Khamis, April 28, 2011

Muffin Coklat Pisang


Assalamualaikum.. memuffin lagi yg ni pun nak bg pehabiskan juga pisang yg di buat makan2 begitu saja...hasil yg lembut dan gebus...membuatnya sangat mudah dan cepat, resepi pun ringkas saja, mmg sesuai utk ank2 yg nak belajar....rasa coklat dan pisang..cuba jgn x cuba..duduk lepak2 ptg ni boleh ngap dua, tiga ketul

lecek pisang kasar-kasar sikit baru npk pisang di dlm nya

Resepi :Sheila - Nshafea.blogspot.com
Bahannya
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula - boleh di kuranghkan
1 cawan minyak sayur/minyak jagung
2 biji telur
1 sdt asen vanila
2 biji pisang di lecik kasar
Caranya
Panaskan oven pada suhu 170', sediakan paper cup
Dalam bekas ayak tepung dan serbuk koko kemudian masukan gula kacau sebati
Masukan minyak, telur, asen vanila kacau lagi hingga semua larut
Masukan pisang yg di lecik kasar gaul sebati
Isikan kedlm paper cup dengan adunan 3/4 penuh
Bakar selama 15- 20 minit

10 ulasan:

HALAMANKU berkata...

Salam.. Kak Shila... setuju.. memang mudah n sedap muffin ni.. ha'ahlah lagi tomei bila buh sehiris cam tu... mmmm wangi tu.. sedap..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam
yee resepi2 yg berasaskan pisang mmg sdp x kira kuih muih basah .. sdp gak..boleh di perbagaikan...

~K Ham~ berkata...

aduhai...menunggu giliran muffin coklat pisang...insyaallah mggu ni boleh buat...semua anak2 ada kat rumah...tq dear...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Ham
ye minggu ni cuti lama sikit leh le mengodek segala resepi yg ada pisang hehehe ye, buat tau..nnt nak terjah dapur akk hehehe

~Norul Mas Hana ~ berkata...

kak sheila,
nampak gebu muffin tu..
cara pon senang..leh masuk list nih..tunggu ada pisang nnt.. hihi

Sheila Shafeareen berkata...

Hai norul
ye lembut mudah kan membuatnya..buat utk mkn2, kenduri atau buat gift pun ok

Elly & Emmy berkata...

salam kak shiela..
coklat ngan pisang.. kombinasi yg sungguh enak.. rasa coklat yg sedap dan bau pisang yg wangi.. emmm .. walahhh.. sungguh marbeles .. kalau nak try resepi muffin nanti leh eida godek2 kat sini :)

tun_telani berkata...

pisang dan coklat! wat kek pun sedap.. tp mapin senang nk ngap.. bape ketul dh habis tuuu? hihi

Sheila Shafeareen berkata...

Hai elly
yee sdp wangi..buat rasa cokelat budak2 suka..try ye

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun
yeee sedp hehe nak but dlm loyang pun ok gak tapi masuk dlm cup npk comel mmg senang ngap x payah di potong lagi...laku hehhe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More