Isnin, April 25, 2011

Muffin Coklat Yani



Besua kembali..lama2 kat dapur tadi ni lah hasilnya.... tekak ni mmg megada2 pantang npk aje semua nak ngap.. camne nak diet kalau macam ni gayanya hehehehe...geng2 masak tayang juadah yg sdp2 pulak tu..hemmm tegoda tau..x kuat iman betul leee waaaaaa....nasib baik penghuni dlm rmh ni ada yg hantu coklat...kira x sia-sia juga le membuatnya..last week npk kat rmh nOOrsha pehhh baru sikit godaannya... lepastu smlm tunjuk kat shafiq & sofea pula heheh muffin ni ada kat rmh antie Hause pula lahaiiii..hemm apa lagi....sofea pun hari ni siap pesan nnt balik dari school nak negok muffin coklat dah siap hemmm amboi, amboi, amboi dia....

Ok le bebalik pada muffin ni..mmg betu le kata Sue muffin ni kaya dgn rasa kecekolatannya (bahasa baik punya heheh) terasa sungguh mungkin guna cklat masakan kot.. tu yg rasa kesedapanya lebih sikit..tentang moist tu mmg x di nafikan leee lembut...kredit pada tuan punya resepi Yani bos MyR..kat cini pun nak letak jugak resepi lah... snng buat rujukan mana tahu nak buat lagi nnt....

taburan kacang almonds cincang

MUFFIN COKLAT
Resepi: Yani@myresipi.com
By:HaSue@sue.hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 10 biji )
* 200g coklat masakan
* 70g mentega
* 2 biji telur
* 50g gula halus
* 60g tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara
1. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" . 3.Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
2. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
3. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
4. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
5. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
6. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.


11 ulasan:

cik cek berkata...

Kak cek nak seketul muffin....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

sedap tul nampak mufin tu....

Mas berkata...

wahhhh...mapin..
sedappnya...
nampak lembut gebu jerk....

Sheila Shafeareen berkata...

hai cik cek
heheh boleh mari le sini kita mkn same

Sheila Shafeareen berkata...

Hai nazrah
ye sdp terasa kecoklatannya ehhehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas
lembut, gebus..dan sdp cuba yeee

Wattie berkata...

Salam Sheila,
Sedap nampaknya muffin tu.....klu bercoklat mmg jadi kegemaran ramai...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak watie
yee kalau yg bercoklat mmg laku sgat heheh...moist sgt muffin ni...try ye

tun_telani berkata...

mapin! mapin!! tun nk mapin cokelat yg penuh kecokelatannye ini 2-3 ketul.. hihi

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Tun-
hwhehhehe boleh saja kalau dkt sure lama dah akk hulur.sdp tu rasas kecoklatannya heheh cukup ke 2,3 ketul hehehe

Sha berkata...

Salam,

terima kasih..sha 1st time nak cuba buat muffin coklat.. alhamdulillah menjadi...sha gunakan resepi dari blog awak..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More