Rabu, Mac 30, 2011

Kari Telur Bekentang

Assalammualaikum...hari ini masakkan lauk kari telur utk family..pasti jemu asyik lauk org bepantang je yg n3kan tau x pe heheh... bebalik pada lauk ni, sy suka telur yg di pecah terus dlm kuah kari.. rasanya mmg sdp, kalau di rebus sebiji2 dah biasa sagat buat... sy tambah dgn kentang.. pasti membangkit selera. Buat masani muncul manu lauk pauk ye, nak buat kuih muih x bekesempatan nak megodek...ok layan dulu lauk Kari Telur Bekentang
Time kuah kari megelegak baru masukan telur satu pesatu..

Selasa, Mac 29, 2011

Sup Ikan Haruan

Besiaran..n3 hari ni manu utk tuan rmh yeee..actually mmg x pernah mkn pun ikan haruan ni...demi nak baik kena le try...buat masak sup aje..rasanya ini je sekali kot mkn dan masak..yg selebihnya sy byk mkn sayur dan hirup kuah sup tu..ikan tu ank yg mkn, entah le mcm x leh nak masuk keteka jeee...apapun pekena sepotong jadi le..mkn dgn nasi hagat...sekadar utk bekongsi besame resepi dlm pantang ni ye..mana tahu ada yg buntu nak masak manu apa dlm pantang boleh kita kongsi besame di sini...
mkn dgn nasi panas2 sdp tau...yg ni sy ambik bhgian ekor je...selebihnya mkn sayur dan kuah kasi hirup byk2
Sup di masak macam biasa, cuma di lebikan halia dan lada hitam
nak ikutkan ikan haruan ni baik utk sembuhkan luka jahitan luaran dan dalaman

Isnin, Mac 28, 2011

Masak lemak Ikan Besama Belimbing Buluh

As'Salam utk semua...manu thgari ni buat masak lemak ikan kembung besama belimbing buluh....tp ni bukan lauk utk saya yeee..lauk utk org yg x dlm pantang le heeee..masak sendiri dan negok sendiri je lahhhh..pokok belimbing mmg ada tnm kat belakang rmh..begayut2 buahnya kalau x di ambik terbuang mcm tu aje..buat sambal belacan pun sdp letak belimbing ni...
Bahan
4 ekor ikan kembung
Beberapa biji belimbing buluh
*3 cawan santan
*3 biji bawang putih
*3 biji bawang merah
*1/2 inci kunyit hidup
*3 biji cili api (nak pedas lg letak lebih)
Sedikit garam dan gula
1 keping asam gelugur
Caranya
Tumbuk kesemua bahan yg betanda *
Dalam periuk satukan santan dan bahan tumbuk
Kacau selalu supaya tidak pecah minyak bila hampir gelegak masuk ikan dan asam gelugur
Bila ikan dah masak masukkan buah belimbing, kacau serta perasakan dgn garam dan gula

Sabtu, Mac 26, 2011

Roti Bakar Bawang Putih

As'salam utk semua ...pagi ni ada kesempatan sikit masuk n3...sejak ada ank patung baru ni kenalah bagi tumpuan padanya dulu yee.. ok pagi ni kena isi perut dulu nnt kosong payah pulak .. lagipun bby baru ni menyusu badan jadi mamanya kenalah jaga pemknan... jom bf dgn milo panas besame English Bread yg di bakar...sdp tau.. buat lebih sikit utk yg x dlm pantang pun boleh makan, buat sekali cicah gan sup ayam cendawan
suka dgn bread ni sbb besar, lembut dan tebal, kira puas juga le kenyang.. yg nak jaga badan tu sesuai ambik English Bread ni..
Bahan
Sebuku English Bread @ Roti potong biasa pun boleh
Sedikit butter utk sapu
1 sd lada hitam
5 ulas bawang putih
Sedikit lada sulah
Sedikit daun pasli cincang
Caranya
Sapu butter pada pemukaan roti
Lada hitam, bawang putih di tumbuk
Kemudian gaul sekali besame lada sulah dan daun pasli
Taburkan pada roti yg di sapu butter tadi
Bakar seketika hingga roti garing dan kekuningan
sdp di cicah besama sup ayam cendawan, sesuai juga buat utk minum ptg

