Khamis, Jun 24, 2010

Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Salam...cukup ke dua ekor ni hehe..ikan ni besar..tu yg sdp buat ikan sumbat...hemmm lama x menyumbat ikan, time bulan posa selalu masak resepi ni..hem harum nya bauk bila di grg nak di bakar pun boleh juga alas dgn daun pisang...yg ni kita grg bg garing ye... suka kat serdak2 tu...gaul pulak gan nasi panas2 hemmm nyam nyam
ni le rupa yg sudah di sumbat tp belum di goreng lagi
Bahan-Bahan
  • 2 ekor ikan cencaru sedang
  • 2 batang serai
  • 3 biji bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • 1 cawan kelapa paru
  • 3 biji cili merah
  • Garam, gula
  • Ikan di siang dan bersihkan belah belakan badan ikan
  • Tumbuk bawag merah, halia, serai, cili hingga lumat
  • Masukan kelapa dan tumbuk sekali
  • Kalau lesung kecik buat le dua kali
  • Masukan garam dan gula
  • Bolehlah di suimbat sambal kelapa tadi kedlm badan ikan dan tekan sampai padat
  • *sy sumbat kedua2 belah belakan dan depan ikan
  • Panaskan minyak, grg ikan dgn api sederhana bagi isi sambal kelapa masak dan garing








4 ulasan:

suzzsuzie berkata...

sedapnya lauk ni...selalu i makan masa bulan ramadhan je...nnti nk try resepi u ni

Sheila Shafea berkata...

hai suzzsuzie hehe yesdp kalau bulan puasa mmg laku lauk ikan cam ni..hehe buat ye

Lovely Kitchen berkata...

lama tak masak n makn ikan cencaru sumbat ni...anto sikit kak!

Sheila Shafea berkata...

haha hai lovely hehe tu;ah lama x buat cam gini nak hantar tapi x sempat le dah tinggal separuh..next time akk buat lagi ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More