Salam..sdpnya... buat sup ayam titikan serai pehh wangi...kita suka sup yg mcm ni x byk minyak...lg pun ada rasa masam2 dan harum dari bau serai titik tu...ayam di poton kecik2 lagi sdp..
Bahannya
- Ayam di potong - ikut nak besar mana
- 2 batang serai di titik
- 3 ulas bawang merah - tumbuk
- 3 ulas bawang putih - tumbuk
- 1/2 inci halia - tumbuk
- 1 ketul kuib ayam
- kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih
- 2 keping asam gelugur( asam keping)
- Sayur-sayur dlm sup ikut suka - sy letak karet dan baby tomato
- 2 sdb minyak
- Panaskan minyak, tumis bhn tumbuk, serai titik, kayu manis, bunga lawang, cenkih
- Bila naik bau masukan air ikut nak byk mana utk kuah, kiub ayam bila dah mendidih masukan ayam
- Masukan karet, asam keping, perasa, garam, gula
- Tutup api masukan baby tomata, boleh le dihias dgn daun sup dan bwg grg
- *Jagan letak grm byk sangat sebab sup dah ada rasa masam2*
0 ulasan:
Catat Ulasan