Hai semua n3 utk juadah tghari pula.....jln2 kat rmh Ika tetarik dgn resepi ni.. resepi asal dari rmh K.Jun hemm sdpnya bau hehehe..actually sy perap ayam ni dari seawal pagi lg..tefikir juga set time bila ank2 balik dr skl nnt terus je grg baru sdp mkn time panas2..hemm mmg bebaloi lee betul2 crispy..ragup..hasil perapan aym tu pun terasa rempahnya..Resepi dari rmh Ika..minta izin kongsi yee...
- 1 ekor ayam potong lapan
- 1 biji lemon ambil jusnya
- 1/4 grm kasar - sy guna grm biasa je
- Air ice secukupnya
Campurkan grm dgn air kacau bg larut kemudian masukan jus lemon dan aym, pastikan aym tengelam dlm air kemuadian simpan dlm fridge selama 1-2 jam bilas dan toskan aym betul2 sebelum di gaul dgn bahan perap
Bahan perap
- 1 sdb ketumba
- 1sdb pes bwg putih
- 2-3 sdb serbuk lada
- 2 sdt serbuk lada hitam
- 3 sdb sos tiram
- 4sdb soso ikan/nampla
Gaul semua bhn perap ini dgn ayam rata2,kemudian simpan dlm fridge perap selama 2 jam
- 1/4 cwn tepung gandum
- 1/4 cwn tepung jagung/corn starch/corn flour
- 1/4 cwn tpg beras
- 1 sdb serbuk bawang- sy x taruk
Gaul bhn ini sama rata, bila dah sedia utk grg aym, salut aym dgn tepung kemudian grg aym dlm minyak byk, api sederhana biar aym msk selama 8-10 mnt selepas di tebalikan dan msk lg selama 6-8mnt hingga ragup
*Tepung tu kalau tekurang boleh tambah lg equal amount setiap satu jenis
0 ulasan:
Catat Ulasan