Selasa, April 26, 2011

Puding Laici



Hemm tghari tadi dah pekena lauk yg pedas...so sdg elok leee pekena pula pencuci mulut yg sejuk lagi enak...x kira le nak mkn pada waktu bila2 boleh saja..dok mkm mlm sambik gadap TV pun ok gak tu....hem nikmatnya...smlm npk kat rmh Chik Mimi teliur betul npk....kebetulan semua bhn2 pun ada...nak buat pun senang sagat..resepi dari Kak Nor ni mmg sdp2 belaka..nak mkn besame sos kasted pun boleh juga..tp sy x buat pun....mkn begitu saja dgn meratah buahnya sekali Tq Chik Mimi dan Kak Nor sy copy resepi ye


Source:Kak Nor
Source :qasehmu-abadi.blogspot.com
Bahan-bahan
1 paket agar2 serbuk (10gm)
5 cawan air ~ cawan metrik
8 sudu besar gula ~ lebih kurang 3/4 cawan metrik
1 tin susu cair
1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin
1 helai daun pandan ~ ni k.nor tambah

1. blend laici dgn 1 cawan air laici. Blend kejap jer jgn sampai lumat/halus.
2. lebihan air laici tu K.Nor jadikan kuah masa makan puding tu (sejukkan dulu utk dptkan rasa yg lebih nyaman masa makan hehe)


kalau nak bg budak2 mkn... buat macam ni baru ada rasa tarikannya heheh

12 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

comel comel je puding tu...yg tersenyum pun ada...

Sheila Shafeareen berkata...

hai Nazrah-
bila mkn pun tersenyum aje heheh sdp

Chik Mimi berkata...

kita nak lagi ler puding tu tak puas makan haritu

K.Nor berkata...

nak jugak! :)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Chik Mimi-
betul le sdp rasa lemak2 susu..mmg x puas kan nak lagi dan nak lagi

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak Nor-
Tq resepi ye..yg dlm majalah tu mkn dgn kuah air laici kan..nnt nak try yg macam tu pula...

cik cek berkata...

Shiela....

Comel2 n cutenya puding laici ni...sayang la pulak nak makan...he he

tun_telani berkata...

waa... byk nyer bekas comel2 kt dapur akak.. ni yg wat org jeles n terasa nk tambah koleksi nih.. sedap nyer kalau dpt mkn pudding sejuk2 time ptg yg panas.

Sheila Shafeareen berkata...

hai cik cek-
comel kan utk budak sure suka punya buat bentuk mcm ni..mak budak pun tumpang sekali hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun-
heheh ye sdp dimkn x kira wak tu sebagai pencuci mulut...hheh suka dgn bekas yg cute miut..tun yg akk buat tu mould telur rebus...

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Sheila..
Bahan2 yg dah ditumis & masak di tuangkan dlm peruik nasi yg sudah dimasak kemudian tekan on lagi sampai nasi masak lagi baru kacau2. Mmg sedap dimakan bersama sambal nasi ayam pedas2 bercuka :P
Try lah :)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai mama
Tq ye dah paham heheh mmg menarik rasanya nak buat utk dinner mlm ni lah heheh..tq mama

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More