Besua lg di ptg hari...taraaaa dah siap juadah utk minum ptg kita...memandangkan tghari td x masak, nasi lemak masih byk lg... so ada le masa membangking...lebihan dari biskut jejari tempoh hari yg buat kek batik dot dot tu ada byk lagi...so kasi perhabis kan lee itu pun bebaki lg boleh buat cicah gan teh o...seperti yg sy ceritakan tempohari kalau beli biskut ni ikut timbang mmg dpt byk...kek ni sdp sbb bila mkn ada rasa kek dan gabugan biskut terasa keragupannya..tp masa membuat kena le ada kesabaran sikit melapis...kejap masuk, kejap kuar hehehh pada serbuk koko tu saya tambah sikit serbuk milo dan nescafe bg ada rasa seakan moka sikit..mmg mables...cuma kek ni sy x kukus....sy try bakar selapis demi selapis ni lerupanya... nak tuhu cara penyedian kek ni stap by stap boleh le masuk ke Kak Fida@MyR.. tq Kak yee sy copi resepi letak di sini..
Kek Lapis Pokodot
Resepi: Kak Fida@MyR
Bahan-bahan ( loyang 10x7 inc./9x9 inc. )
* 270 g gula halus
* 230 g tepung gandum*
* 30 g serbuk koko*
* 1 sk penuh baking powder* (* ayak bersama)
* 6 biji telur A - yang sejuk dr peti ais
* 1 sb penuh ovallete
* 180 g susu sejat
* sedikit choc paste (opt)
* 120 g mentega cair
* secukup biskut jejari (seperti contoh gambar di bawah)
Cara-cara
Satukan kesemua bahan2 di dalam mangkuk mixer kecuali mentega dan biskut dan pukul hingga kembang dan pekat.
Masukkan mentega cair dan gaul dengan senduk/spatula hingga sebati.
Bubuh 2-3 senduk adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan digris,ratakan adunan dan susun biskut jejari dan kukus.Kukus selapis2 dan susun biskut jejari pada setiap lapisan.
Sejukan di atas redai
Potong kek dan boleh di sajikan atau di gubah megikut kreativiti masing-masing
4 ulasan:
CANTEK LERRRRR..............
Hai Mamawana
Tq sedap di mkn juga
Rajinya melapis2, cantik pulak tu..mesti tambah sedap dengan adanya biskut n koko tu kan...
Salam..rajinnya melapis..kalau kita tak sabar ...
Catat Ulasan