Rabu, Oktober 05, 2011

Sardin Roll


Assalamualaikum  salam sejahtera di pagi rabu...Allhamdullilah besua kembali, pg ni jemput kita besarapan sama2 nak hehhe........... seperti biasalah kalau buat sarapan.... sy siap sediakan bkn2nya di mlm hari... buat sadin roll gulung siap2 dan frozenkan nak mkn tinggal grg aje...kalau rajin gulung lah byk2...kalau x ada sardin gulung sama sosej je...budak2 pun suka....resepi sy ambik dari dapur Cendana Kasih dik Normah yg sangat rajin membuat kuih2 frozen ni..sy dah rasa kuih beliau mmg sdp terutama karipap, cucur badak, acah buah dan coklat nya mmg sdp........tempahan biskut pun sampai x menang taggan dibuatnya hehehe murah rezekinya... ok Normah akk dah cuba resepi ni mmg semua suka....


Roti Sardin/Sardin roll

Bahan-bahan
Roti sandwich secukupnya
Sardine (satu tin diasingkan sos dan isinya)
Bawang besar (dipotong bulat)
Bawang putih
Bawang merah
Lada kering
Lada kecil (jika suka pedas)
Asam jawa – perah bersama air dan buang bijinya
* saya tambah kentang yg di potong dadu


Cara-cara
1. Untuk mengelakkan minyak meresap ke dalam roti sewaktu digoreng, roti sandwitch hendaklah dilenyekkan dengan gelas atau penguli…
2. Kisar lada kering, bawang merah (2-3), bawang putih (2-3) dengan sedikit air hingga hancur…
3. Kemudian tumiskan bahan yang dikisar. Setelah pecah minyak masukkan isi sardine tersebut serta bawang besar dan lada kecil (jika perlu). Masukkan sedikit sos sardine serta sedikit air asam jawa. Pastikan kuah tidak terlalu cair.
4. Kemudian, letakkan sardine ke atas roti dan digulung. Pastikan kedua-dua hujung roti tersebut dilenyek supaya inti tidak terkeluar
5. Kemudian gorengkan dengan minyak yang banyak (deep fry). Boleh juga disalut telur dan golek dalam breadcrumb/cornflakes/oat sebelum menggoreng.

15 ulasan:

anymz berkata...

sedap tu sheila.memang sesuai untuk sarapan dan utk minum ptg..sardin....anak2 kat rumah ni,kalau sardin buat apa je mesti laku..
terimakseh ya sheila selalu doakan yg baik2 utk akak..bila lah kita ada jodoh utk bertemu ni ya.:))))

mala berkata...

best ni buat breakfast. buat pedas-pedas sikit :-)

Cendana Kasih berkata...

salam kak...uit, pomot nampak...hehehe...TQ

ermm...anak2 saya dah tak memandang roti sardin ni...yelah, kalo hari2 dah mengadap karipap, roti sardin, cobadak, sure boring...hehehe..skang ni Jebat plak ambik tugas memasak, goreng nasi/bihun pepagi... diorang kata sedap...kahkahkah....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak anim heheh betul tu ank dam mak bapak suka mmg kenyang 3 ketul hehhe buat byk2 senng kak kalau beli roti lebih dan kalau rajin buat frozen org dtg senag terus grg aje

Moga kesihatan akk betambah baik miss u

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mala heheh sdp juga sesuai urk majlis hari jadi dan mkn2....buat ye mmg sdp

Sheila Shafeareen berkata...

hehhe bialsalah CK tikey kuih dah jemu yee hari2 dok megadap benda yg same....wooo abe jebat CK masa hehheh ok pee sesekali merasainya......jadi org dapur hehhe

Mas berkata...

sedapppppp ni buat roti gini..
mas suka...

Nazrah berkata...

suka roti gini..tapi anak2 tak nak makan la plak..

Diana @ Melley Mey berkata...

sedapnya tgk sardin roll tu... anak2 diana mmg suka makan sardin roll... sedap sgt

Sheila Shafeareen berkata...

Hai mas yee sdp rasa satu nak tiga heheh pepagi budak2 sarapan...dan bawa bekal skali..buat ye

Sheila Shafeareen berkata...

Nazrah letak le sosej dan keju sure budak2 suka...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Diana hehhe yee sdp kenyang dibuatnya..cuba ye buat byak2 leh simpan dlm peti

tun_telani berkata...

dh lama x mkn ni kak.. selalu wat roti sendiri je, jarang2 ada roti sandwich kat umah. maklun laa, kt sarawak kan xde gardenia atau hi5. huhu

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun ye keek kalau tun dekat mmg akk dah hantar pg2 lahi time panas2 tu..ye ke kat sana x ada roti hi5 ...rati biasa je ada ya

quinnie berkata...

sedapnya shiela..saya memang nak buat hari ni....tengok shila buat lagi la menambah semangat...hehhehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More