Khamis, Mac 24, 2011

Ikan Bakar Kunyit

Assalammualaikum..besiaran dgn manu bepantang yeee...apa salahnnyakan sekali sekala bekongsi besama..kekadang terpikir juga apalah manu yg sesuai utk org yg bepantang ni...nak jugak tukar2 selera.. hari ni buat ikan tengiri bakar bekunyit...
bakar dua keping , satu di letak daun kunyit yg di racik dan satu lagi kosong saja

Bahan
2 keping ikan tenggiri
*1 sdk lada hitam
*1 inci kunyit
*1 inci halia
Sedikit garam
Sehelai daun kunyit di racik
Caranya
Ikan di lumur dgn sedikat garam
Tumbuk kasar bahan yang betanda *
Lumurkan semua pada ikan
Letak ikan yg di lumur ke atas alamunium foil, tabur daun kunyit racik
Bakar atas pan hingga ikan masak
Makan besama nasi panas2

Isnin, Mac 21, 2011

Sup Ayam Halia

Besiaran di pg isnin, manu utk org dlm pantang, Mr.laling masih dlm pecutian..kena jadi org dapur le buat masa ni, best selama ni kita yg sajikan hidangan so kali ni giliran Mr.laling lah pulak yeee .. dgn Mr.laling mmg x jadi masalah pun bab masak memasak, maklum le ank tokey kedai mkn dah biasa masuk dapur....baik le utk sajian hari ini... sy suruh masakan Sup Ayam Halia pula..smlm dah manu ikan, hari ni tukar selera dgn manu yg bedaging serta letak sayur supaya nak bg tambah tenaga...
saja letak halia sekeping2 camni boleh mkn gan nasi putih yg panas2...
mmg le sekali sekala pekena manu mcm ni sdp jeee..

Orang Baru

Assalamualaikum semua..Alhamdullilah semua di permudahkan, di pagi Jumaat 18/3/11 lahir puteri baru dlm keluarga sy... Baby lahir pada pukul 5.42 pagi di Hospital Besalin UMRA sek.13 Shah Alam, Selangor dan berat baby 3.47kg..alhamdullih Mama & bby sihat, di petang hari yg same juga dah boleh keluar wat..syukur sagat2...

Buat sementara ni tuan rumah berehat seketika yee ada masa teluang, tuan rmh akk kembali besiaran...Sayang semua

Rabu, Mac 16, 2011

Agar-Agar Kelapa Laut Madu

Salam besiaran di ptg hari..pagi2 cuaca dah hujan di luar dgn lebatnya hari ni..masuk tgah hari panas menerik, seronok pulak tu sidai menyidai sekejapan jemuran dah kering.. time cuaca panas di petang hari ni sdp pekena agar sejuk nyaman je masuk ketekak...kemarin npk kat dapur rmh Nazrah tu yg teriging sagat nak mkn, masa time kerja dulu selalu gak beli air kelapa laut madu.. sdp rasa isi kelapa madu ni harum.. yg bestnya bila di buat agar2 lagi puas mkn...

Bahanya
1 tin kelapa laut madu - ada jual di pasaraya
1 peket agar-agar serbuk
1 cawan gula - sy letak 1/2 cawan sbb sirap kelapa dah manis
1 1/2 tin air - sy sukat guna tin kelapa laut
Caranya
Dalam periuk masukan sirap kelapa laut dan air sukatan dari tin yg same
Panaskan, masuk serbuk agar-agar dan gula kacau hingga gula larut
Isi kelapa laut di asingkan telebih dulu, potong dadu atau potong memanjang ikut suka
Bila agar dah didih tutup api
Sediakan acuan masukan agar-agar tadi dan taburkan isi kelapa yg di potong
Sejukan dlm peti
Buat dlm acuan kecil cepat sikit bekunya.. kalau ada kenduri boleh buat dlm bekas kecil2 dan buat gift..lebih kurang same dgn agar2 kelapa putih tu....

