mana yg x makan budu tu leh le bwt air asam atau sambal kicap yeeee
Salam besiaran di hari jumaat yg mulia..pasti kekawan dah masak awal2kan hari ni dah tahu heheh manu pun yg sdp2...manu sy tghari ni just buat ikan kembung bakar aje cicah gan budu..biasa le dlm rmh ni ada yg tekak pantai timur kalau x ada budu x sah kan kan....
bakar dgn daun kunyit sekali..mmg harum baunya...aplagi perut pun dah keroncong ni jemput mkn yeee...
Bahan Utk Ikan
4 ekor ikan kembung/kerisi/cancaru
2 batang serai - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
2 sdb serbuk kari ikan
1 helai daun kunyit
Sedikit garam
Caranya
Ikan di bersihkan, lumur bahan tumbuk, rempah kari ikan, garam pada ikan
Susun ikan atas alaminium foil, siat2kan daun kunyit letak atas ikan bungkus dgn kemas
Bakar ikan hingga masak
utk saya ikan tu cicah gan air asam aje....
4 ulasan:
sedap tu...
stok budu kat rumah pun dah habis...tunggu balik TRg le.
Tapi yg takbest kat rumah ni kalau makan budu sorang2 je...takde kawan huhuhu.
Salam Kak Sheila...
Emmmm sedapnya cicah ikan ngan budu..terkenang kampung halaman...
Akak, nanti jgn lupa datang rumah ambil award yaaaaa......
Hai Suzi- heheh ye sdp sekali sekala kena ikan bakar cam ni nak..ikan pari pun sdp
ye kee nnt akk temankan sekali kita mkn same ye
W'salam Sue@Nenie- mmg best cicah budu..megamit memori yeee TQ Sue ok akk dtg ambik nak gantung sekali hehehe tq sekali lg
Catat Ulasan