Isnin, Februari 20, 2012

Gado - Gado@Pecal


Assalamualaikum besiaran di hari isnin...lambat sikit masuk n3 hari ni..kemas baju2, mlm td baru sampai dari kg..balik kejap je utk semlm...melepas kan rindu pada MIL/FIL....alhamdullilah semua nya sihat......ok bebalik pada manu tegahari ni buat gado-gado lg.......mls nak mkn yg berat2....cehhh wahhhhh kali ni buat letak kopok hemmm sdp nya..bhn2 sayur yg lain tu ikut pilihat sendiri dan sayur2 yg tepilih..nak letak timun, sengkuanga da yg x mkn pulak...pada kita tu yg sdp hhehhe...... resepi mcm biasalah yg pernah saya buat ada di sini dan resepi asal dari dapur Hana......jemput meratah yeee

Sambal Pecal
Resepi : Hana

Bahan-bahan
Untuk Sambal Pecal@Pecel

  • 1 cawan kacang tanah goreng@panggang - tumbuk
  • 5 tangkai cili kering atau lebih - hana campur cili padi sket
  • 4 biji bawang merah - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 4-6 biji cekur (size kecil)
  • 1 inci belacan
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 3-4 sudu makan gula merah dan gula putih
  • Garam
  • Daun limau purut - hiris utk tambahkan aroma (sy letak lebih sikit)
  • Air panas secukupnya
Ulam2an@Sayur2an
  • Kangkung @ pucuk ubi - celur
  • Kacang panjang - potong dan celur - xde
  • Sengkuang - potong - xde
  • Tauhu goreng - hiris nipis
  • Taugeh @ taugeh pokok - celur sekejap
  • Timun - hiris2



6 ulasan:

mala berkata...

makan elok2 tau. lepaih makan jgn gadoh-gadoh :-)

tun_telani berkata...

sedapnyer pecal! dh lama tun x mkn nih.. kalau kt kg, bila ada tahlil or doa selamat selalu jugak org hidang nih.

Chik Mimi berkata...

sedapnya sheila kita kuah yg kering ado tapi asyik lupo aje nak membuatnya

Sheila Shafeareen berkata...

hai mala heheh gado gado dlm perut heheh

Sheila Shafeareen berkata...

hai tun yep akk mmg suka mkn pecal meratah aje......yep time kenduri biasa ada yg buat kan

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Chik Mimi heheh sdp pakai kuah kering pun sdp lg sennag tinggal bancuh aje

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More