Sabtu, Jun 02, 2012

Fried Dumpling/ Gyoza


Salam besiaran buat semua di hari sabtu...wahhh ramai yg beholiday npknya....dan yg pasti byk juga jemputan kenduri kendara yeeeee seronok lah kan :-) dapur pun x berasap... sangkut periuk dan kuali ye....haha....bg yg x kemana2 tu...tugas harian bejln seperti biasa kan :-)....jln jauh2 pun ank nak exam lg dua tiga bulan...bejln tetap jalan tp yg dekat2 je...^___^
Hari ni n3 makanan Jpn pulak ..alhamdullilah cari punya cari jumpa juga kulit dumpling ni....kita beli yg halal tau..mujur kemarin Tun ada pos kan gbr kat mukabuku...dpt le megecam peketnya...walau gambar atas pek x sama tp ayat tu paham le tulis Pastry Gyoza hemmm...akhirnya dpt juga merasa... sdp bila cicah sama sos pedas....diet betul hari ni x yah ambik nasi bagai....kita buat sampai habis 30 keping....npk cam byk tp bila mkn sorg sampai 7-8 ketul...:-)....
yg buat lawak time nak meropol mula2 tu jadi buruk yg amat....bila masuk 3-4 baru le npk senonoh sikit..tu pun mcm ropol x bejahit kembang, kuncup, tebukak....gelak leee....kena kedut dan tekan baru cantik....resepi ni ramai juga yg dah buat...cuma resepi ni sy ambaik dari dapur Tun ...tq

sebelah bawah garing

RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros , tun telani

Bahan-bahan ~Sheila beli yg dah siap ada 30 keping
Untuk Skin

250g tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
1/4 sk garam
Extra tepung gandum utk canai
1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)

Untuk Inti

250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)
1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
1 sudu makan halia parut
2 sudu makan bawang putih parut
1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
1sk gula
1/4 cawan bawang besar - potong dadu
Daun negi - jika suka (tak masuk) ~sheila x letak
garam dan pepper
Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung)
 
Cara-cara
Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain. - tun guna ready-made dumpling skin
Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.


Dumpling Dipping Sauce
sumber: tun telani

Bahan2
1/4 c kicap manis
1/2 icnh halia- tumbuk
1 ulas bawang putih- tumbuk
2 bj cili padi- tumbuk
1 sb vinegar
1 sb minyak bijan

Cara2
Campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa dia sebati.


9 ulasan:

Bicara Kak Noor berkata...

salam sheila aduii terliur lah tengok dumpling tu selalu akak beli je jarang buat ni macam bg semangat suh buat je ni kena tunggu mood R dulu lah ni

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Sedap2..kak nak buat lagi la...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Noor heheh tulah ni baru first time buat...dan rasa...cari2 jumpa juga skin nya....sdp kak ank pun suka mkn ni je dah kenyang :-)...leka juga time megelim...

Sheila Shafeareen berkata...

Kak Ros yep sdp kak...nnt nak beli lebih skin nya...lg pun baru seringit lebih aje.....

tun_telani berkata...

Salam kak sheila cayangg ^^
tun berulang2 kali buat dumpling sbb suka sgt makan. sama laa mcm akak, sekali hadap 7-8 ketul, xyah mkn nasi dah. tp hasben tun,kalau dumpling ni kira snacking je. perut besar betul. hihi

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam tun tu lah akk ingat nak beli skin nya lebih lg nak buat lg...ank akk suka mkn same sup.....

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

As'Kum wow! sedapnya.. kecur tak sudah ni hah! nak2 bila di celup kat sauce tu waduhhhh nak kena cuba ni...:))

Sheila Shafeareen berkata...

a'salammualaikum kak shahriah hehehe sama le sy puan ptama kali buat terus jatuh cintan heheh nak buat lg ni ank pun suka :-) akk buat tau

anymz berkata...

sorry lambat akak jengah ke sini..happy bday akak ucapkan..hehe

1st time akak makan dumpling masa di guangzhou tu hari..bila dah rasa tiap2 hari akak order dumpling..mmg kena betul kat tekak akak nih..sedap banget..tapi rasa cam malas je nak buat.nnt kalau ada rezeki ke rumah sheila, apa kata sheila hidangkan akak dgn dumpling buatan sheila ni ya..hehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More