Isnin, Oktober 24, 2011

Rojak Mee


Assalamualaikum salam di hari isnin..harap semua kawan2 di sini ceria2 selalu yee...dah masak utk mkn tegahari ke...tentu hidangan yg sdp2 kan hehehe ok harini saya x masak nasi....x tahu le mlm nnt lain ceta pulak aham aham... ok lama dah nak buat rojak mee..hari ni baru le bekesempatan, kebetulan ank2 pun cuti seminggukan...so boleh lah tolong2 apa yg patut....kenyang juga kena sepingggan rojak mee ..suka kat kuah rojak ada pedas2 manis, lemak2 kacang dan  kuahnya pekat sbb saya letak keledek ikutkan resepi asal letak kentang....yg ni telebih rajin...saya buat sekali kuih cucur kembung....sdp bila di mkn sama kuah rojak ni kira ala2 rojak mamak.......oh ye resepi sy ambik dari dapur rmh Kak Azlita Aziz...hemmm mmg kenalah selera sekeluarga...cuba ye..nak lagi best mkn rojak dan lawan kan sama air cendol pehhhhh


ROJAK MEE
Resepy by : Kak Azlita Aziz

5 biji kentang - dihiris, digoreng dan dikisar halus - sheila ganti dgn keledak
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1 inc halia
1 inc belacan
1 cawan udang kering - direndam
1 cawan air asam jawa
3 sudu besar kacang tanah - ditumbuk
1 buku gula melaka - dicairkan
garam dan gula secukup rasa



keledek yg telah dikupas dan akan di rebus


"DO IT YOUR SELF"

Kentang dikupas kulitnya, dihiris, digoreng dan di blend halus. (sheila letak keledek rebus so x payak grg)
Bawang merah, bawang putih, cili kering, halia, belacan dan udang kering dikisar halus. Kemudian ditumis sampai harum dan garing. Kemudian masukkan kentang yamg telah diblend tadi. Biar seketika. Masukkan air asam jawa dan air gula melaka biar ia masak dan didih. Akhir sekali masukkan garam, gula dan kacang tanah. Rasakan masam,manis dan lemaknyer.

 
KUIH CUCUR KEMBUNG
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar yis
1-2 cawan air
Sedikit gula
Sedikit pewarna kuning

Dalam satu mangkuk satukan tepung dan yis kemudian masukan air dan kacau, kalau tak cukup air boleh tambah, adunan macam buat cucur udang..dan letak  pewarna biarkan adunan kembang dan bolehlah di goreng

21 ulasan:

cida berkata...

sedapnya nampak..suka gak mkn tp x pandai wat kuah..leh copy resepi ni :-)

ady berkata...

as-salam
tak pernah mkn rojak mee macam ni.. npk sedap..

quinnie berkata...

rajinnya kak shiela buat rojak..saya kalau buat kuah tu mesti tak rasa macam mamak nye kuah...hehehhe...tak tau bila nak cuba lagi buat kuah rojak ni...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Cida hehe mh sdp boleh saja silakan kita kongsi sama2 ye hehhe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam abg Ady..cubalah mmg sdp..kat kelantan pun mkn same mee juga...saparuh rojak mamak pun ada yg minta suruh letak mee..hehe

cik cek berkata...

Sedapnya rojak...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Q heheh tulah akk pun baru dua kali mencuba buat rojak ni petama resepi dari Hana kedua yg ni ok juga kuah rasa pekat2 sbb letak keledek dan kacang kalau ada masa buat ye heheh

Anna Qawina berkata...

sedapnya....nnt saya dtg akak buatkan eh..hehe

Amie berkata...

masya-Allah... sedapnya rojak! dah lama tak makan rojak...adeehhh kecur liur dibuatnya...

Sheila Shafeareen berkata...

hai Anna heheh boleh saja bg lah tahu nak dtg bila boleh akk siap sediakan heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Cek cik ehhe mmg sdp letak pulak kuih byk2 heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Amie ehheh yeke lama akk x mkn rojak mee dtg sini mhehhh ada byk lg ni hehhe

tun_telani berkata...

kak sheila!!! sedapnyerr!! dh lama tun x makna rojak mee nih.. tambah pulak ada ayam goreng nagn cucur! fuhh.. mmg x ingat dunia bila makan!

rahel berkata...

Sheila..bestnye rojak mi ni..lama tak merasa rojak mee..huhu.

nuwairani ismail berkata...

haih...kat mana nak cari rojak mee yang sedap kat kinabatangan ni.... nak buat sendiri tak rei lagi... kalau kak sheila duk dekat2 sini, nani order dah sepiring

Chah berkata...

sedap2nya makanan kat sini...mintak izin link blog ni kt blog saya ya..tqtq..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun betul tu sdp kan kalau letak ayam..sebelah pantai timur pun ada yg letak ayam..sdp nak pulak letak kuah lebih hemmm

Sheila Shafeareen berkata...

Hai rahel mmg sdp lama yg x maian hehhe meh dtg sini..kalai ada masa tu jgan lupa buat ye mmg menyegat ehheh

Sheila Shafeareen berkata...

hai nuwariani heheh yelah kat area sana mmg susah nak dpt rojak2 mcm kan semenanjung..kalau dah terigin nak mkn tepaksalah buat sendiri yetak,,ok akk tiup bg datang seru membuat hehhehe

Sheila Shafeareen berkata...

hai Chah ok silakan sama2 kita kongis resepi di sini buat yeee heheh

dela berkata...

sedap nampak... nak kena cuba masak jugak nanti... :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More