Jumaat, April 22, 2011

Blended Orange Cake (versi Muffin)

Assalamualaikum, salam utk semua di hari jumaat...kek ni baru nak sampai dapur kita, buah oren sudah mariiiii... betul lah mudah jeee membuatnya, dapur pun x bekecah...sekelip mata dah siap, sekali bancuh aje..kalau le ada resepi lain yg macam ni pakai blend kan best heheheh....time darurat tetamu nak dtg boleh buat ...tp kenaleh ada bhn2 yg penting kat dapur tu kan heheheh saja buat dlm paper cup nak negok menjadi ke idak..Alhamdullilah jadi juga..masih lembut walau di buat mlm tadi, ingat nak buat utk mkn2 b'day nnt kek ni...Tq pada Kak Fida MyR dan HaSue yg populerkan resepi ni....
Blended Orange Cake
Resepi:Kak Fida@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
* 1 bji buah limau
* 1 cawan minyak
* 2 cawan gula halus > hasue guna 1 cawan aje
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren

Cara-cara
1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.
di atas tu sy taburkan kulit limau yg diracik halus...
Sdplah kek ni..wangi bau oren tu, Mr.laling yg x mkn kek pun cuba rasa seketul je terus tepikat, mama... abe bwa dua ketul ye ke opis ye....

14 ulasan:

izahdaut berkata...

wah sana sini kek nii.. demam kek oren ye kak..hehe

umi berkata...

memang sangat sedap kek ni, buat style muffin mcm ni lagi cepat laku hehe..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai izah heheh demam melanda ijah cdp tau.. try leee kalau x habis nnt hantar cini ehehhe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Umi- ye buat dlm cup mmg npk cantik..ank pun suka..buat buah tagan pada rakan/tetamu sesuai ni

Sue @ Nenie berkata...

Salam...Wahhhh kat sini pun tayang kek versi mapin juga yaaaaa.....Ha ha ha ha Hubby Sue yang kurengggg ngan kek-kek pun suke kek ni..maybe rasa orennya kotttt buat kek ni unik siket...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Su@Nanie - ye betul tu rada dari buah oren sebenar mmg sdp...abe akk yg x mkn pun jadi minat kak kek ni...

Naz berkata...

Sampai sini pulak dh kek Oren ni...

Sheila Shafeareen berkata...

hai Naz- ye dah sampai sini dah hehehe..terujasangat nakrasa tu yg buat mlm semlm..laku cepat dah habis...

issnita berkata...

bestnya mesti sedapni..ada lagi tak nak sikit leh?

Iza Akma berkata...

sheila..akak dtg bawa muffin pisang oreo..moh kita tukar2..

Sheila Shafeareen berkata...

hai issnita - heheh dah habis mmg laku pagi tadi masaing2 bawa bekal..yg kat rmh pun dpt 3 ketul jee hehe nnt wat lg ye

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Iza Akma- hehe boleh saja tukar suka same suka..sdp tun nnt nak try wat juga perasa oreo

~Norul Mas Hana ~ berkata...

Kak Sheila,
bestnyer nampak...bila lah nak sampai dapur saya gamaknya..hihi

Sheila Shafeareen berkata...

Hai norul - heheh esok lusa sampai lah tu senang sagat buat nya,,bhn pun simple..ce buat, ce buat hehehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More