Khamis, April 21, 2011

Roti Kentang



Assalamualaikum.. lewat masuk dapur hari ni..kira sesuai tu ptg ni kita hiteh gan roti kentang ..sy ni bukan le terrol merel sangat bab nak meroti ni..tp teruja punya pasal buat jugak...negok roti kentang kat rmh kekawan Lemari, Mas, Izahdaut, siapa lagi yee... ohh ramai yg dah buat semua menjadi, tu yg naik semagat nak meroti...x silap last meroti buat resepi roti coklat chip.. roti ni buat pagi tadi, kira pagi x pagi jugak le..negok le tu rupanya seget beget dan terhagit dlm 3 ketul,(buat kerja dgn cepat2 time bby Areen sdg tidur) cantik pulak tu besusun 3 deret rentungnya... sy suka dgn rasa kasted tu..apa pun dlmnya tetap lembut..jom mkn roti dulu cicah teh o panas petang ni..tq pada yg empunya resepi yee
ROTI KENTANG
sumber: Lemariresep dari Tabloid Sajian
Bahan:
300 gr tepung roti
100 gr tepung gandum
100 gr kentang, kukus, haluskan
15 gr susu tepung
2 butir telur
75 gr gula pasir
2 sdt yis segera
77 gr margarine
1 sdt garam
100 ml air sejuk dari peti sejuk
Bahan olesan:
1 btr kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
*saya guna madu campur susu segar

Cara membuat:
Campur tepung, gula, susu, kentang, yis, aduk rata, ketepikan.
Tambahkan telur dan air es sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
Tambahkan margarin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
Kempiskan, timbang 50 gr, diamkan 10 menit.
Pipihkan atau bentuk sesuai selera, aku taruh di cup muffin, diamkan 75 menit.
Oles bahan olesan, panggang 190 C selama 12 menit(aku kurang dr sepuluh menit, karena api kebesaran,makanya agak hitam tuh...)

*Saya guna Bread Maker dan campurkan bahan menuruti BM.
bakar pada suhu 180 C 20-25 minit.

Bahan Kastard
* 3/4 cawan susu segar
* 2 camca besar tepung kastard
* 2 camca besar gula halus
* 1 camca teh mentega
* 1/2 camca teh esen vanilla

1. Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

16 ulasan:

Chik Mimi berkata...

alahai ghajennya mama ,kita pun BM duk tido je tuannya malas bebeno hehehe

izahdaut berkata...

kak shiela dah buat ye..simple je kan.sedap roti ni..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak..Haaa..roti ni ramai yang cakap senang dan sedap..Dah masuk list tapi serunya belom sampai2 lagi niiii

Sari Yusa Ibrahim berkata...

sy peminat roti kentang tapi tak leh buat psl sy sorang minat, karang nanti sy gumuks sorang2... hahaha

tun_telani berkata...

fuhh.. kak sheila... ni salah satu faveret tun nih.. mmg makan gitu aje pun abih 3-4 ketul.. terhangus ek? sama laa kita.. tun pn baru kuarkn roti yg dh terlebih brown dr oben tu.. hihi

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

sekurang2 dah jadi pun roti kentang ..kita ada BM pun malas gak...

Mas berkata...

wahh..gebunya roti kentang...
sedapp kan kak roti kentang ni..mas pun suka...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Chik Mimi- heheh lama x meroti tu yg terigin sagat..negok cam sdp je kekawan buat...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Izah yee sdp ciciah milo o teh o panas..cuma terhagit sikit kat roti tu

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam Sue@Nenie- snng mmg snng tp pada mulanya negok resepi pjg menjela mcm susah aje heheh..perlu try ye sue..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai sari- heheh x pe sekali sekala gebus hehe npk montok heheheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Tun- heheh terhagus rentung hahhha biasa le oven ni x berapa sihat sagat kena selalu negok..mcm tahu2 aje suruh sambar yg baru hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazra -heheh akk lg le malas sebenarnya tp negok roti tu mcm nak try wat..alhamdullilah menjadi jugak...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas - tq resepi yee ni kes masuk rmh mas tempuh hari le npk cam sdp... terus masuk list hehehhe

cik cek berkata...

Salam Sheila...

Rajinnya wat roti....kak cek lama dah tak meroti ni...tgk roti kat sini...teringinla pulak....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Cek cik- hheh same le sy..lama juga x buat..negok kekawan rajin tu yg teruja same...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More