Selasa, Mac 15, 2011

Kuih Ketayap@Kuih Dadar

Besiaran di hari selasa...ingat nak wat roti jala , kelapa pun dah siap beli nak buat kari ayam...alih2 tukar buat kuih ketayap, ni atas pemintaan nenek ku... nak mkn kuih gulung katanya lama benar x mkn, kelapa beli tu leh wat inti...mula tu kompius gak kuih gulung!!!..ohhh baru ingat org lama2 panggil kuih gulung, x pun kuih dadar..so apa lg tukar le arah mendadar.. x jadi nak menjala... ok gak kuih ni mkn panas2 sdp..pasni nak rehat penat dah memdadar... nasib x menjala tadi..kalau menjala masuk tegahari pukul berapa nak habis hehehe jemput..
Bahan
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan santan
1/2 cwn air daun pandan(1/2 cawan air kisar dgn 2 helai daun pandan dan tapis)
1 sdk garam
2 sdb minyak masak
beberapa titik pewarna hujau
Bahan inti
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1 helai daun pandan
Caranya
Dlm kuali satukan kelapa parut,gula merah,daun pandan simpul
Masak hingga kering dan sebati
Dalam mangkuk satukan tepung, garam,telur,santan dan air daun pandan bancuh sebati
Kalau nak cantik letak pewarna hijau, kemudian tapis adunan
Dalam kuali leper/pan, sapukan sikit minyak, tuang 2 senduk adunan menjadi bulat
Biarkan dlm 2-3 minit dan angkat
Letak inti kelapa di tegah lipat kiri,kanan dan gulung

Isnin, Mac 14, 2011

Pulut Inti & Pulut Panggang

Pulut inti serunding kelapa Mr.laling bawa bekal, cukup le dua bungkus byk2 nnt megantuk pulak mkn pulut heheh

Salam utk semua ..hari ni buat pulut panggang dan pulut inti..serunding kelapa tu mmg bayak buat jadi hari ni pagi2 dah tanak pulut...utk pulut inti ni Mr.laling sempat le bawa bekal ke opis buat sarapan pagi ...yg pulut panggan x sempatlah nak bawa yeee...masuk tghari baru nak memanggang heee
Pulut panggang dah siap boleh le buat mkn petang..panas2...
Proses bungkus pulut panggang inti letak tegah pastu gulung dan semat gan lidi dah siap semua boleh le di panggang atas pan/kuali leper
kalau lg rajin boleh juga buat inti kuih cucuk badak, kuih pau..

Sambal Serunding Kelapa

Rasa manis2 pedas dan lemak2 sdp ni....

Besiaran di hari isnin, ni sambal serunding kelapa yg buat semalam masa mkn dgn nasi impit.. mmg segaja buat lebih sbb ada yg nak di mkn lagi dgn serunding ni...simpan dalam peti boleh di panaskan..kalau simpan dlm seminggu pun boleh tahan lg. serunding ni saya rencahkan dgn ikan bilis saja, kalau ada udang kering lg sdp...nak mkn besame longtong lagi le best..

Bahan
1 biji kelapa parut
1 cawan ikan bilis/udang kering - tumbuk kasar
2 sdb cili kisar
*6 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci kunyit hidup
*1 inci halia
*3 batang serai
Sedikit garam/gula
Minyak utk menumis
Caranya
Bahan betanda * semua di kisar
Panaskan minyak dlm kuali tumis bahan kisar, cili kering hingga naik bau
Masukan ikan bilis/udang kering yg di tumbuk kasar gaul sebati
Masukan kelapa parut gaul sebati
Masukan garam, gula
Masak hingga kelapa kering

Ahad, Mac 13, 2011

Nasi Impit, Kerutub Ayam & Sambal Serunding Kelapa

Harap x jemu yeee tuan rmh N3 lagi, hari ni rajin sikit masak..kerutub ayam mkn besame nasi impit dan sambal serunding kelapa..mmg terangkat heeee..nasi putih masak jugak tp sikit je..mana tahu ada yg request nak mkn kerutup ayam gan nasi ...nak mkn berulang pun lagi bagus...jemput semua
sdp mkn besama sambal serunding kelapa..ada rasa lemak2 pedas

