Selasa, Jun 29, 2010

Kuih lapis Kacang Hijau

Salam..n3 lg hari ni di sebelah ptg...hem maklum lee kat cini sejuk hujan selebatnya..so perut lapo lee sdg elok le ade juadah minum ptg ni..mmg sdp kuih ni lemak2 kacang hijau..sbb tulah kita dah bejangkit dari rumah Yatie US dan Ika Bengkok, resepi asal dari kak Liza tq kongsi resepi yg sdp ni..bebaloi buat laku tau...
Bahan-Bahan
  • (A)
  • 2 cwn santan pekat
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 2 sdb tepung beras
  • 2 sdb tepung jaggung
  • Secubit garam
  • (B)
  • 1/2 cwn kacang hijau yg direbus empuk
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit pewarna
  • (C)
  • 1/2 cwn air
  • Gaul Semua bahan A hingga sebati dan ditapis, bahagi adunan kepada dua
  • Campurkan bahagian B dlm 1 bahagian dan kacau rata
  • Campurkan bahagian C dlm 1 bahagin lagi dan kacau rata
  • Sapukan sedikit minyak pada loyang bulat atau empat segi beukuran 5 inci
  • Tuang satu senduk dlm loyang dan kukus selama 7 minit
  • Kemudian diikuti adunan seterusnya selama 7 minit
  • Ulang proses melapis sehingga adunan habi
  • Biar betul-betul sejuk baru di potong dgn pisau pelastik



2 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Alamak Shiela dah buat...huhuhuhu....tak sempat le.....sibuk sangat2....!Nak sikit!

Sheila Shafea berkata...

Hai kak Watie yee x sabar semlm nak merasa tu yg dok g cari kcg hijau..mmg sdp tau

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More