Besua kita di pagi rabu....lama x mkn samosa..kebetulan ank pun request suruh buat kuih ni smlm...mlm tadi dok menyiapkan inti dan membungkus samosa, tekial2 jugaklah nak membuat kelongsong tu, takut juga nnt cantuman tegahnya x melekat.... akhirnya siap juga dan terus masuk peti..jd pagi ni tinggal di grg aje...sempat le bawa bekal sorg 4 keping, letak kentang yg didadu lagi tambah tebal inti nya...suka sdp sagat...resepi ambik dari dapur Hana..tp Hana guna Tuna, sy gantikan gan isi ayam yg di kisar ...saja perbagaikan intinya...ok jemput sarapan same....
Resepi: Hana
Bahan-bahan
Kulit Popia secukupnya
300g tuna dalam tin - toskan minyak - bleh tuko sardin
*1/4 bawang besar kuning
*2 ulas bawang putih
*1 sudu makan ikan bilis - yg ni sy x letak
*1/2 inci halia
1 sudu besar serbuk kari - bancuh ngan 1sb air
1/2 kiub pati ayam - optional
1 biji kentang kecil - potong dadu
1/4 btg carrot - potong dadu - leh ganti kentang n carrot dgn mix vege
Daun sup - hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Blend bahan yang bertanda * . (bleh cincang bwg jika suka. my hubby tk mkn bwg)
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak. Masukkan pes kari, kiub ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan juga carrot. Biarkan seketika hingga empuk.
Kemudian masukkan tuna. Gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Akhir skali masukkan daun sup. Matikan api.
Untuk membuat kelongsong samosa, rujuk step by step di blog Bro Rozzan. Thanx bro.. Masukkan inti tuna dan lipat seperti biasa.
Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
10 ulasan:
Uii samosa sedapnyer kak..Suke sgt samosa..Selalu beli kat mamak yg juai di little india,town,mmg sedap gile,pedas2..Kulit dia rangup betoi,xguna kulit popia..
hai Zaliedana yeee mmg sdp akk suka letak inti lebih2 sikit kasi tebal heheh...ye ke mamak tu jual popia kulitnya dia buat sendiri kut...
morningg!!! last time kan, tun try wat kulis samosa tuu.. x jadi pun.. hahahaha... last2 baik guna kulit popia je kan.. senang dan sedap! ^^
alahai, pepagi ni tgk pulak samosa, terliur rasanya. dah la posa ni. nak buat juadah berbuka la...
Pagi... tayang samosa nampak...inti pun tebal jer..suka suka...
Hai tun morning juga akk xpernah buat kulit sendiri x pandai pakai kulit popia aje lg senang kan
Hai Naimatul poasa yee selamat yee sampai keptg,,,buat tau
Hai kak Nazrah yeee seuka letak inti lebih2..sdp puas mkn hehhe
Kak Sheila, samosa ni feberet kita juga, tapi tak pnah buat, hahaha. Selalu beli jer, tapi kalu buat sndiri lagi puas makan ek..
Salam sari ye betul tu,,,,,kalau buat sendiri mmg puas mkn..boleh buat frozen kalau byk...
Catat Ulasan