Kerutub Ayam

Assalamualaikum di hari minggu buat semua..ada dah yg mula becuti bawa family be' holiday yee atau ada sedara mara yg buat kenduri khawin tu semoga semunya selamat dan bejln dgn lancar...hari ni tuan rmh x kemana pun, settelkan segala2nya yg penting kat dlm rmh ni..N3 manu kerutub ayam utk hari ni..biasa mkn kerutub daggin ni nak try le sdp ke guna ayam, ok mmg sdp... resepi pun simpel, kalau nak ikutkan rempah kerutub ni nak betul2 sdp beli kat Kelantan tapi kita dah lama x balik kesana...x silap kat pasar raya pun dah ada jual rempah kerutub ni, x kisahlah mana2 pun boleh pakai, resepi yg saya buat ni dari K.Hanieliza pakar memasak tu dan kat rumah K.Inahar pun ada resepi ni..tq kak2 semua

Resepi : Kak.Hanieliza
Bahan
1 ekor ayam (buang kulit & potong kecil)
2 sdb rempah kari }Di bancuh
2 sdb rempak kurma }sekali besame
2 cawan santan
1 sdb gula merah
1 sdb kerisik
3 sdb minyak
Bahan kisar
100gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai - sy tambah dua btg serai titik
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Caranya
Tumis bahan kisar hingga garing
Masukan rempah, kacau sebati
Masukan ayam, kerisik, garam, gula dan santan biar sehingga mendidih
Masak hingga pekat dan ayam lembut
Pastika kacau sekali sekala
Sesuai mkn dgn roti, dan nasi putih

Sabtu, Mac 12, 2011

Jemput- Jemput Labu

Salam utk semua yg becuti..petang ni hujan lebat di Kl..terlelap mata sekejap td...degar2 dah bunyi hujan becucuran..perut kita pun jadi lapar balik bila hujan2 gini...sat lagi Mr.laling balik opis pasti nak minum ptg, ank2 biasalah apa lagi cuti2 cam ni nak je ada benda yg di kunyah...sesuailah tu pekena jemput- jemput labu manis dan teh o panas...caranya pun same mcm buat jemput-jemput pisang juga
Bahan
Sebiji Labu
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir- kurangkan pun boleh sbb labu dah manis
Caranya
Labu di belah buang kulit potong dadu dan rebus hingga empuk
Bila dah empuk toskan airnya
Masuk dlm mangkuk lecek hingga halus dan gaul dgn gula
Kemudian masukan tepung, gaul sebati kalau rasa adunan lembut tambah tepung lg, mcm buat jemput- jemput pisang juga
Panaskan minyak dlm kuali dan sudukan adunan grg hingga kekuningan
Jemput le minum petang same2 yeeee dah sejuk pun masih lembut lagi jemput2 labu ni..

Jumaat, Mac 11, 2011

Sambal Tempe & Kentang

Salam utk semua di hari jumaat yg mulia ..hujan rahmat ni..ok minggu ni kita n3 lauk2 jeeee...masak awal sikit seperti biasa di hari jumaat semua penghuni balik cepat...ada apa dlm peti tu kasi keluarkan negok ada tempe yg dah dua hari x usik..buat grg sambal aje lahhh..kalau ada tauhu grg, kacang tanah lg sdpkan dan kalau nak buat mcm sambal jawa tu yg boleh di simpan lama x yah letak kentang dan tauhu pun x pee.. yg ni sy grg basah2 sikit..jemput le ..
Bahannya
2 keping tempe - potong dadu grg
4 biji kentang - potong dadu grg
3 keping Tauhu - potong dadu grg
1 cawan ikan bilis basuh - grg
1 cawan kacang tanah basuh - grg
2-3 sdb cili kisar
1 keping asam keping/2 sdb air asam jawa
*4 ulas merah
*3 ulas bwg putih
*1 inci halia
Bahan betanda * tumbuk halus
Sedikit garam/gula perasa
Caranya
Telebih dahulu grg bahan utama di atas
Dlm kuali panaskan minyak tumis bahan tumbuk dan cili kisar hingga garing
Masukan asam keping/air asam jawa, garam dan gula kacau sebati
Masukan kesemua bahan yg di goreng tadi hingga semua besalut
kalau rasa nak basah tambah sedikit air
kalau ada lebih boleh simpan dlm peti dan di panaskan bagi kering

