Khamis, April 28, 2011

Ikan Siakap Kukus Daun Limau Purut


Salam, besua di tgahari khamis....siap dah masak dgn juadah yg simpil, ringkas....tapi sdp...heheh..utk tghari ni satu lauk aje... yg sampigan ulam timun dan sambal belacan..cukup satu lauk heheh kes nak bersihkan peti besi tu...memandangkan tuan rmh nak balik becuti 4 hari ke pahang, insyaAllah x ada apa hal esok lepas sembahyang jumaat betolak...
Ingat nak masak masam manis ikan ni tapi sos pun kehabisan terus kensel... buat kukus pon sdp gak letak daun limau purut pehhh wangi.....kalau lapar jemput le rasa hehehe


Bahan
Ikan Siakap di bersihkan dan tos
1 inci halia - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cawan air
2 sdm sos ikan
2 sdm perahan air limau nipis
Sayur - sayuranan - ikut pilihan masing2
Garma dan gula
4 helai daun limau purut - diracik

Caranya
Ikan dilumur dgn garam kemudian di kukus hingga masak
Dalam kuali panaskan sedikit saja minyak dan tumis bawang putih serta halia
Kemudian masukaan air, sos ikan, perahan air limau, garam, gula
Bila sudah didih masukan sayuran, daun limau purut yg diracik
Gaul dan perasakan kalau nak rasa masam2 perahkan lagi air limau
Ikan yg di kukus tadi lekat di atas pinggan dan curahkan kuah di atas ikan tadi


2 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

simple tapi memang sedap..saya suka yg stim

Sheila Shafeareen berkata...

hai Nazrah
yee sdp lembut kalau stim...bdk2 pun suka meratah ikan ni...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More