Khamis, Jun 17, 2010

Murtabak Cream Crackes

Salam...hrp semua ceria di pagi ni..  yeee hemmmm memandangkan semlm punya inti buat kuih gulung byk lagi yg tersimpan dlm peti besi tu so pagi ni buat sarapan manu mutabak cream crackers sesuai le dgn inti yg ada tu...hemmm sdp kenyang di buatnya...ada biskut dan lauk dlm tu mana x kenyang di buatnya......
Bahan
  • 45 keping biskut crackes
  • 600 gm daging cincang- sy guna ayam
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • 3 sdb rempah kari
  • 5 biji kentang potong dadu
  • Sebatang keret potong dadu - sy tambah
  • 1 cawan susu cair/santan
  • 4 biji telur di kocak
  • sedikit daun sup /cili potong
  • Panaskan minyak tumis bwg merah,bwg putih,halia hingga wangi masukan rempah kari
  • Masukan kentang biar empok , masuk daging/ayam, keret gaul hingga masak dan tambah perasa
  • Loyang empat segi di lenser dgn majerin, celup biskut dlm susu dan susun biskut pada loyang taburkan inti daging, daun sup, cili potong dan renjis telur, tutup dgn lapisan biskut dan ulang proses same
  • Akhir sekali lapisan atas sapu dgn telur bg npk kilat bakar pada suhu 180'c selama 40 minit...
*Sy lapik loyang dgn alamunium foil, kiri kanan bg lebihkan terkeluar dari loyang betujuan bila dah bakar snng di tarik keluar, kalau tidak nnt biskut melekat di loyang






2 ulasan:

Farah Kamal berkata...

Saya ingat lagi mak saya suka masak resepi ni...tp resepinya dh hilang...tq coz sudi berkongsi, blhlah saya pula mencubanya... :)

Sheila Shafea berkata...

hai Farah hehe yep sdp boleh buat time cuti or mkn nnt yee..kalau dah but nnta tepek pic kat blog ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More