Rabu, Jun 30, 2010

Pajeri Nenas

Salam utk semua..hemmm bestnya manu tghari ni,,ade pajeri nenas lama tau kita x buat manu ni..pajeri ni nak sdp lagi bila semalama di masak dan simpan baru ade emmmm rasanya .. rempah2 pun semua sebati... lauk ni lawan pulak dgn ikan kering pehhh sodap... resepi mudah dari Kak Henieliza yg mmg pakar dlm segala masakan tu..tq Kak Liza..kalau mkn gan nasi minyak or nasi hujan panas pun ok..sy x buat pun pekena gan nasi putih jeee jemput mkn tghari..
Bahan-Bahan 
Bahan A
  • 1 biji nenas potong kecil
  • 3 cwn santan pekat dari 1 biji kelapa
  • 4 sdm minyak masak
  • 2 sdb gula merah/putih
  • 2 sdb kerisik
  • Garam secukup rasa
Bahan B
  • 1 inci halia
  • 5 ulas bwg merah
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 sdb udang kering
  • Semua di tumbuk
Bahan C
  • 1inci kulit kayu manis
  • 6 sdb rempak kari ikan yg di bancuh dgn sedikit air
  • Panaskan minya tumis bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari
  • Masukan kerisik nenas kacau sebati sampai rempah x melekat di periuk
  • Masukan santan, garam, gula merah/putih masak hingga kuah pekat

Nota:: Selain dari nenas, terung panjang, terung peparu, mangga, buah kedondong boleh juga di masak pajeri


0 ulasan:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More