Khamis, Mac 10, 2011

Botok- Botok Ikan Tenggiri

Assalamualaikum buat semua..besua lg di hari khamis yg npk mendung je ni...selagi ada daya selagi tulah kerja x habis2 di dapur, sebelum tuan rmh cuti berehat pjg...rasanya time cuti2 pun kena turun jugak megadap opis dapur..ok n3 batok-botok ikan tenggiri hari ni, semalan npk kat dapur CikManggis terus jatuh cintan di buatnya...mlm td jugah suruh Mr.laling carikan bhn2nya...Alhamdullilah hari ni x kempunan lg mmg sdp leee botok-botok ni..kalau nak tahu rasanya kena le buat yeee heheh, naik bau aroma daun kunyit mmg semerbak time proses megukus..perlu cuba tau..rasanya sesuai tak manu ni utk org dlm pantang..sy rasa sesuai kot sbb ada halia, kunyit dan lada hitam..kalau sesuai nnt boleh buat lg...tq CikManggis dgn resepi yg sdp ni...
Proses membungkus, belum di kukus lagi

Resepi : mamakitchen-cikmanggis.blogspot.com
Bahan
5 keping ikan tenggiri - buang tulang dan potong kiub sebesar ibu jari
5 biji cili kering
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 batang serai
Garam dan gula secukupnya
1 tsp lada hitam - tumbuk kasar
1 biji telur
1 biji kelapa parut
1 helai daun kunyit - potong halus (sy tambahkan daun kesum)
Caranya
Kisar semua bahan di atas hingga lumat kecuali ikan dan telur
Kemudian masukan potongan ikan dan gaul rata
Masukan telur kacau rata rasakan garam dan gula agar seimbang
Balutkan dengan daun pisang dan semat dgn lidi agak kemas dan tidak teburai
Kukus sehinga masak (sy kukus selama 20 minit)

Rabu, Mac 09, 2011

Ayam Percik Bakar

Hari ni buat ayam percik bakar je...senang dan simple..sekali arung masak sampai mlm, kalau dah kena ratah habis jugak x dan nak buat lauk mlm heheh..perah dengan jus limau sdp tau...nak cepat kerja ayam tu telebih dulu di kelar dan kukus baru cepat masak dlmnya kemudian barulah di bakar besame2 bahan sos..ok layan nak bahagian mana sila le.. dah siap potong2 ...
Bahan
1 - 1/2 ekor ayam - saya buat 1 ekor ayam belah empat
(sy kukus telebih dahulu ayam tu bg dlmnya masak)
*3 batang serai
*4 bji bawang merah
*4 biji bawang putih
*2 biji buah keras
*1/2 sudu jintan manis/jintan putih
*1/2 sudu ketumba
*1 inci halia
Semua bahan di mesin dan perap pada ayam yg di kukus tadi dlm 1/2 - 1 jam
Bahan Sos
1 cawan santan
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar air asam jawa
*4 biji bawang merah - di mesin
*4 biji bawang putih - di mesin
*1/2 inci lengkuas - di mesin
Sedikit garam/gula
Caranya
Panaskan kuali,tumis bahan betanda *,dan cili kisar hingga wangi
Masukan santan,air asam jawa,garam,gula kacau sebati,rasa dah mendidih tutup api
Kemudian dlm dulang pembakar letak ayam yg di perap tadi dan tuangkan sos keatas ayam lumur sampai semua sebati dan bakar pada suhu 170' hingga ayam keperangan dan sos garing kalau ada lebihan sos boleh di curah pada ayam, sekali sekala tebalik kan ayam
Bolehlah di perahkan limau keatas ayam dan cicah sos

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More