Salam besiaran di hari isnin..cantik cuaca diluar tu....harap2 biarlah begini.. x berapa panas dan x berapa nak gelap......semlm gi jln2 cari barang dapur npk ada durian terus sambar...dlm kepalan pun mmg nak buat serawa durian ni...teringin sagat nak mkn dgn pulut...beli je sebiji buat bau hehehhe...suka buat kuahnya pekat2 cam gini letak daun pandan lg naik baunya....mana yg x gemarkan mkn gan pulut takut agin satu badan tu boleh lah cicah besame roti atau kalau telebih rajin tu buatlah roti jala... jempur....
BAHAN PULUT :-)
500 g pulut rendam semalaman, toskan
300 ml santan cair
sedikit garam
1 helai daun pandan disimpul
CARA :-)
Panaskan kukusan
Masukan pulut yg telah di tos kedalam loyang beserta daun pandan, santan, garam
Gaul rata dan kukus pulut hingga masak dlm 30 minit.
Bahan:- Kuah Serawa Durian
1 biji durian dpt dlm 8-10 ulas
1 keping gula kabung - x letak pun kalau ada lg bagus
4 sudu besar gula merah
1/2 cawan gula pasir - boleh kurang
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - disimpul
3 cawan santan pekat (ikut nak cair atau pekat)
Cara Membuat:-
Dalam periuk satukan durian, santan, gula kabung, gula merah, gula pasir dan daun pandan.
Masak di atas api perlahan sambil dikacau. Biar mendidih sedikit.
Kacau selalu bila kuah dah agak pekat padam api dan boleh di hidangkan
4 ulasan:
bestnyaa serawa..yana br fikir nk buat serawa ptg nii..mak mertua bg derian byk plak..tgh ari ni mkn sini dulu la ekk hehee..
K Sheila... sedappnya serawa durian nih.... kalau nurul lebih suka makan ngan roti / roti jala... nak ckit???? ;D
Hai yana heeh sdp sagat ada balance kuah nnt nak beli roti pulak heheh sdp mkn sejuk pun lg sdp jemput..buat tau nnt hantar sini pulak
Hai Nurul yeee sdp sagat akk pun lana dah teringin nak mkn gan pulut...ye nnt ada lebih kuah ingat nak mkn dgn roti juga.roti jala x sempat nek mejala hehhe
Catat Ulasan