Rabu, April 13, 2011

Daging Lada Hitam Bekentang


Salam besiaran buat kekawan semua..siap dah masak utk lauk hari ni...sng sikit..kebetulan pg tadi bagun.... terus merebus daging bagi empuk..kalau x alamatnya liat le nak mkn jika x di rebus dulu... time baby Sazreen sdg tidur tu cepat2 masuk opis dapur bila dah jaga nanti satu kerja x leh buat..paham2 leee yeee... ank2 dan Mr.laling suka lauk mcm ni nak nya yg ada letak lada hitam...kat cini sy tambah kentang bagi ada seri...buat ada bekuah baru sdp mkn gan nasi atau di cicah same roti..jemput...

Bahan
1 kg daging direbus bg empuk toskan dari air rebusan baru di potong nipis
4 cawan air rebysan daging
2 batang serai di titik
* 3 biji bawang putih
* 3 biji bawang merah
* 1 inc halia
* 2 sd biji lada hitam
1 biji cili merah di mayang
3 sdb sos lada hitam
3 sdb kicap pekat
3 biji kentang di belah 4
Sedikit Gara/gula
Caranya
Grg telebih dahulu kentang dan ketepikan
Tumbuk kesemua bahan yg betanda *
Dalam kuali panaskan minyak tumis bhn tumbuk besama serai yg dititik hingga wangi
Masukan sos lada hitam, kicap pekat, dan air rebusan daging kacau sebati
kemudian masukan daging yg di potong kacau sebati
Masukan kentang yg di grg tadi, cili potong serta perasakan dgn garam, gula
Ikut pada cita rasa masing2 kalau nak pekat kuah biarkan masak lama sikit...

6 ulasan:

izahdaut berkata...

suke nye lauk gini.tapi mmg nak kena betul2 pekat bawang ngan lada tu baru sedapkan kak shiela..

Sheila Shafeareen berkata...

ye betul tu Izah akk pun suka yg pekat..tp bebusak ni nak yg bekuah...
jemput sekali mkn zah...

Mas berkata...

mas pun suka lauk2 gini..
sedappnya..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas- yee sdp tul satu lauk bg akk pun dah cukup mkn gan nasi panas2..

tun_telani berkata...

tun biasa fail sket masak daging nih.. kdg2 jd liat. hahaha... xtau laa tang mana salah dia.. maybe kene gi menuntut ilmu cara kerat daging tu kot. rasa mcm dh lintang urat, tp urat dia byk btol. hihi.. last time wat rendang 2 jam lebih duk atas dapur baru lembut! hehe

kakyon berkata...

lauk cam ni makan dgn nasik panas..sedap sangat...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More