Khamis, April 07, 2011

Steamed Custard TeaCake

Assalamualaikum semua, kejap sungguh masa belalu dah hari khamis rupanya...pejam celik pejam celik tuan rumah pun hampir habis tempuh bekurung..eee x sabo beno rasanya....time rakan2 tegah dok demam dgn custed teacake ni ..sy baru lagi dlm tempuh bekurung so x dpt le nak megikut jejak...x pelee terlewat sikit jeeee, masa tu dlm hati penuh betul kesabar..cekwahhh mcm baik je bunyinya heheheh padahal megelitik nak buat dan nak merasainya emmm...
Hari ni tiba le masanya kesabaran pun dah melimpah x sangup di tahan lagi.. pehhh versi derhaka megikut jejak Tun_Telani..kasi kukus baru npk gebus..mmg lee rugi sape x buat lg tu ..kesedapan melampau sedap ..ayat baik punya..kukus dlm acuan kecil2 aje.. next time nak buat versi bakar letak dlm cup...bab casted tu pehhh terangkat..si ank dara kata ni le kek yg sdp sekali...yooolah tu...Tq pada Tun sbb bg idea megukus....
Sumber - kak Ida 1001 resepi
Resepi - Tun_talani
Bahan

125gm mentega
1/3 cwn gula halus
1 biji telur grad A
3/4 cwn tepung naik sendiri
1/3 tepung kasted
1/2 camce teh sen vanila
Putar mentega, gula hingga bekrim, masukan telur putar hingga kembang
Masukan asan vanila,tepung naik sendiri,tepung kasted yg diayak same gaul rata
Loyang di gris alas dgn kertas minyak, masukan adunan kek separuh buat lobang dan letakan adunan kasted kemudian tutup semula dgn adunan kek
Panaskan Oven bakar pada suhu 180' selama 50 minit
(sy panas kukusan, acuan kecil di sapu sedikit majerin di keliling, masuk adunan kek separuh kemudian letak kasted dan tutup semula dgn adunan kek kukus selama 10 minit, bila dah masak sejukkan telebih dulu baru di keluarkan dari acuan)
Bahan Untuk Kasted
1 camce besar tepung kasted
1 camce besar gula kasted
2/3 cwn susu segar
15gm batter
2 camce teh asen vanila
Satukan semua bahan kecuali butter dan asen
Kacau rata dgn whiski dam masak dgn api yg pelahan sambil terus di kacau hingga pekat
Padam api masukan butter, asen vanila kacau rata dan sejukan
Sy buat dua adunan sekali utk kek dan adunan kasted
ada telebih kurang megejas tu.. harap maap ye ....

13 ulasan:

Mas berkata...

perhhh..kek sedapppp..
mas pun suka...

~Norul Mas Hana ~ berkata...

wah versi kukus...bestt!!

izahdaut berkata...

akak.. kalau kukus nampak mcm apam pun ada.lagi moist ye...

Ummi berkata...

Waaaaaaaahhh..versi kukus...i looiiiikkkeee..kebetulan akak mmg x buat lg tea custard cake nih..boleh la cuba versi kukus nih...hehee...thanks Sheila..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas- ye sdp mas punya pun npk sdp, next time nak try yg bakar pulak

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Norul- saja buat versi kukus dulu nak negok sdp ke..bejaya mmg sdp dan gebus

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Izah heheh kukus gebus jugak rasanya bakar pun sdp kan rasa wangi..bentuk acuan guna kuih apam heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak ummi - yeesdp kak ..akk try tau tentu akk punya nnt lagi megancam kan...x sabar nak negok akk punya pula

tun_telani berkata...

salam akak.. hihi.. versi derhaka mmg biasanya lagi sedap.. hihi...

tun masalah intenet ni. tu yg lmbt balas kunjungan =)salam kenal, ye ^^

K.Nor berkata...

mesti lagi moist bila kukus tu kan

Iza Akma berkata...

wahhh...boleh kukus ya sheila..kalau cam tu boleh buat la..lagi pun akak belum buat lg ni..jealous pula bila ramai yg kata sedap..

Sue @ Nenie berkata...

Salam...Waaahhhh...versi kukus dalam bekas yang kecil-kecil cenggini nampak cuteee je kan....Kaler dia pun menarik....

CT Delima berkata...

K.ct agak ketinggalan ni sheila..sana situ sinun dah bt steamed custard ni. xbole jadi ni..kena gak cuba buat. tambahlag idea dr sheila kukus lak. lagi lah teruja nk buat..hehehe.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More