Isnin, April 04, 2011

Manggo Milk Pudding & Sos Casted

Nak makan begitu saja pun boleh juga...
Salam, besua kembali di hari isnin..tugas hariyan seperti biasa le..bila dah ada bby kecik ni tugas di rmh semakan padat, kena uruskan dgn cepat..seperti tahun sudah2 sebelum ada bby kecil ni sunyi je rmh time ank2 ke sklh..skrg x le sunyi dan bosan lagi sbb dah ada teman utk bemain...ok le bebalik pada n3 hari ni request dari ank bujang suruh buwatkan dessert manggo..kebetulan hari ni si bujang balik lambat ada Atvt di sekolah... balik sure penat..sbb tu buatkan dessert ni atas pemintaannya... yg pasti sdp, nyaman je rasa masuk ketekak..sebelum ni pun pernah buah tapi dgn sos white crem lebih kurang same je cuma white crem guna susu dlm kotak yg penuh krim tu, di sini saya kongsikan sekali lagi resepi Pudding Manggo.. jemput leee...

Bahan Utk Puding
Satu kotak besar susu penuh krim
1 peket agar-agar serbuk
1 cawan gula
1/2 sdb perasa manggo
Sedikit pewarna kuning
Buah-buahan campuran/mangga masak yg didadu
Dalam periuk satukan semua bahan diatas jerang hingga semua larut dan didih
Tutup api masukan dlm acuan/loyang dan taburkan buah-buah campura/mangga dadu
Sejukan dalam peti ais
Bahan Utk Sos Kasted
1 tin susu cair
1 tin air ( sukat guna tin yg same)
1 cawan gula (boleh kurangkan)
2 sdb tepung kasted
Dlm periuk satukan kesemua bahan dan sebatikan
Barulah di jerang atas api yg sederhana dan kacau selalu supaya tidak beketul
Agak2 hampir pekat tutup api
Boleh di makan besama puding yg di sejukan tadi

10 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam shieila..sedap tue makan sejok2!!

Jiya berkata...

sejukkkk anak tekak musim2 panas ni... nakkk jugakkk

ziey berkata...

sedapnye..sejuk rasanya

fmina08 berkata...

hmmmm...sedapnya! lagi2 pas kua dr peti es...brrrrrrr..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Azatie- ye sdp di mkn sejuk

Sheila Shafeareen berkata...

hai jiya heheh boleh mere le kita mkn same..time cuaca panas nyaman jeee masuk ketekak

Sheila Shafeareen berkata...

Hai ziey - mmg sdp ada masa try wat ye

Sheila Shafeareen berkata...

hai fminao8- sdp nak cuba yeee mmg sdp sejuk jeee..

Badariah berkata...

Waahhh!!!sedapnya puding manggo ..tergoda...nak try lah..tq sheila

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Badariah- ye sdp buat tau...nnt kita dtg singah rasa pulak ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More