Rabu, April 13, 2011

Kek Neslo


Besua kembali dah minum ptg ke..hari pun dah mendung npknya tu...tentu perut lapar balik kan ...biasa buat neslo panas atau neslo aiskan....petang2 gini kita pekena pula dgn kek neslo yg sdp ni...lama juga resepi ni tersimpan dlm list..rindu pulak pada dek Hana.. sbb tu buat kek ni heheh.... kalau x silap asal kek coklat..kat rmh Kak Ummi dan CMG pun ada..tp kita ikut resepi yg Hana buat..cuma sy x sempat nak mendeco atas kek tu....ank2 dah x sabar nak ngap....
Resepi: Hana - Hanamemories.blogspot.com
Bahannya

1 cawan tepung kek/tepung gandum *
1 sdt serbuk penaik * digaul dan ayak sebyk 3 x
1 cawan gula halus
2 biji telur gred A (sy guna 3 biji sbb telur kecil sikit)
125 gm butter
1 sdt asen vanila
3/4 cawan serbuk milo - asal 1/2 cawan
1/2 sdt nescafe *
1/4 cawan gula halus *
1/2 cawan air panas *
1/4 cawan susu cair * ( * di satukan menjadi pes milo )
Caranya
Panaskan oven pada suhu 175'lencer tin beukuran 5x8x3 in dgn butter dan alas dasar dgn kertas minyak ketepikan
Pukul mentaga dan gula halus hingga putih
Masukan esen vanila dan telur satu pesatu sambil terus memutar hingga adunan kembang
dan gula halus
Pelahankan speed, masukan tepung beselang seli dgn pes coklat hingga habis
Gaul rata dan sebati, tuang adunan kedlm tin
Bakar dlm oven selama 45-50 minit
bagi saya kalau nak rasa lagi neslo pandai2lah agak tambah milo dan nescafe..tp jg telebih sagat nescafe tu takut nnt pahit pulak kek

4 ulasan:

~Norul Mas Hana ~ berkata...

wahh sedapnyer kek neslo...anak2 mesti suka ni.. =)

Mas berkata...

wahhh..nampak lembut gebu jer kek neslo tu....

Sheila Shafeareen berkata...

hai norul yee akk pun suka sagat seakan mcm rasa capecino pun ada...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas yee gebus akk guna tpg naik sendiri jeee..dan lebihkan sikit milo serta nescefe tu..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More