Rabu, Jun 09, 2010

Talam Pisang

Salam utk semua...hujan selebatnya di KL ni.....perut lapar nasib kuih dah masak ...ptg ni rajin sikit leee kita buat kuih talam pisang..sdp ank2 sedara semua suka ialah dpt mkn free kat rmh Mama Ngah dia yg rajin ni.. puji diri sendiri ni hehhe actually resepi ni mmg dah lama dlm lis hari ni baru kesempatan kita mmg suka kuih2 yg berasaskan pisang ni......ok kita jamu selera dulu yeee
Bahan bawah
  • 10 biji pisang beragan - di lecik
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula merah
  • 1/2 cwn gula putih - boleh kurangkan
  • 1 biji telur
  • 1 cwn kelapa parut
Bahan atas
  • 3 sdb rata tepung gandum
  • 1 sdb rata tepung beras
  • 1 1/2 cwn santan
  • Secubit garam
  • Panas pegukus
  • Pisang di lecek, masukan gula merah, gula putih gaul sebati
  • Masukan kelapa parut, telur gaul sebati
  • Masukan tepung sedikit demi sedikit
  • Loyang di sapu sedikit minyak dan masukan adunan kukus dlm 8-10 minit
  • Sambil itu bancuh santan, grm, 3 sdb tepung gandum, 1 sdb tpt beras sebatikan dan tapis
  • Bila kukusan petama dah hampir masak cucuk2 dgn garpu pemukan dan masukan adunan santan ,kukus selama 20 minit bila masak sejukan baru di potong
  • * Cucuk2 dgn garfu pemukaan betujuan lapisan petama nnt melekat pada lapisan kedua






0 ulasan:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More