Sabtu, Jun 26, 2010

Tang Yuan (Glutinous Rice Ball Dessert)

Salam..hai semua peh hari ni pepagi lg kita ade kebizian.. peh hari ni panas sunggu x than rasanya..balik jee dari keluar pg tadi teringin nak buat deesert yg mudah tapi semestinya sdp..list dah mmg ade tesimpan lama so ape lagi cpt le memasaknya.. taraaa siap resepi dessert cina ni, resepi dari Ros-jintanmanis..asalnya sumbangan dari Shen, tq Ros sdp lee ada bau harum dari daun pandan dan halia, tu yg membangkitkan aroma... kita suka buat manis juga..hemm sdp dimkn sejuk..dlm tu kita letak kacang dan separuhnya kosong saje..itu pun dah cukup sdp...
Di sini dgn kesempatan yg ada nak ucpkan pada Ros semoga kesihatan betambah baik tiada ape2 yg tidak diigini belaku..kami yg jauh di sini medoakan yg terbaik buat Ros... Pada yg dekat dgn Ros tu kalau ada kabar berita tebaru sudikan le bagi tahu yee...

Bahan-Bahan
  • 300 gm tepung pulut
  • 1/2 cup air panas
  • 1 cup air sejuk
  • Inti ikut suka (cth:-kacang merah,gula melaka, kacang tanah dll)
  • Utk air syrup - air secukupnya, gula batu, gula pasir,gula melaka, daun pdn, sedikit halia yg dihiirs
  • Dengan senduk kayu gaul tepung pulut dgn air pns sedikit2 kemudian tuang air sejuk sediki2 uli hingga sebati menjadi doh, uli hingga x melekat di jari, kalau melekat taburkan tepung lagi
  • Bahagi doh pada 3 bahagian, titikkan pewarna dan uli lagi bagi warna sebati
  • Ambik dok sebesar ibu jari dan letak inti di tegah kemudian di bulatkan
  • Panaskan air hingga mendidih masukan bebola, bila bebola timbul barulah di angkat, alih  kedlm air sejuk betujuan bebola tidak lembik
  • Utk syrup masukan lebih kurang 1 lita air, masak dgn gula batu, gula pasir, gula melaka daun pandan, halia dan rasa manis ikut selera sendiri
  • Hidangkan bebola besama air syrup yg di sejukan


4 ulasan:

wawa syaida berkata...

alalalala....sedapnye tengok rice ball tu akak...seb baik akak dok jauh....hehe

akak baru tukar template eyy... black with pink....comey2
wawa pun baru tukar gak... tersengeh-sengeh wawa time view blog akak...sebab my blog pun same colour like u...hmmmm +_____+ kebetulan kan

Sheila Shafea berkata...

Hai wawa hehe same le cantik wawa punya ade love 2 lagi

ye baru tukar rumah nak raya heheh nnt x sempat pulak nak buat dah bz heheh cat yg simple2 jeee ok tak

Sheila Shafea berkata...

Hai wawa hehe same le cantik wawa punya ade love 2 lagi

ye baru tukar rumah nak raya heheh nnt x sempat pulak nak buat dah bz heheh cat yg simple2 jeee ok tak

Sheila Shafea berkata...

Hai wawa hehe same le cantik wawa punya ade love 2 lagi

ye baru tukar rumah nak raya heheh nnt x sempat pulak nak buat dah bz heheh cat yg simple2 jeee ok tak

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More