Assalamualaikum..besiaran di ptg hari..lauk utk tghari ni merangkap mlm sekali..ikan keli grg belada mmg laku kalau di masak mcm ni..atau pun buat masak gulai kari, masak lemak salai..hemm sdp..tp buat masa ni sy tolak tepi le seketika maklum le ikan bebisa.. sbb masih baru lagikan bby pun susu badan ..nnt takut bebisa....nak mkn pun ambik sambal je buat rasa ..utk sambal sy guna cili hidup yg dikisar baru sedap.......ok layan yeee...
kena pulak dgn nasi panas2 sdp ni..
Bahan
3 ikor ikan keli/ ikan bawal/ikan talapia
* 4 ulas bawang merah
* 4 ulas bawang putih
*4 biji cili merah hidup
* 2 biji cili hijau hidup
Semua bahan betanda * di kisar halus
1 labu bawang merah potong bulat
2 keping asam gelugur
Garam/gula
Caranya
Siang ikan dan bersihkan, lumur besame dgn asam keping atau asam jawa supaya ikan tidak hanyir, basuh dan toskan
Panaskan minyak grg ikan hingga garing dan ketepikan
Dgn minyak yg same keluarkan sedikit, tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau
Masukan asam keping, garam, gula kalau nak bekuah sikit masukan air tp jgn bayak
Masukan ikan yg di goreng tadi dan bawang yg di potong bulat kacau biar semua besalut dgn sambal
2 ulasan:
Menu fav. kak cek lagi....makan ngan nasi panas sedap ni...
Hai kak Cik-
betul tu ikan keli masak ape pun laku saje kan..hemmm ikan keli bakar pehhh cicah air asam sdp hehehe
Catat Ulasan