdullilah cari punya cari jumpa juga kulit dumpling ni....kita beli yg halal tau..mujur kemarin Tun ada pos kan gbr kat mukabuku...dpt le megecam peketnya...walau gambar atas pek x sama tp ayat tu paham le tulis Pastry Gyoza hemmm...akhirnya dpt juga merasa... sdp bila cicah sama sos pedas....diet betul hari ni x yah ambik nasi bagai....kita buat sampai habis 30 keping....npk cam byk tp bila mkn sorg sampai 7-8 ketul...:-)....
yg buat lawak time nak meropol mula2 tu jadi buruk yg amat....bila masuk 3-4 baru le npk senonoh sikit..tu pun mcm ropol x bejahit kembang, kuncup, tebukak....gelak leee....kena kedut dan tekan baru cantik....resepi ni ramai juga yg dah buat...cuma resepi ni sy ambaik dari dapur Tun ...tq

sebelah bawah garing

RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros , tun telani

Bahan-bahan ~Sheila beli yg dah siap ada 30 keping
Untuk Skin

250g tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
1/4 sk garam
Extra tepung gandum utk canai
1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)

Untuk Inti

250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)
1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
1 sudu makan halia parut
2 sudu makan bawang putih parut
1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
1sk gula
1/4 cawan bawang besar - potong dadu
Daun negi - jika suka (tak masuk) ~sheila x letak
garam dan pepper
Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung)
 
Cara-cara
Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain. - tun guna ready-made dumpling skin
Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.


Dumpling Dipping Sauce
sumber: tun telani

Bahan2
1/4 c kicap manis
1/2 icnh halia- tumbuk
1 ulas bawang putih- tumbuk
2 bj cili padi- tumbuk
1 sb vinegar
1 sb minyak bijan

Cara2
Campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa dia sebati.


Jumaat, Jun 01, 2012

Puding Susu Manga


Hai semua dah mkn2 tegahari kan...kenyang yeee amacam boleh terima lg ke perut tu heheheh jom pekena desset pulak...Puding Susu Manga....nyam nyam nyam...mkn sejuk mmg sdp nyaman aje masuk ke tekak....kalau buat puding saya suka yg lembut..kira goyang2 sikit leee :-) baru best....asalnya puding ni dari resepi Puding Susu Kiwi dari Yatie....tp kita x ada buah kawi so gantikan sama manga manis aje...resepi tetap same cuma buah aje lain......kalau nak letak buah apa2 pun boleg tp yg besesuaiyan le..nenas, jagung, stwbry pun ok gak kan.... sdp cubalah.... pudingnya rasa susu tp dlm ada buah... nnt nak buat byk2 masuk bekas.. Terima kasih Yatie dgn resepi ni :-)


Resepi Asal :PUDING SUSU KIWI
Dari : Yatie

Bahan -Bahan.
  • 700 ml air
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 10 gram serbuk agar agar
  • 2 helai daun pandan
  • 400 ml susu segar/susu cair
  • 200 ml santan
  • Buah kiwi secukupnya.~ sheila letak buah manga manis dadu
Cara membuatnya :
  1. Satukan serbuk agar2, air dan daun pandan dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
  2. Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2, dah siap..tutup api.
  3. Tapiskan, tuang dlm bekas2 kecil dan taburkan buah kiwi yg di potong dadu diatasnya.
  4. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan sejuk2....

Gulai Lemak Nangka & Udang


Assalamualaikum salam besiaran di hari jumaat yg penuh keberkatan syukur pada nikmatNya....utk tghari ni masak lauk gulai lemak nangka lawankan sama udang hidup hemmm.... lama juga x beli nangka...buat masak cam gini...pikir2 awalnya nak buat kerabu nangka letak tauge dan kerang tp byk bhn2 x ada....x pe lain kali leh buat...masak lemak gulai nangka ni mmg sdp... tp pada yg x tahan perut tu boleh jadi agin....hehe...nak megelak kan x berangin saya letak sikit lada hitam tumbuk dlm gulai lemak......selamat menjamu selara semua..dan selamat becuti2 di hujung minggu...:-)


GULAI LEMAK NANGKA & UDANG

Bahan:
500 g Nangka Muda ~ bersihkan, direbus sehingga empuk dan toskan airnya.
10 ekor udang/ikan bilis (atau secukupnya)
6-8 biji cili api di tumbuk
1 sdb lada hitam tumbuk
2 batang serai di titik
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping/gelugur
600ml atau secukupnya santan kalau pekat tambah le air sikit
Garam dan gula secukup rasa.

Caranya:
1. Masukkan nangka muda yg telah direbus, campurkan sekali bahan yg ditumbuk, serai, kunyit, asam gelugur dan santan ke dalam periuk. Kacau rata dan masaklah dgn menggunakan api yg sederhana.
2. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak
3. Apabila mendidih, masukkan udang, garam dan gula secukup secukup rasa.
4. Bila udang sudah masak bolehlah diangkat.



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More