Salam buat semau, hehehe dah sampai rmh kita kuih talam ni..kebetulan ptg ni ada kekawan nak dtg rmh negok bby, pikir juga nak hidangkan apa utk tetamu di ptg hari.. ye terus ingat kat kuih yg tegah popular skrg ni... x susah membuanya, cuma jgan lembut/lembik sagat nnt susah nak potong, kalu letak dlm bekas x ape juga...yg ni saya tambah perasa pandan dan bahagian putih tu sy kurangkan sikit, sbb x nak belemak sagat lg pun di bahagian bawah dah besantan....apa pun memang sdp di mkn sejuk..tq pada Kak Anim izinkan saya copy resepi ye buat simpanan
Talam Sagu
By : anymz mykitchen
Bahan2 lapisan bawah
2 cawan santan cair
1 cawan sagu-cuci dan rendam sebentar
1/2-1 cawan gula pasir-akak letak 1 cawan
garam secukup rasa
pewarna merah secukupnya
(Sy letak perasa pandan)
Cara membuat
Sapu acuan dengan minyak dahulu
Gaulkan semua bahan hingga sebati
Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min (sy letak dlm acuan)
Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu
Letak adunan lapisan atas
Bahan2 lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
Cara membuat
Gaulkan semua bahan supaya rata
Tapiskan ke dalam kuali tak lekat(non stick pan) dan kacau sebentar atas api
Apabila nampak pekat tutup api dan tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus lagi lagi selama 20 minit
20 ulasan:
wah..dah sampai ke rumah awak rupanya...cantik warna hijau
hai Nazrah - tq heheh yee buat hijau pandan dan rasa pandan juga.....sdp mkn sejuk
sedapkan kuih ni...saya pun dah buat...sagu tu memang lembik susah nk potong.
mas pun suka talam sagu ni..
sedapp kan...
Wah! kaler hijau...fav kak cek...hijau...putih...serasilah...ccantik....:-)
Talam sagu dah singgah sini. Bila ntah nak singgah dapur Naz...
ghajennya sheila dgn ada bb kecik mcm tak dalam pantang je
wahh dah sampai dapur kak sheila...bestnyer,..cantik kaler ijauu lagi.... =)
Hai Nieza ye kalau letak dlm loyanmg susuah sikit nak potong kan..rasanya buat dlm acuan senang sikit
Hai Mas ye sdp nila di mkn sejuk...rasa panmdan, rasa rose pun sdp kan Mas..
Hai Cek Cik- suka kaler hijau ye,,,ada putih mmg kena masuk warna apa pun kan.... cek
hai Naz heheh kebetulan ada teman nak dtg tadi petang tu yg buat hehehe
Hai mimiazie72- heheh biasa le siapa lg nak buat ank2 pun nak mkn..kita jugak yg masak heheh kita dah habis pantang...
Hai Norul ye dah sampai dah..kebetulan ada tamu dtg tu yg hidangkan kuih yg tehah popule ni..sdp member kata...
kak, mmg mabeles talam sagu nih ehehe
Hai atie@eyay- yee sdp sagat belemak jugak yg atas tu kan..tang sagu tu mmg sodap
dah sampai pun umah shiela..sama kala kita.. tapi best la taruk pandan tentu lebih wangi..nyum2 makan panas sedappp
Hai kak ilahjy- yeyey sdp kak rasa pandan dan lemak santan tu...cuaca panas..mkn yg sejuk sdp masuk ke tekak..
haa, dh kuar yg kaler hijau pulak. tun ni lambat sket, kene nunggu enchik hasben bw gi kedai sbb xcukup stok bahan..
Hai tun- heheh bias le kita pun kena tunggu bos kalau nak ke kedai heheh ye calor hijau pandan sdp buat yeee
Catat Ulasan