Isnin, April 11, 2011

Roti Canai & Ayam Rendang


Assalamualaikum.. besua kita di hari isnin yee...mulakan tugas harian dgn hati yg tenang dan senang...senyum sikit... cewahhh hari ni sy sampai x reti nak masak apa dah...tetiba perasaan boring dan malas tu dtg hemmmmmm pergi jauh, pergi jauh jgn dekat gan daku perasaan itu... tak suka, tak suka tauuuuu wahhhhh..byk kerja lg ni nak bwttttt...
Dlm kemalasan pun terpaksa juga turun kedapur ...mls dah nak pikir pjg lagi, aym tu buat masak rendang jeeee dan kebetulan ada roti canai segera... kasi grg aje...tghari ni kita mkn roti canai cicih rendang aym..sesuai ke? hemmm bantai lee labuuuuu....

Bahan Utk Rendang ayam
Ayam potong dan di bersihkan
3 biji kentang belah 2
3 cawan santan
* 3 batang serai
* 1 inci halia
* 1 inci lengkuas
* 5 biji bawang merah
* 5 biji bawang putih
2 sudu besar rempah kari ayam
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar cili kisar
2 keping asam gelugur/asam keping
Daun kunyit/daun limau purut
Sedikit garam/gula
Caranya
Kisar kesemua bahan yg betanda *
Dalam kuali panaskan sedikit minyak, masukan bahan yg dikisar tadi
Bila dah pecah minyak masukan cili kisar, rempah kari kacau sebati hingga garing
Masukan pula ayam kacau bagi besalut rempah, masukan santan, kerisik biar ayam empok
Kemudian masuk kentang, daun kunyit/daun limau, asam keping, garam, gula
Biarkan kesemuanya masak dan kuah agak pekat
jemput mkn roti dulu kalau x cukup jugak... baru le tuan rmh masak nasi heheheh

1 ulasan:

tun_telani berkata...

kak shiela, haha.. 1st time nengok org makan roti canai ngan rendang.. sedap ek? nnti tun try gak. hihi

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More