Assalamualaikum besiaran di hari rabu..ok ni n3 tetungak semlm ...sori le sejak cuti sklh ni ada sebok sikit dgn tempahan hantaran dan buat gift...mana yg sempat tu akn di siarkan juga....ok apa pun layan le lauk pajeri kedondong yg sdp ni.....ada pedas, manis , masam...lauk ni kalau dah semalaman lg sdp di mkn....
PAJERI KEDONDONG
Resepi : Kak Hanieliza
Bahan
20 biji buah kedondong [buangkan kulit]
5 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
Bahan Tumis
5 ulas bawang merah ] tumbuk kasar
2 ulas bawang putih ]
1 s/b udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 s/b rempah kari daging[bancuh ngan air]
4 s/b minyak
2 s/b gula merah/putih
2 s/b kerisik
garam
Cara
1. Rebuskan buah kedondong sehingga mendidih dan buah agak lembut
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air. Kacau rata
3. Masukkan santan, buah kedondong dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
9 ulasan:
as-salam
adoooooiii terliur dibuatnya...sedap mkn dgn apa ni..?
wahh kak sheila.. kedondong blh wat pajeri jugak rupa2nya.. jakun tun nengok nih.
nmpak sedap paceri kedondong..rase masam2 ea kak..terliur!!
jarang makan pajeri nih sbb suami lebih suke nenas n terung...hehehe
w'salam abg ady tentu le mkn sama nasi putih..kalau ada ikan masih lg sdp...
Hai tun-telai yeee sdp tau mkn rasa buah mauh muda buat pajeri ...sdpppp
waa menarik nampaknya pajeri kedondong ni,lum pernah rasa...
Hai nOOrsha mmg sdp...rasa msm. manis pedas ehmmmm harum
Hai Hanim ye keee tp kalau x cuba x tau ..sdp tau.....
Catat Ulasan