Rabu, Jun 09, 2010

Rendang Pindang

Hai semua,  nilah manu lauk dinner kita mlm ni.. sdp tau kita suka sangat kalau masak rendang pasti buat yg basah-basah cam gini,  nak mkn dgn nasi impit atau nasi minyak pun boleh...kalau x silap kita lah kan,  rendang ni asalnya dari n9...rasanya pedas..maklumle org negorikan suka mkn yg podeh podeh..tapi kita buat x le pedas, megikut selera sendiri...resepinya sunggu simple x letak kerisik dan rendang ni mmg warnanya kekuningan...buat yeee pasti sdp.....
Bahannya
  • Ayam di belah/bersikan-toskan airnya
  • 5 batang serai*
  • 6 ulas bwg merah*
  • 6 ulas bwg putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 4 biji cili api* - sy letak 1 biji +2 biji cili merah
  • 1 cawan santan
  • 2 keping asam keping
  • Beberapa helai daun limau
  • Garam, gula, perasa
  • 5 sdb minyak
  • Kisar semua bhn yg betanda *
  • Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
  • Masukan santan dan kacau
  • Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
  • Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
  • Masak hingga kuah pekat








2 ulasan:

Cik Puan kasih berkata...

salam kenal,

terliur btol saya tgk rendang ni... nak cuba jgk la hehehehe..

Sheila Shafea berkata...

w'salam Cik Puan kasih
Try ye kak sdp tau mkn gan nasi impit..or apa nasi leee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More