Selasa, Oktober 11, 2011

Carrot & Banana CupCake


Assalamualaikum besiaran di petang selasa..hari ni di luar npknya cuaca mendung aje sampai lah keptg...time ptg2 mcm ni lapar kan.... jom pekena dgn dua biji cup cake carrot yg lembut, gebus dan sdp ...tghari tadi masuk dapur Kak NorSG terbekenan pulak dgn resepi yg akak kita tayang ..sdg elok lah tu carot pun ada 3 batang cuma pisang je ada...x pelah janji ada carrot dan bhn yg lain....sebelum ni pernah juga buat muffin carrot cuma sy nak try yg Kak NorSG buat ni negok pada resepi ada letak gula perang ...hemmm harumnya...x letak topping pun hanya tabur carrot dan kacang almould...tq Kak NorSG izinkan konsi resepi ye...


CARROT & BANANA CUPCAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan: (menghasilkan 14 bj cupcake)
150gm tepung gandum *
1 1/2 sudu teh baking powder *
1/2 sudu teh garam * (*diayak)
170gm carrot yg disagat
50gm badam (optional) ~ dicincang dan disangai sekejap
2 bj telur A
95gm gula perang
100ml minyak sayur/bunga
2 biji pisang ~ dilecek (lebihkurang 1 cawan) - sheila x letak sbb x ada
1/2 sudu teh soda bicarbonat
1 sudu teh esen vanila
papercup secukupnya

Cara:
Masukkan tepung gandum, baking powder dan garam yg dah diayak kedalam sebuah mangkuk.
Masukkan carrot dan gaul rata.
Dalam bekas yg lain lecek pisang bersama soda bikarbonat (ini akan menghasilkan pisang yg sedikit berbuih)
Pukul telur bersama gula perang hingga pekat kemudian masukkan vanila.
Masukkan campuran tepung dgn carrot dan badam. Gaul dgn menggunakan spatula/senduk kayu.
Masukkan pula pisang yg dilecek dan juga minyak, gaul hingga sebati.
Aturkan papercup dlm loyang dan skop adunan kedalamnya lebihkurang 85% penuh. (lebih mudah jika menggunakan skop aiskrim)
Bakar dlm oven yg dah dipanaskan dgn suhu 170C sehingga masak (lebihkurang 35min bergantung pd kepanasan oven dan saiz cup)
Bila dah masak, keluarkan dan biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan frosting/topping keatasnya.




*
- kalau nak buat dlm bentuk sebiji kek, gunakan loyang 8" yg digris terlebih dahulu.
- bakar dgn suhu 175 - 180C sehingga masak atau lebih kurang 45 - 50min.
- cucuk dgn lidi utk lihat kek dah masak atau belum.. jika belum masak tambahkan masa membakar lagi..
- kacang badam boleh digantiikan dgn walnut ataupun hazelnut.
- minyak sayur/bunga boleh digantikan dgn minyak masak biasa ataupun boleh juga digantikan dgn butter yg dicairkan.
- sukatan gula bolehlah dikurangkan sedikit jika menggunakan pisang yg masak agak ranum kerana biasanya pisang gini lebih manis.

 naik kembung mengunung

15 ulasan:

rahel berkata...

Dah lama tak buat banana cupcake..sedap pekena hot tea time petang2 cam ni..

Nazrah berkata...

lama betui tak wat cupcake...resepi ni boleh di cuba..

Sheila Shafeareen berkata...

hai rahel yeppp betul tu sesuai buat tea time...seketul besau dah kenyag kalau kat kedai seketul pun dha berapa tu...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah yee same lah sy pun lama x buat cupcake...cuba ye mudah membuatnya...jemput rasa ehh

K.Nor berkata...

sheila... mekasih sudi try resipi ni.. tak sangka cepat betul ada org try buat.. hehe

gebus nampak kek tu, kalau letak pisang, cupcake tu nampak darker dan lebih harum.. meh sini nak rasa seketul :)

Sheila Shafeareen berkata...

tq kak Nor kita suka juga carrot ni airnya punsuka cam pur susu

betul tukak kalau campur same pisang lg npk gelpa dan rasa lg harum...nnt bila beli pisangboleh le buat gabungan dua buah

Zaliedana berkata...

Kak sheila,mak aiii laju betoilah akak nih..pantas betoi,baru jer nmpk kat umh kak nor,akak nih mmgpakai enjin jet turbo ni..Nmpak gebu jer kak,kalo da psng cam kak nor mesti lagi sedap kan kak..

tun_telani berkata...

wahh.. mantap! tun baru nk 2 bijik! kalau tun wat tun sorang je yg makan nih.. hasben tun x mkn, baik tapau je yg kak sheila. hihi

Yana Shaiful berkata...

cepat sgh kak sheila ni..br pg td kat umah Kak Nor..ptg dh smpai sini hehee.. bleh cuba ni..bahan pun dh ada :=)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Zaliedana hheh laju kasi pecut heheh betul tu kalau ada pisang lg sdp rasanya..lemak pisang hehhe warna pun gelap sikit

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun marilah ada lagi 4 biji ni..ok akk mkn kan utk tun ye...nyam nyam...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai yana heheh kebetulan bhn2 yg lain ada cuma pisang je x sempat nak beli..apa pun mmg sdp...budak2 pun suka

quinnie berkata...

pantas betul kakshiela...rasanya baru je kaknor post resepi ni..hehhehe...

Naz / Nadz COSK berkata...

Alahai kak Sheila.. nape la laju benor ni.. Tak terkejar Naz dah..
Cantik nampak carrot akak kat dlm kek tu..

izahdaut berkata...

kak shiela.. nampak lembut gebu gebas betul tu. haishh nak kena try jugak ni

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More