Rabu, Oktober 19, 2011

Masal Lemak Labu Berudang & Ikan Gelama Jeruk


Salam besiaran utk semua....pukul 12 td dah siap masak lauk utk mkn tghari..alamak dua hari npk nya beturut2 manu yg belemak adusssss...x apa.... tp mkm kena ingat bepada2..hhhe lawan pulak sama ikan glomer ahahah silap ikan gelama jeruk/masin...ikan gelama jeruk ni pemberian Mas Duniaku...dlm sepekt ada dekat tujuh ekor...bersih npk pembuatan nya...kalau x silap mak Mas yg buat...tq ye, selalu dtg rmh bawa buah tangan......murah rezeki Mas Sekeluarga....ikan ni sy grg same bawang goreng dan cili api grg...hemmmm harummmmm
ok lauk labu ni buat dlm sebelah biji je..tu pun dah byk...letak kacan pjg dan udang he......resepi lemak labu ni dah byk kali cuba...kat sini letak sekali lg resepi,...yg dtgnya dari dapur CMG.... mana yg rasa lapar tu cepat2 gi mkn  tegahari......


Labu Masal Lemak
Resepi : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji labu manis, saiz sederhana
8 tangkai panjang, dikerat pendek
2 batang serai
2 helai daun kunyit
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih diketuk
1 liter santan cair
300 ml pati santan
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
Garam dan gula secukup rasa
- Sy tambah dgn udang basah


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Labu dibelah, buang biji, kupas kulit dan potong kiub saiz besar, cuci dan toskan. Kacang dipatah pendek2, cuci dan toskan.
  2. Masukkan labu dalam periuk bersama serai, hirisan bawang besar, bawang putih dan udang kering. Masukkan juga santan cair, kacau rata dan masak hingga mendidih. Masukkan kacang panjang dan daun kunyit.
  3. Tambah pati santan, tambah garam secukup rasa, lada hitam tumbuk dan secubit gula, kacau perlahan dan biar mendidih dengan api kecil, bila labu sedikit lembut dan rasa kuahnya seimbang, boleh matikan api. Hidang dengan nasi panas, sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin....
 Seperti yg CMG cadang kan pun dlm resepinya diatas... sesuai mkn besama sambal belacan atau ikan masin...heeee

5 ulasan:

INA berkata...

x tahan nengoknye..

tun_telani berkata...

wahh.. tun xpenah mkn ikan gelama jeruk.. macam ikan masin ye? sedapnyer labu masak lemak.. tun suka mkn, tp labu semua dh pureekan. hihi

Sheila Shafeareen berkata...

hai ina x tahan yeee heheh cuti nnt leh lah masak

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun sdp kan jelama jeruk same je mcam gelama masin..labu sdp kan buat bingak, kuih lepast, donat , masak kuah.. hehhe habis yeyye

Mas berkata...

kak sheila..ikan gelama masam tu mas beli kat pasar tani la..he3
sedappkan...
kene sangat makan ngan masak lemak labu tu..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More